Glemt alt om den svenske ødegård
Radio & podcast
menu-close

Glemt alt om den svenske ødegård

12. april 2017 |

I takt med at væksten og investeringerne centreres i byerne, afvikles både antallet af indbyggere og værdien af de fysiske rammer på landet. Tilbage står en masse ubeboede helårshuse som forfalder og til sidst må rives ned.

Poul er medstifter og partner hos tegnestuen NORRØN der er er specialiseret i destinationsudvikling med fokus på at skabe autentisk og kvalitativ arkitektur indenfor oplevelsesøkonomien, både som strategisk udviklingsværktøj og i det enkelte værk. Endvidere underviser Poul på adjunkt på KADK Institut for Bygningskunst og Teknologi

DET DANSKE LANDSTED er et unikt alternativ til et naturskønt fristed på landet.

NORRØN har netop sat de første 6 fritidshuse under DET DANSKE LANDSTED til salg. Huse der er placeret i naturskønne omgivelser med en formidabel udsigt. Huse der rummer charmen og sjælen fra det gamle koblet med lyse rum, gode kvadratmeter og æstetiske smukke arkitekttegnede ombygninger. Huse der med deres unikke placering midt i naturen tilbyder et tiltrængt weekend- og feriealternativ til det hektiske hverdagsliv, mange af os fører.

Danmark er i forandring. Byerne oplever tilflytning mens landdistrikterne affolkes, og omstillingen fra land til by er i færd med at ændre landets fysiske opbygning radikalt. I takt med at væksten og investeringerne centreres i byerne, afvikles både antallet af indbyggere og værdien af de fysiske rammer på landet. Tilbage står en masse ubeboede helårshuse som forfalder og til sidst må rives ned. Med DET DANSKE LANDSTED giver vi ét bud på, hvordan vi kan puste nyt liv i de ca. 60.000 tomme helårshuse, der findes i landdistrikterne i Danmark og derigennem understøtte udviklingen af det lokalsamfund de ligger i.

DET DANSKE LANDSTED er en gentænkning af den bedste del af landdistrikternes tomme helårshuse. De udvalgte huse ligger altid i naturskønne omgivelser, tæt på marker, skove og kyster. De ligger uforstyrret med en fantastisk udsigt over landskabet. DET DANSKE LANDSTED er igangsat i samarbejde  med Vordingborg, Guldborgsund og Lolland Kommuner. Kommunerne har betalt udviklingen af de første 6 prospekter (tegninger af ombygningerne) med et grundprincip om at ombygge tomme helårshuse til rekreative fritidsboliger med et regionalt karaktertræk.

Gennem de sidste år har vi hos NORRØN arkitekter arbejdet intensivt på at udforme de kriterier der er gældende for DET DANSKE LANDSTED. DET DANSKE LANDSTED er arkitekttegnede ombygninger af tomme helårshuse på landet, der omdannes til rekreative fritidsboliger i naturskønne omgivelser – et bud på det danske sidestykke til den svenske ødegård. Det enkelte hus er udvalgt på baggrund af dets unikke beliggenhed. Vi har tegnet ombygningen af det eksisterende hus med respekt for dets historie og rustikke charme koblet med kvaliteterne ved et nyt arkitekttegnet hus – en fortolkning af den regionale byggeskik. Der er på forhånd indgået aftaler med lokale håndværkere og myndigheder om ombygningen – alt sammen til en fast pris.

 

Ved køb af et landsted vil den økonomi, som kommunerne har investeret i et af de 6 første huse blive frigivet til at udarbejde et prospekt for hus nummer 7. Der vil således, for hver gang et hus bliver solgt blive igangsat udviklingen af et nyt.

Med DET DANSKE LANDSTED medvirker køberne således til at starte en bevægelse med et langsigtet perspektiv, hvor de ubeboede, forfaldne huse i landdistrikterne genopstår som stolte landsteder og derved giver nærområdet nyt liv.

Nu venter landstedet kun på dig!

Læs mere om projektet her www.detdanskelandsted.dk

 

Poul Høilund

Poul er medstifter og partner hos tegnestuen NORRØN der er er specialiseret i destinationsudvikling med fokus på at skabe autentisk og kvalitativ arkitektur indenfor oplevelsesøkonomien, både som strategisk udviklingsværktøj og i det enkelte værk. Endvidere underviser Poul på adjunkt på KADK Institut for Bygningskunst og Teknologi