Fysikkens dronning kommer til festival
Radio & podcast
menu-close

Gratis: Fysikkens dronning kommer til festival

5. december 2017 |

Den naturvidenskabelige festival Bloom vender tilbage til Frederiksberg i maj.

Uddannet journalist i 1998 og har siden arbejdet for blandt andet Fyns Amts Avis, DR TV, Politiken, Roskilde Festival og i Forsvaret.

Foto: Rose Lincoln

Videnskabens superstjerner samles endnu engang i Søndermarken på Frederiksberg.

Festivalen Bloom har netop annonceret endnu en omgang af begivenheden, der så dagens lys første gang i maj i år.

Blandt hovednavnene i år er den amerikanske Harvard-professor kendt som ”Fysikkens dronning” og forfatter til bogen ”Dark Matters”, der præsenterer en teori om, at mørk energi var årsag til dinosaurernes udryddelse. TIME Magasine har placeret hende på en liste over verdens 100 mest indflydelsesrige personer.

Mikroplaneten Luminet
Blandt Blooms øvrige topnavne er Tim Spector, der som professor i genetisk epidemiologi vil forklare mysteriet om, hvorfor enæggede tvillinger reagerer meget forskelligt på den samme mad. Bloom kan desuden prale med et besøg fra doktor i astrofysik Jean-Pierre Luminet, der kan prale med at have fået en mikroplanet opkaldt efter sig.

Også en dansk videnskabsmand står øverst på plakaten. Geologiprofessor Minik Rosing ændrede verden, da han i 1999 med et grønlandsk klippestykke påviste, at der var en form for liv på jorden for 3,8 milliarder år siden – det var 300 millioner år tidligere, end man hidtil havde troet.

Kor i Cisternerne
Kunsten skal heller ikke glemmes. Komponisten Louise Alenius har specifikt til Bloom komponeret det stedspecifikke værk ”The Rite of Nothing”, der som et hult ritual udstiller en kultur uden en bestandig fællesnævner.

Det fremføres af koret Korage (Pernille Rosendahl, Sharin Foo, Josephine Philip m.fl.), operasolister som kontratenor Morten Grove Hansen og percussion i Søndermarkens underjordiske kunsthal Cisternernes særegne akustik. Louise Alenius har tæt tilknytning til bl.a. Det Kongelige Teater og har komponeret til film, udstillinger, modeshows m.m., hvor hun ofte afsøger musikkens muligheder for at skabe ritualer og tale om tabuiserede emner som incest og døden.

Gratis adgang
Bag Bloom står Golden Days Sekretariat, som har over 20 års erfaring med at formidle historie og viden. Sekretariatet er mest kendt for sin historiske festival Golden Days Festival, som hvert år tiltrækker over 30.000 mennesker på tværs af aldersgrupper.

LÆS ARTIKEL HVAD EN FLOK ITALIENERE OG YOGA KAN LÆRE OS OM LYKKE

Bloom er lavet i tæt samarbejde med Carlsbergfondet med Carlsberg Mindelegat som hovedsponsor. Sidste år deltog 6.000 mennesker til talks, walks, foredrag, ideer, kunst, mad, musik, træer og frisk luft.

Bloom som i år finder sted 26.-27. maj er gratis. Læs mere på Blooms egen hjemmeside 

Sidste år kun man opleve blandt andre den danske astrofysiker Anja C. Andersen, Tor Nørretranders og Bisse.

LÆS ARTIKEL BISSE SENDER BØRNENE UD I DET YDRE RUM

Martin Finnedal

Uddannet journalist i 1998 og har siden arbejdet for blandt andet Fyns Amts Avis, DR TV, Politiken, Roskilde Festival og i Forsvaret.