Foto: Jumpstory (billedet forestiller hverken Løkke eller Frederiksen)

Anne Sofie Allarp: Hvor vigtigt er det med ‘Lille Lars’ overfor ‘Tårnhøje Mette’?

Når socialdemokratiske, kvindelige formænd duellerer med statsministeren på tv, synes intentionen at være klar: Få statsministeren til at se så uanseelig ud som overhovedet muligt.

Statsministeren er en, for danske forhold, usædvanligt lavstammet mand. Godt 10 centimeter under gennemsnitshøjden for mænd herhjemme, som er 182 cm.

Lars Løkke synes at have fred med sin højde, som jo ellers erfaringsvist er årsag til brutal bodyshaming og stigmatisering i en tid, hvor ‘en rigtig mand’ stadig skal være stor og stærk.

Men marginaliseringen er noget, en mand af beskeden højde ikke kan undgå at forholde sig til. Han tjener mindre, scorer mindre, vurderes til at være mindre succesfuld.

Ifølge dating-siden OkCupid lyver amerikanske mænd sig 4,4 cm højere i gennemsnit, når de chatter med en potentiel date. Og antallet af henvendelser fra potentielle partnere falder proportionelt med mandens højde. Det viste et studie fra 2010 af datingsitets brugeres adfærd.

Der er naturligvis kvinder, der foretrækker mindre mænd, måske fordi de på deres egen krop kender de kulturelle magtstrukturer i vores samfund. Men disse kvinder, kan vi konstatere, er ikke flertallet.

Når socialdemokratiske kvindelige formænd duellerer med statsministeren på tv, synes intentionen at være klar: Få statsministeren til at se så uanseelig ud som overhovedet muligt. Og det er efterhånden en tradition i dansk politik.

Helle Thorning-Schmidt, som på flad fod er nogle få centimeter højere end Lille-Lars fra Græsted, tårnede altid over ham i duellerne. Høje hæle er jo en uretfærdighed, en af kvinders få fysiske fordele. Mænd kan ikke tage dem på uden at begå heteronormativ harakiri. Og ved at syne et hoved højere fik Thorning-Schmidt Lars Løkke til at se endnu mindre ud.

I tilfældet Mette Frederiksen er effekten af et par tårnhøje sko som dem, hun for eksempel havde på ved duellen i Aabenraa, ikke helt så effektfuld. Men lidt har også ret. Man bruger, hvad man nu engang har.

Kan statsministeren se lille ud overfor en kvinde, også en kvinde af gennemsnitlig højde, så er der en psykologisk gevinst der. En gevinst, der består i at lede opmærksomheden hen på statsministerens statur og dermed implicit de associationer, der forbindes med små mænd som mindre stærke, mindre magtfulde og måske endda mere ondskabsfulde.

Alle har i hvert fald hørt om det Napoleon-kompleks, som man ofte bevidst eller ubevidst tillægger den lille mand. Altså teorien om, at små mænd har et mindreværdskompleks, der udmønter sig i en social adfærd, der er urimeligt aggressiv og nærmest karikeret dominerende. Teorien virker mest af alt som en ubehagelig social konstruktion á la den om, at rødhårede er hidsige. Videnskaben er i hvert fald delt, hvad angår beviserne for stereotypen om den vredladne, overkompenserende lille mand.

Lars Løkke ligner til tider afgjort en mand, der skal holde lidt på temperamentet i de der debatter. Lidt udfordret, som en far, der forsøger at tale sin teenagesøn fra en intimpiercing. Men om det er på grund af hans højde er tvivlsomt.

Og om valget af tårnhøje sko, hver gang Mette Frederiksen møder Lars Løkke i en valgduel, er med fuldt overlæg, eller er en tilfældighed, er også uvist.

Men det ligner en tanke.

Find mere om
Footer graphics