Nicholas Bloom
Foto: TEDxStanford 2017 med professor Nicholas Bloom

Kære chef, du kan roligt lade dine ansatte arbejde hjemmefra

Du bliver mere effektiv, hvis du arbejder hjemmefra nogle dage om ugen. Det er konklusionen på nyt toårigt studie.

Engang opfordrede megaselskabet IBM sine ansatte til at arbejde hjemmefra, og på højdepunktet var hele 40 procent af alle medarbejdere på et ikke-traditionelt kontor. Det gav tusinder af glade ansatte og en besparelse på 12 milliarder kroner for de mange kontorpladser, man kunne skille sig af med.

Sidste år meddelte selskabet dog, at nu skulle man møde op i egen høje person. Hjemmearbejdets tid var forbi. Men måske skulle de tænke sig om en ekstra gang.

Et nyt toårigt studie fra Stanford University viser nemlig, at der kan være rigtig gode grunde til at tilbyde sine ansatte at arbejde hjemmefra – konklusionen er, at det øger produktiviteten, sparer penge og skåner klimaet.

Regnestykket er simpelt: Folk bruger store mængder tid og energi på at rejse til- og fra arbejde hver eneste dag. Forestil dig, hvis man kunne spare den tid og have en kortere, men mere effektiv arbejdsdag.

Du får samtidig mere fritid, virksomheden sparer penge på kontorleje- og brug – og, nå ja, så forurener du også mindre, når du ikke tager bilen, bussen eller toget på arbejde.

Forbedring og færre opsigelser

Stanford-studiet er lavet i samarbejde med den kinesiske rejsevirksomhed CTrip, der beskæftiger knap 16.000 mennesker. Virksomhedens udfordring var, at hovedkontoret ligger midt i det dyre og ufremkommelige Shanghai, hvor ingen af de ansatte har råd til at bo, som derfor bruger mange timer ugentligt på at pendle, mens kontorerne koster firmaet rigtig mange penge i husleje.

En afdeling af CTrips ansatte blev opdelt i to grupper, som arbejdede i samme team under samme ledelse og med samme arbejdstider. Den ene gruppe arbejdede hjemme, og den anden blev på hovedkontoret.

Resultatet var forbløffende. Studiets ophavsmand, økonomiprofessor Nicholas Bloom, havde svært ved at få armene ned.

”Da forsøget var færdigt, kunne vi se en massiv forbedring i præstation blandt dem, der arbejdede hjemme. De arbejdede så effektivt, at det svarede til en hel ekstra dag pr. uge,” fortæller han i en TED-talk.

Han forklarer, at dem, der arbejdede hjemmefra, faktisk arbejdede hele deres vagt. De tog færre og kortere pauser, mødte (eller skulle man sige, ’loggede ind’) til tiden, havde færre sygedage, tog mindre ferie og havde generelt nemmere ved at koncentrere sig.

”Samtidig faldt antallet af opsigelser med 50 procent. Forsøget var så stor en succes, at CTrip efterfølgende tilbød alle ansatte at arbejde hjemmefra. Og da alle fik chancen, var det ikke engang alle, der greb den. Nogle kunne ganske enkelt ikke koncentrere sig, når de var hjemme og ville hellere møde ind på kontoret. Men alt i alt øgede virksomheden produktiviteten med 24 procent over hele linjen,” fortæller Nicholas Bloom.

Fysisk tilstedeværelse gavner karrieren

Udover koncentrationsbesvær oplevede en del af de hjemmearbejdende ansatte at føle sig isoleret. Det bliver ganske enkelt ensomt, hvis man arbejder hjemme 100 procent af tiden og ikke hilser på sine kollegaer. Derfor foretrak mange at have mindst én dag om ugen på kontoret.

Men isolation kan dog vise sig ikke at være det eneste problem, hvis man vil gøre det godt på sin arbejdsplads. Tilbage i 2012 offentliggjorde det videnskabelige tidsskrift MIT Sloan Management Review fra Massachusetts Institute of Technology en stor undersøgelse, der viste, at det heller ikke altid gavner karrieren at arbejde hjemmefra.

Når chefen ikke kan se dig i egen høje person, er du mindre tilbøjelig til at få lønforhøjelse og blive forfremmet. Det giver simpelthen bonus at vise sig fysisk på arbejdspladsen.

Det nævnes dog, at det er en ubevidst handling, når cheferne vurderer på baggrund af fysisk tilstedeværelse. Derfor råder MIT-forskerne chefer til at have så mange objektive mål som muligt, hvis man vil tilbyde sine ansatte at arbejde hjemme og samtidig være i stand til at vurdere dem uretfærdigt.

Hør mere om studiet i TEDxStanford herunder:

Footer graphics