Hvad er der dog sket med brysterne?
Radio & podcast
menu-close

Le Gammeltoft: Hvad er der dog sket med brysterne?

10. februar 2017 |

Sexificeringen af kvindekroppen får os til at glemme, at bryster er lavet til at amme.

DJ, radiovært, iværksætter og CEO for Heartbeats.dk. Uddannet cand.mag. i engelsk og moderne kultur og kulturformidling.

Det er efterhånden hverdagskost at læse om fødsler og amning på de sociale medier, og særligt de mere besværlige forløb fylder mere og mere. Alle fødende kvinder har deres helt egne oplevelser af at føde. Det er en særlig ting. Men sikkert er det dog, at vi skal huske at vores kroppe er lavet til netop det. Det samme gælder amningen.

Mange af mine veninder og endnu flere i min omgangskreds har måtte opgive at amme – af forskellige årsager. Men det har for stort set dem alle været forbundet med et stort tab for dem. En ting er, at alle har travlt med at diktere hvad en god mor bør gøre – noget andet er, at det skaber et helt tæt bånd mellem mor og barn, som ingen andre kan være en del af. Det har for mig, været en helt speciel oplevelse.

Historisk set har der aldrig før været så store problemer med amning. I (rigtig) gamle dage var der ikke bare modermælkserstatning og flasker som substitut for den naturlige mælk, og tager man langt væk, hvor brysterne hænger frit, og ungerne bliver båret i slynge op ad mors bare krop, er der heller ikke de samme problemer.

Problemerne er kommet med seksualiseringen af kvindens krop og af brysterne. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Og må indrømme, at det da også er tanker der har strejfet mig – at det var en mærkelig ændring i mit syn på min egen krop, at have et barn hængende fast der. Men det har været meget vigtigt for mig. Jeg har lagt begge mine børn til lige efter fødslen, og det har heldigvis fungeret. For det sidder helt instinktivt i babyerne, at kravle/møffe sig op mod moderes bryst, når den lille er kommet til verden. De snuser sig frem, hvis de får lov. Der er selvfølgelig for tidligt fødte, og fødsler, der har været så komplicerede, at barnet ikke bliver lagt til de første døgn, og det kan skabe besvær for opstart af amning, ligesom opererede bryster ikke altid kan levere varen.

Men brysterne. Ja, de er lavet til det. Ikke til at pryde forsider af magasiner eller til at sælge sodavand – men til at amme. Så det er ”unaturligt” at vi oplever så mange problemer. Mange kvinder har et så unaturligt forhold til deres egen krop, at de simpelthen ikke kan slappe af i, at den skal bruges til andet end at være et sexsymbol. Vi har simpelthen skabt så skævt et syn på kvinders kroppe, at de for nogen ikke kan bruges til netop det, de er skabt til.

Vi ser det jo også i forhold til amme-debatten. Det er efterhånden forbundet med forbud og skam, at amme offentligt – mange undgår det for at slippe uden om ydmygende blikke og risikoen for at få at vide, at man skal ”pakke sammen”.

Handler det mon om at hvile i sin egen krop? Om at komme tilbage til et mere naturligt kropsbillede og om at have selvtillid nok til at være ligeglad med fremmedes blikke, når man ammer? Det er i hvert fald nødvendigt at adressere, eftersom vi ved det ER det bedste for barnet, og fordi det for mange kvinder er et sorgfyldt tab ikke at kunne amme. Vi må droppe de løftede pegefingre over for mødrene – de gør det så godt de kan, med hvad de har – men lad os give brysterne plads til at være og gøre det de er skabt til? Befri brysterne og alt det der.

Le Gammeltoft

DJ, radiovært, iværksætter og CEO for Heartbeats.dk. Uddannet cand.mag. i engelsk og moderne kultur og kulturformidling.