Futuristiske boliger tager livet ved vandet til nye dybder
Radio & podcast
menu-close

AQUATEKTUR: Futuristiske boliger tager livet ved vandet til nye dybder

9. december 2017 |

Nu kan drømmen om havudsigt blive virkelighed. I de seneste par år er arkitekter og designere blevet opmærksomme på at udnytte havet, kanaler og søer til bebyggelse. "Vi skal tættere på naturen", siger arkitekt Giancarlo Zema.

Specialeskrivende ved Københavns Universitet. Tidligere fast inventar på Uniradioen. Skriver primært om design og arkitektur.

Foto: EcoFloLife

100 kvadratmeter flydende husstand skal tage os tættere på naturen og passe på miljøet.

WaterNest 100 er et bæredygtigt bud på, hvordan arkitekturen kan forene natur og eksklusivt design.

Manden bag de flydende kreationer er den italienske arkitekt, Giancarlo Zema. Han har skabt WaterNest 100 sammen med det londonbaserede firma, EcoFloLife, der har specialiseret sig i miljøvenlige boliger.

Det samarbejde er der kommet noget spektakulært ud af. De runde huse, der nærmest kunne være taget ud af en utopisk sci-fi, er nemlig bygget af genbrugsmaterialer, der selvfølgelig også kan genanvendes i fremtiden.

På taget er der installeret 60 kvadratmeter solceller, så boligerne kan levere strøm til en familie på 4.

Livet i og på vandet
Når fremtidsforskerne kigger i krystalkuglen og spår om fremtiden, ser den ikke altid lige lyst ud. Overbefolkning og klimaforandringer presser arkitekter som Giancarlo Zema til tænke kreativt, når de skal designe fremtidens boliger.


Foto: EcoFloLife

Vores klode er dækket af 70 procent vand, og det mener Zema, at vi burde udnytte.

”Havet er uden tvivl en ressource, der skal udnyttes til fulde i en nær fremtid, men uden at man laver de samme fejl på vandet, som man har lavet på land. I fremtiden vil vores hjem i højere grad være på vandet, og det vil hjælpe os med at holde den urgamle kontakt til naturen,” fortæller Giancarlo Zema til det britiske rejsekultursite, Culture Trip.

LÆS ARTIKEL NYE BOLIGER TIL STUDERENDE AF BRUGTE CONTAINERE

Waternest 100 er ikke Zemas første flydende projekt. Han har tidligere designet en række andre boliger under navnene Jelly Fish 45 og Shell, og store dele af inspirationen kommer fra det maritime. De runde bæredygtige bobler er eksempelvis inspireret af havfugles reder.

Giancarlo Zema forklarer, at det for ham er vigtigt at finde inspiration i naturen, når han ønsker at bygge bæredygtigt.

”Jeg tror, det er vigtigt ikke at imitere naturen, men derimod at lade sig inspirere af naturens former og funktioner for at skabe en ny måde at leve på. Mere harmonisk og bæredygtigt.”

I sit arbejde med flydende arkitektur har Giancarlo Zema lånt af den teknologi og viden, som bliver brugt til at designe store luksus yacht-skibe. Blandt andet har kuplerne et teaktræsgulv, der er specielt modstandsdygtigt overfor fugt, salt og temperaturer.

Foto: EcoFloLife

Indvendigt har Giancarlo Zemas designet interiør, der også er i runde organiske træformer. Både vægge, køkken, bad og terasser kan placeres forskelligt i kuplerne. De runde reder kan derfor også indrettes som flydende barer eller kontorer.

Med den store viden om livet på havet og design fra naturen er Waternest bygget som et modulbyggeri, så den nemmere kan transporteres og samles. De ellers smarte boliger skal dog indtil videre ligge i forholdsvis stille vand.

‘Aquatektur’
Samarbejdet mellem EcoFloLife og Giancarlo Zema er ikke det første eksempel på flydende husstande. Husbådene har i mange år været fast inventar i specielt de europæiske havne og kanaler, men flere og flere arkitektoniske eksperimenter med boliger på vandet dukker op fra dybet.

LÆS ARTIKEL EN FREMTID MED FLYDENDE ARKITEKTUR

Holland har længe været kendt for flydende huse, men det er specielt i boligtætte områder som London, hvor udviklingen virkelig har fået fart på. Baca Architects, et andet arkitektfirma fra storbyen, byggede tilbage i 2014 deres første amfibiske hus – altså et hus, der ”kan leve både til lands og til vands”.

Det var dengang et projekt, der handlede om at udvide bygrænsen, så flere områder rundt om London kunne udnyttes til bebyggelse, og så man kunne imødekomme fremtiden.

Ifølge Richard Coutts, der er medstifter af Baca Architects, betyder det, at designere og arkitekter er nødt til at skabe arkitektur, der kan tilpasse sig og give rum til foranderlighed, fordi vi ikke ved, hvad fremtiden bringer.

Foto: EcoFloLife

For Richard Coutts er den flydende bolig et værktøj til at udnytte byrum bedre, så han deler ikke Giancarlo Zemas vision om at flytte mennesket tættere på naturen. De to arkitekter er dog enige om, at deres branche bliver nødt til at åbne op for nye og anderledes ideer. Arkitekturen skal både tilpasses til nye steder, og den skal udnytte de mange resourcer på vores foranderlige klode, som stadig er uafprøvet.

Herhjemme kan man blot tage et kig ud i Københavns Kanal for at finde dansk arkitektur på vandet. Det unge firma Urban Rigger er nemlig kommet med deres helt eget bud på, hvordan man kan udnytte kanalerne omkring hovedstanden til studieboliger.

EKSTERNT LINK urbanrigger.com 

Nikolaj Hulbæk

Specialeskrivende ved Københavns Universitet. Tidligere fast inventar på Uniradioen. Skriver primært om design og arkitektur.