Hvad gør det ved os, at software primært er skrevet af mænd?
Radio & podcast
menu-close

Ny podcast på Heartbeats: Hvad gør det ved os, at software primært er skrevet af mænd?

9. oktober 2017 |

Tidligere 'Harddisken'-vært Henrik Føhns ser på de samfundsmæssige konsekvenser af ny teknologi.

Uddannet journalist i 1998 og har siden arbejdet for blandt andet Fyns Amts Avis, DR TV, Politiken, Roskilde Festival og i Forsvaret.

Foto: IDA/PR

Hver gang der opfindes ny teknologi påvirker den det samfund, vi lever i.

Det er præmissen for podcasten Techtopia, der produceres af Ingeniørforeningen, IDA, og desuden nu er at finde på Heartbeats.

Vært og tilrettelægger er Henrik Føhns, der tidligere har været en af to tech-entusiastiske journalister, som stod bag DR-programmet Harddisken.

Blandt andet på grund af den delvise udflytning af DR til Aarhus og Aalborg har Henrik Føhns valgt at skifte til Ingeniørforeningen.

Techtopia tager, som navnet indikerer, udgangspunkt i, at ny teknologi i yderste konsekvens enten kan føre til Utopia eller Dystopia – altså enten et paradisisk samfund hvor alt er nemt og fredfyldt takket være skabelsen af robotter og andre intelligente løsninger eller et overvågningssamfund styret af kommercielle interesser.

”Det mest realistiske scenarie ligger selvfølgelig et eller andet sted midt imellem. Dem, jeg taler med i programmet, er arkitekterne bag vores fremtid. Vi har et positivt take på teknologi, men vi har altid de kritiske briller på. Techtopia har ikke nogen hallelujatilgang til teknologi”, understreger Henrik Føhns.

Programmet fokuserer på ikke bare integrering af en type teknologi men snarere buketter af teknologi, der tilsammen giver smartere arbejdsgange. Techtopia har for eksempel flere gange beskæftiget sig med fremtidens transport, kunstig intelligens og smart cities.

HØR PROGRAM 16 SELVKØRENDE EL-BILER FORANDRER 100 ÅR GAMMELT FIRMA

HØR PROGRAM CYKLEN ER DEN SANDE DISRUPTION – IKKE TESLA 

Her pegede programmet på, at elcykler vil spille en langt større rolle, end de fleste i dag tror.

Bag al teknologisk udvikling nu og i fremtiden ligger en eller anden form for kunstig intelligens. Altså at maskiner, robotter med videre kan lære af de data, vi mennesker mere eller mindre frivilligt kommer i dem.

HØR PROGRAM DRØMMER ROBOTTER OM JAZZ?

Når Facebook få sekunder efter din Googlesøgning reklamerer for lige netop det produkt, du har søgt på, er det et eksempel på kunstig intelligens.

På sigt vil man måske endda se, at følelser og etik bliver programmeret ind i maskiner. Men kunstig intelligens opfører sig afhængigt af, hvem der har skrevet softwaren og er dermed afhængigt af den kultur, softwarens forfatter kommer fra.

”Programmørens holdning til for eksempel ligestilling, homoseksualitet med videre er jo forskellig afhængigt af, om vedkommende bor i Nordkorea og Danmark. Og den kultur og etik vil være rodfæstet i softwaren,” siger Henrik Føhns og fortsætter:

”Hovedparten af al software i dag bliver skrevet af mænd. Det kan betyde, at kvinder er mindre tilgodeset i den måde, teknologi bliver udformet på. Er det så godt eller skidt i forhold til den måde, samfundet kommer til at fungere på?”

Snarere end at tage udgangspunkt i et særligt produkt eller et særligt firma tager Techtopia fat i de åbne spørgsmål og forsøger at give nogle svar på den fremtid, der er derude og kommer hastigt buldrende.

”På længere sigt vil vi se kunstig intelligens, der kan løse komplekse opgaver, der ligner dem, vi mennesker kan løse, men der går et stykke tid. Formentlig 30-35 år hvis man skal tage det gennemsnitlige svar på de mange rundspørger, der er foretaget.”

Samtlige afsnit af Techtopia kan høres her på Heartbeats: heartbeats.dk/journal/series/techtopia

Der kommer et nyt program hver mandag.

Martin Finnedal

Uddannet journalist i 1998 og har siden arbejdet for blandt andet Fyns Amts Avis, DR TV, Politiken, Roskilde Festival og i Forsvaret.