Hvorfor dog købe en app, der dagligt minder dig om, at du skal dø?
Radio & podcast
menu-close

Hvorfor dog købe en app, der dagligt minder dig om, at du skal dø?

25. januar 2018 |

At sidde og vente på S-toget en grå, kold og våd januardag og så få beskeden ”en grav har ingen solbeskinnede hjørner” er ikke umiddelbart det mest livsbekræftende. Og dog.

Christian Aziz (1981) er uddannet sprogofficer og folkeskolelærer. Han debuterede i 2016 som skønlitterær forfatter med romanen ”En fremmed krydser dit spor”. Han skriver lige nu på en bog om det digitale menneske.

Foto: Matthew Macquarrie

Du læser på LinkedIn om endnu en tidligere studiekammerats kollega, der kigger efter nye udfordringer.

Pludselig bliver din skærm sort og en hvid tekst toner frem:

People are born soft and weak.

They die hard and stiff.

– Lao Tsu

Du er ikke blevet hacket. Du har bare installeret app’en WeCroak.

Dens eneste formål er fem gange om at dagen på tilfældige tidspunkter at sende dig udvalgte citater, der skal minde dig om, at du er et dødeligt væsen.

Lyder det som en morbid app for fatalister? Måske. Men det er ved nærmere bekendtskab en sofistikeret måde at blive udfordret på, hvorvidt du kunne foretage dig noget andet end at kigge på din skærm lige nu.

LÆS ARTIKEL 30 % AF DANSKERNE BRUGER FIRE FERIETIMER OM DAGEN PÅ MOBILEN

2018 lader på ingen måde til at være året, hvor vi bliver mindre afhængige af vores mobiltelefoner og de sociale medier, de giver adgang til.

Vi har ofte hørt foruroligende tal og set skræmmende statistikker om, hvor mange gange om dagen, vi scroller, klikker, liker og deler i den virtuelle verden. Stadig flere ønsker at bruge mindre tid online, men tager sig selv i igen og igen at falde i og slå tiden ihjel via mobilen.

I litteraturen finder vi en af de smukkeste beskrivelser af, hvad afhængighed gør ved et menneske på lang sigt i Ken Keseys Gøgereden, hvor Chief Bromden fortæller om, hvordan hans far – der var en endnu større og mægtigere indianer, end den ellers imponerende Bromden – stille og roligt svandt ind til ingenting, mistede sin muskelmasse, hukommelse og til syvende og sidst sin fornuft på grund af druk.

”Han satte flasken for munden, men til sidst var det den, der drak af ham” siger han på et tidspunkt, og det er meget beskrivende for, hvad afhængighed kan gøre ved os.

Det skorter heller ikke på apps, der har til formål at administrere, minimere eller i det mindste blot kontrollere vores forbrugte tid på smartphones. Og nogle gange hjælper det måske at bekæmpe ild med ild, som man siger over there.

I hvert fald har den 27-årige freelance app-udvikler Ian Thomas sammen med den 35-årige publicist Hansa Bergwall som skæbnen (og Airbnb) bragte sammen i Hansas lejlighed i Brooklyn, New York anvendt netop denne tilgang.

En aften sad de to og snakkede om buddhisme, og mantraet om, at man fem gange om dagen skal kontemplere over sin egen død for derved at glæde sig over at være til.

De gik hurtigt i gang med at udvikle en app, der med en minimalistisk brugerflade så hurtigt og effektivt som muligt skulle få dig til at bruge mindre tid på din telefon. Hansas motivation var, at han selv havde været dybt afhængig af spillet Candy Crush.

LÆS ARTIKEL NOMOPHO: DIN TELEFON FYLDER DIG MED DOPAMIN. OG DET ER HELT BEVIDST

Resultatet blev en app udviklet med udgangspunkt i buddhismens mantra om dødsbevidsthed. Med forskellige citater bliver du via din telefon fem gange om dagen på tilfældige tidspunkter mindet om, at du skal dø. Såre simpelt.

Læg telefonen når døden banker på
Jeg måtte simpelthen prøve denne app, da jeg først hørte om den op til jul.

Efter at have haft den installeret i en måneds tid kan jeg konkludere, at jeg først blev en anelse deprimeret af at blive mindet om min egen dødelighed.

At sidde og vente på S-toget en grå, kold og våd januardag og så få notifikationen En grav har ingen solbeskinnede hjørner er måske heller ikke umiddelbart befordrende for noget som helst. Specielt når der er så få solbeskinnede hjørner i Danmark om vinteren.

Men app’en har den fantastiske force, at den får dig til at holde den aktivitet, du har gang i på din mobil op imod (meningen med) livet, når den giver lyd fra sig. Og tit tager jeg nu mig selv i at lægge telefonen fra mig, når døden banker på i form af et intelligent citat – men uden en deprimerende fornemmelse i tillæg.

Den fordufter, når du i sandhed erkender, at du en dag skal dø – eller i det mindste blot vænner dig til tanken.

App’en tilskynder mig også til at gøre mit arbejde hurtigere færdigt, når jeg sidder med det, og da jeg en dag i starten af januar var lidt nervøs inden et foredrag, fordi min stemme var ved at forsvinde, og jeg havde en smule feber, mindede den mig om, at jeg jo i det mindste ikke var ved at dø af min man flu.

WeCroak minder os om, at vi jo alle skal dø en dag. Men husk nu, at alle andre dage skal vi ikke.

LÆS ARTIKEL HALLO, DER ER ET MENNESKE, DER BETJENER DIG. LÆG DEN MOBIL

Christian Aziz

Christian Aziz (1981) er uddannet sprogofficer og folkeskolelærer. Han debuterede i 2016 som skønlitterær forfatter med romanen ”En fremmed krydser dit spor”. Han skriver lige nu på en bog om det digitale menneske.