Holder dine bydelsfordomme stik, eller er københavnerne alligevel ved at blive helt ens?
Radio & podcast
menu-close

Byvandring: Holder dine bydelsfordomme stik, eller er københavnerne alligevel ved at blive helt ens?

3. maj 2018 |

Copenhagen Architecture Festival CAFx tager os med rundt på en tur til de københavnske bydele og tegner et billede af menneskerne og lokalmiljøet.

Skribent på Heartbeats.dk. Jeg har læst litteraturvidenskab og efterfølgende videreuddannet mig og arbejdet med journalistik, kommunikation og digital udvikling.

Illustrationer: CAFx

På Frederiksberg er der pænt. Her spiser de økologisk mad og sørger for attraktive seniorboliger til ældre medborgere. Nordvest er en helt anden sag. Her er råt og fuld af beton, og de æstetiske indslag består primært af graffitibemalede husgavle.

Bydelsfordommene står i kø og din bopælsadresse kan hurtigt sætte dig i bås, som dén og den type. Ja, nogen ville jo nok indtage båsen frivilligt og adspurgt, hvor de bor, fx sige at de bor på Vesterbro fremfor i København.

CAFx Frederiksberg

Men Sydhavnen er ikke længere bare Sydhavnen. Det er nu ’det nye’ og ’det gamle’ Sydhavn, og i Nordvest byfornyes der på livet løs, mens nye beboergrupper flytter ind. I området omkring Rentemestervej er der i senere år skabt et attraktivt boligkvarter med dyre ejerlejligheder, og når pengene flytter ind, er der ikke længere plads til de gamle beboer, og den demografiske sammensætning ændrer karakter; der sker en såkaldt gentrificering af kvarteret.  Bliv klogere og tag med på byvandringerne Det røde og det blå Sydhavn eller Gentrificering og gavlmalerier på Rentemestervej, hvor du kan høre mere om udviklingen i de to kvarterer.

Det er bare to af de arrangementer, du kan opleve på Copenhagen Architecture Festival CAFx fra d. 3.-16. maj.

LÆS ARTIKEL BYFORNYELSEN #1 CARLSBERG BYEN

CAFx Sydhavn

Hvor blev autenticiteten af?

Så snart der er en ledig byggegrund eller et tidligere industriområde afvikles, skyder der i øjeblikket nye boligkvarterer op. Der er ikke ligefrem tale om ’billige boliger’, og med pengene følger pænheden og forudsigeligheden. Vildskaben bliver sat i system, og topmålet af kreativitet er nu blevet til en lejlighedsvis samling af foodtrucks og et par unge, der hænger ud på Dronning Louises Bro.

LÆS ARTIKEL DET NYE KØBENHAVN MÅ GERNE VÆRE MERE SOM SYDHAVN

Vil du have autenticitet, må du tage ud i en ’ghetto’ med Ghetto Tours eller til Mozarts Plads. Der er der ikke så meget pænhed og et ’ugentrificeret’ nærmiljø. Eller hvordan ser livet egentligt ud, der hvor du ikke selv har valgt at bosætte dig? Vil du have udfordret dine fordomme, så kan det nok ikke skade at kigge forbi Copenhagen Architecture Festival.

LÆS ARTIKEL ANE CORTZEN: DER ER FOR MEGET H. C. ANDERSEN OVER KØBENHAVN

CAFx Nordvest

CAFx

Under temaet Housing Homes sætter Copenhagen Architecture Festival CAFx fokus på vores nærmiljøer og følelsen af hjemlighed. Fra d. 3.-16. maj er der arrangementer og filmforevisninger rundt omkring i hele København, og festivalen har endda afstikkere til Aarhus, Aalborg og Odense, hvor de har lokalt fokuserede programmer. Se hele programmet på: http://cafx.dk/

Af bydelsspecifikke arrangementer kan nævnes:

Stine Møller Jørgensen

Skribent på Heartbeats.dk. Jeg har læst litteraturvidenskab og efterfølgende videreuddannet mig og arbejdet med journalistik, kommunikation og digital udvikling.