Kunstig intelligens i din hverdag: Det kan du glæde dig til
Radio & podcast
menu-close

Kunstig intelligens i din hverdag: Det kan du glæde dig til

13. juni 2018 |

”Den kunstige intelligens er på vej,” siger de. Men hvor meget fylder det egentlig i forbrugernes hverdag i 2018, og er revolutionen lige om hjørnet?

Cand.mag. i journalistik og filosofi. Skriver om kultur, videnskab og teknologi. Kontakt: soren@heartbeats.dk

Foto: U.S. Air Force photo illustration/Airman 1st Class Kevin Sommer Giron

En maskine, der har banket verdensmesteren i skak. En anden maskine, der har opfundet sit eget sprog. En tredje maskine, der lyder så meget som et menneske, at ingen længere kan kende forskel.

Kunstig intelligens kommer til at forandre verden for bestandigt, lyder det samstemmigt fra eksperterne, og allerede nu er mange forbrugeres liv fyldt med teknologi, der gør hverdagen lettere og mere bekvem end nogensinde før. Og du kan ligeså godt glæde dig, for det stopper ikke her. Der er ikke nogen vej udenom, og selv om emnet bugner af udvikling, vover vi alligevel i denne artikel fire bud på kunstig intelligens i en meget nær fremtidshverdag.

PODCAST Techtopia: Nu kan kunstig intelligens vælge den rette ansøger til jobbet

Men selv om teknologien er til stede, er den faktisk ikke altid til se, siger Anders Kofod-Petersen, vicedirektør for Alexandra Instituttet og Dansk Center for Anvendt Kunstig Intelligens:

”For hr. og fru Jensen er revolutionen usynlig. Jeg har f.eks. lige købt et smartwatch, for endelig kom der et, der har visere. Jeg er så gammel, at jeg ikke kan lide de dér skærme, vel. Og det ser fuldstændig ud som et almindeligt ur. Men det kan faktisk en hel masse ting,” forklarer han om sit ur, der både er et traditionelt ur med visere og et vaskeægte smartwatch, der kan sluttes til din mobiltelefon og give dig basal sundhedsdata som fx din puls.

OK. Indrømmet. Det er ikke en kæmpeforskel. Men det intelligente ur er ikke det eneste, mange allerede har stiftet bekendtskab med.

I dag har vi nemlig adgang til alt fra intelligent tøj og kloge møbler, der tilpasser sig din figur, vi har personlige assistenter og chatbots, selvkørende biler-, støvsugere- eller plæneklippere. Og så mangler vi stadig at nævne de mange, men mindre åbenlyse ting, som f.eks. ansigtskendelse på telefonen og din mail-indbakkes spamfilter.

Af de mere flashy ting – de ting, som medierne godt kan lide at skrive om – finder vi især den personlige assistent. Det lyder sexet, og det er også blevet det, senest da løftede Google sløret for en opdateret Google Assistant, der efter sigende er blevet så god til at tale som et menneske og lyder så overbevisende, at den kunne ringe og bestille tid hos frisøren, uden at frisøren opdagede, at vedkommende snakkede med en robot! Især brugen af “øhhh” og “ehh” menneskeliggør computeren.

At computeren kunne snyde mennesket til at tro, at det talte med et andet menneske – og ikke en computer -, bringer den kunstige intelligens tættere på at bestå den berømte Turing test. I testen, skabt af Alan Turing i 1950, taler en dommer (et menneske) med to andre, hvoraf den ene er en computer. De sidder ikke i samme rum, og dommeren skal derefter vurdere, hvilken af de to andre, der er en computer. Lykkes det ikke, har computeren bestået Turing-testen.

Herunder kan du selv lytte med, når Google Assistent snyder frisøren.

 

 

Men den teknologi, vi i dag bruger til kunstig intelligens, er faktisk overhovedet ikke ny. Den har vi kendt til i mere end 50 år, men regnekraften i vores computere har bare ikke været hurtigt nok før nu, forklarer Anders Kofod-Petersen:

”På den anden side er der sådan set en revolution på vej, for metoderne, vi bruger, er pludselig blevet voksne. Voksne på den måde, at vi har skabt et samfund, hvor maskinerne har ret kraftigt regnekapacitet, og måske ligeså vigtigt har vi gjort rigtig meget data om verden tilgængeligt. Men metoderne har vi altså kendt til siden 1960’erne – vi har bare ikke haft mulighed for at bruge dem før nu,” siger han.

PODCAST Techtopia: Hack din krop!

Hvad er det så, vi kan i dag, som er så forskelligt fra den verden, vi levede i for 10 år siden? Vi giver dig (foruden at nævne smart cities, biohacking, diverse sensorer og meget, meget mere) fire bud på en meget nær, intelligent fremtid.

Intelligent tøj

En t-shirt, der måler din puls, kondition og vejrtrækning. Den fortæller dig også, hvor meget luftforurening, der er, og den giver dig besked om UV-strålingen, hvis du opholder dig for længe i solen. Eller en jakke, som du med enkelte bevægelser kan bruge til at kontrollere din telefon. Eller yogatøj, der vibrerer og på den måde guider dig hen i den rigtige position. Og alle de mange, mange andre muligheder, der findes.

Vi glæder os!

Det intelligente kontor

Mange kontorbygninger har et CTS-system. Det er det, der styrer varme, ventilation, vand og alt det der. Det betyder, at de har mange målere. Disse mange målere og sensorer får langsomt tilført mere intelligens og regnekraft, der gør dem dygtigere til at balancere luft, lys og alle de ting, man har på et kontor, så de til sidst tilpasser sig dig og dine medarbejdere på bedst mulig måde. Forestil dig, at dit kontor kender din mødetid og din foretrukne temperatur og lysstyrke – også i løbet af dagen og med højde for vejret udenfor.

Du skal ikke selv løfte en finger – dit smart office gør det hele for dig. Og nå ja, dit hus følger selvfølgelig udviklingen, og allerede nu har mange en grad af hjemmeassistent, der kan slukke lyset for dig

Virtuelle assistenter

Siri, Alexa, Cortana og selvfølgelig Google Assistant, der, som nævnt, for nylig snød en frisør til at tro, at vedkommende talte med et menneske.

I en meget, meget, meget nær fremtid – som I allerede nu – kan du tale til din telefon, computer eller dit hus og få hjælp til alt i hjemmet: lys, varme, musik, indkøb, aftaler og tidsbestilling hos frisøren. Det eneste problem er dog, at de sjældent snakker dansk.

Det samme gør sig gældende for ufattelig mange kundeserviceoplevelser. Hvis du har chattet med en kundeservicemedarbejder på en engelsksproget side, har du med meget stor sandsynlighed snakket med en robot. Hvis robotten ikke kan hjælpe, sender den dig videre til et menneske, der overtager samtalen uden, at du opdager noget. Smart, ikke?

Selvkørende alt muligt

Biler, busser, toge, støvsugere, plæneklippere, lastbiler og fly. Og alt andet, du overhovedet kan forestille dig. Inden for en kortere årrække vil vi se en eksplosion af selvkørende maskiner, som gør det meget bedre end et menneske. Maskinen bliver heller ikke træt, og den holder heller ikke pause. Kombineret med de enorme mængder trafikdata, der allerede er tilgængeligt, peger alt hen mod et uhyre effektivt transportsystem, uanset om det er til lands, til vands eller i luften.

Søren Vestergaard Thiesen

Cand.mag. i journalistik og filosofi. Skriver om kultur, videnskab og teknologi. Kontakt: soren@heartbeats.dk