Pride

Pride-listen: “Hvem er så kvinden i forholdet?” og andre tåbelige spørgsmål, man stiller homoseksuelle

Nysgerrighed og interesse er godt, men fordomme og fornærmelser er ikke. I anledning af Copenhagen Pride har vi lavet en liste over de mest tåbelige spørgsmål til homoseksuelle mænd.

Priden er over os, og virksomhederne maler sig med regnbuefarver, hurtigere end du i bedste Looney Tunes-stil kan nå at sige “meep meep”. I den forbindelse har jeg lavet en liste over nogle af de mest tåbelige spørgsmål, som heteroseksuelle stadig stiller homoseksuelle mænd.

Det er selvfølgelig ikke sådan, at alle homoseksuelle mænd har fået stillet alle de her spørgsmål. Men mange af os har. Så læs med og lad os krumme tæer i fællesskab. Og pak de spørgsmål væk nu. Nysgerrighed og interesse er godt, men fordomme og fornærmelser er ikke.

1. Hvorfor valgte du at blive homoseksuel?

Vi starter med det mest uheldige spørgsmål først. Og ja, mange ved heldigvis godt, hvad der er galt her. Det ændrer bare ikke på, at spørgsmålet stadig bliver stillet. Så vi tager den lige igen. Man står ikke bare op en morgen og tænker: ”Nå, nu skal der ske lidt. Skulle vi ikke prøve noget nyt? Hmm. Hvad med en ny seksuel orientering? Det er sådan en anderledes og spændende måde at starte ugen på”.

Hvilke(t) køn man er tiltrukket af er ikke et ‘valg’. Velsignelser er utilregnelige. Vi kan for min skyld godt have en samtale om, hvornår man som enkeltperson opdagede ens seksuelle orientering, men det ændrer ikke på, at man altid har haft den. Det er ikke noget, der er kommet over natten. Men nu hvor vi har den snak, hvornår opdagede du så egentligt, at du var heteroseksuel?

2. Er du homoseksuel? Ej, så skal du møde min ven. Det er han også (blink, blink)

Ja så. Hvor dejligt for din ven. Jeg kender faktisk også en heteroseksuel. Måske han er noget for dig? Han tænder vildt meget på kvinder. Det er ikke rigtig sådan, det fungerer, vel? Man må selvfølgelig hjertens gerne lege Kirsten Giftekniv og sætte sine homoseksuelle venner op med hinanden, men det kunne være rart, hvis man havde andet til fælles end seksualiteten.

3. Hvem er så kvinden i forholdet?

Det er en kæmpe kliché! Spørgsmålets formulering kan variere, men essensen er den samme og stilles i øvrigt også modsat til lesbiske. Men for mange heteroseksuelle er der åbenbart stadig en dybtliggende undren over, hvordan Søren det egentlig kan hænge sammen mellem to af samme køn.

Den gode nyhed er, at det kan det sagtens. Der er ingen grund til bekymring. Vi er ikke ude i en fejlcasting. Svaret er naturligvis, at der ingen kvinde er i et homoseksuelt forhold mellem to mænd. Hvilket for øvrigt er meningen. Nogle stiller også det spørgsmål, selvom de i bund og grund vil spørge om noget andet og høre detaljer om parrets sexliv. Men så er du nødt til at omformulere dig. Og så lige vurdere om det var noget, der er passende at spørge ind til.

4. Ville du ønske, du var født med et andet køn?

Det her spørgsmål er der sikkert en del homoseksuelle mænd, der aldrig har fået. Ligesom der er en meget stor del af os, der har fået det et utal af gange. Og derfor har det fundet vej til listen her.

Formuleringen har en lidt uheldig præmis. Når du spørger, om man ville ønske, at man var født med et andet køn, så hentyder du lidt til, at det er forkert at være feminin og mand på samme tid. Og det er det ikke. Tværtimod. Spørg hellere folk ind til, om de kan pege på nogle af de udfordringer, der er ved at bryde samfundets kønsnormer. Det får I en meget mere interessant samtale ud af. Derudover skal der herfra lige hurtigt lyde en opfordring til at lege mere med sit køn og samfundets forventninger til det. Det er ganske ufarligt, men samtidig enormt frigørende.

5. Vil du være min ’gay best friend’?

Helst ikke. Det spørgsmål var særligt udbredt i startnullerne, men hvem elsker ikke en gammel klassiker. Problemet med det spørgsmål er, at man bliver gjort mere til et produkt end et menneske. Det kan sagtens tænkes, at du og jeg kan blive gode venner. Måske endda bedste venner – hvem ved? Det kræver bare, at du behandler mig som et menneske og ikke en eller anden kategori, der er smart at have i sin vennegruppe, når du vil shoppe eller sippe flotte drinks. Det er faktisk et utrolig godt udgangspunkt. Men fortsæt endelig jagten på, hvad end du forestiller dig, det vil sige at have en homoseksuel ven.

6. Jeg har intet imod homoseksuelle, men hvorfor skal I skilte med jeres seksualitet?

En anden gammel klassiker, i anledning af Priden. For hvorfor kan du ikke bare holde din homoseksualitet bag hjemmets fire vægge? Først og fremmest: Hvis du intet har imod homoseksuelle, hvorfor er det så lige, du har noget imod at se os offentlige steder? Vi bliver for øvrigt heller ikke mindre homoseksuelle af at gemme os derhjemme.
Derudover er det egentlig sjovt, for hvis der er noget, der bliver skiltet med, så er det heteroseksuel kærlighed. Reklamer, film, serier – ja sågar på gaden. Det er alle steder, og det er skønt. Kærlighed skal man ikke gå og gemme på. Men det gør LGBT+-personer faktisk ofte. Halvdelen af alle danske LGBT-personer undgår at holde hinanden i hånden offentligt af frygt for chikane, tilråb og vold. Så når du ser et homoseksuelt par gå hånd i hånd, så tænk et kort sekund over, hvor let det er for dig som hetero at holde din kæreste i hånden. Og giv så hånden et ekstra lille klem næste gang.

Bonus: Telefonproblemet: Må jeg tale med din mor?

Det næste spørgsmål er jeg helt med på falder under en niche-kategori. Der er mange homoseksuelle mænd, der slet ikke har det her problem. Men vi er også nogle, der har, og derfor har jeg taget det med. Personligt ligger min stemme lige en oktav under Lene Nystrøm fra Aqua, og det har virkelig medført megen forvirring gennem tiden.

Telefonproblemet handler om, at folk bliver forvirret over ens stemme, når man taler i telefon, fordi den er anderledes, end hvad de typisk forventer af en mand. Så når man taler med fremmede – det kunne være en telefonsælger eller en gæv gut fra Gallup, så tror de enten, at man er mindreårig, og derfor vil de have en til at give sin telefon videre til sine forældre. Eller også tror de, man er en kvinde. Jeg har engang haft en diskussion med en ansat fra Epinion om, hvorvidt det var rigtigt, at mit navn var Mads, nu min stemme var så lys. Vi fandt desværre aldrig fælles grund (normkritisk medarbejder til Epinion søges …). Heldigvis slap jeg så for at skulle svare på selve undersøgelsen.


Det var nogle af de mere eller mindre uheldige spørgsmål, man stadig stiller homoseksuelle mænd den dag i dag. Man er velkommen til selv at skrive videre på listen. Man kan for øvrigt også lave tilsvarende lister for lesbiske, biseksuelle, transpersoner og så videre. Der er ikke den seksuelle orientering eller normbrydende kønsidentitet, der ikke får dumme spørgsmål. Så slå jer endelig løs.
God Pride!

Foto: Unsplash

Footer graphics