Bea Johnsen
PR-foto: Jacqui J

Fru Zero Waste: Et års affald kan være i en lille glaskrukke for denne kvinde

I anledning af at verdens mest berømte zero waster, Bea Johnson, for nylig udgav sin bestsellerbog, ’Zero Waste’, på dansk, stiller vi skarpt på kvinden, der med sin private blog startede en global bevægelse, der har fået forbrugere, virksomheder og regeringer til at sætte fokus på skrald som en global udfordring.

”For ikke længe siden var vores liv meget anderledes. Vi ejede et hjem på 280 kvadratmeter, to biler, fire borde og 26 stole. Hver uge fyldte jeg en skraldespand på 250 liter. I dag følger jeg mig rigere, jo mindre, jeg ejer. Og så er jeg fri for at gå ud med skraldet!”

Sådan indleder Bea Johnsen, verdens nok mest kendte zero waster, sin bestsellerbog ’Zero Waste’, der er udkommet på over 25 sprog – heriblandt på dansk. Siden 2008 har hun og familien, en mand og to sønner, formået at producere en så minimal mængde skrald, at den årligt kan være i en lille glaskrukke. Og netop glaskrukken er blevet symbolet på en stadig større global zero waste-bevægelse, hvor de mest dedikerede bevarer deres restaffald i en glaskrukke som et fremviseligt symbol over deres enkle og affaldsfrie livsstil.

Zero waste er en filosofi baseret på en række måder at gøre tingene på, der har til hensigt at undgå så meget affald som muligt, og dermed indirekte har til formål at skabe et mere enkelt, minimalistisk og frit liv.

Men først det praktiske: For hvordan formår Bea Johnson at reducere et helt års forbrug af skrald til at kunne puttes i en glaskrukke?

Hun laver langt størstedelen af sin mad selv og køber råvarerne i løs vægt og fra grøntmarkeder i medbragte krukker. Hun laver skønheds- og plejeprodukter selv, køber kun secondhand, hvor varerne ikke er pakket ind i emballage, komposterer alt køkkenaffald og bruger genanvendelige alternativer i køkken og toilet som eksempelvis bomulds-vatrondeller og stofklude som erstatning for køkkenrulle. For blot at nævne et par eksempler.

Skeptikere vil måske kategorisere Bea Johnson som en hjemmegående husmor med for meget tid. Ikke desto mindre har denne franskfødte husmor fra Californien rejst verden rundt til over 50 forskellige lande for at holde foredrag om sin livsstil, hun har vundet flere miljøpriser for sit arbejde, ligesom hun er blevet interviewet og citeret af USA’s største medier som New York Times, CNN og BBC.

Hvad der startede som en privat blog, er nu blevet en global bevægelse. Både i forhold til privatpersoner, der dedikerer sig til at leve som zero wastere, og i kraft af de mange nationale foreninger, som arbejder for at eliminere affald i samfundet. Mest kendt er foreningen Zero Waste Europe, som er støttet af Europa Parlamentets ’Life Programme’, der finansierer projekter, der bidrager til en bæredygtig udvikling.

Fakta er nemlig, at forbrugernes affaldsproduktion ikke blot skaber overfyldte lossepladser globalt, men også er kilde til stor miljøforurening i kraft af giftigt affald, der bliver brændt.

I USA smider den gennemsnitlige amerikaner 1 ton affald ud om året. I Danmark har vi for 10. år i træk en kedelig rekord som det folkefærd, der smider mest affald ud i Europa. Nye tal fra Eurostat viser, at hver dansker i 2017 smed 781 kilo skrald ud – hvilket er knap 300 kilo mere end EU-gennemsnittet.

Med en stigende befolkningstilvækst i verden kombineret med stigende levestandard er det ikke raketvidenskab at se nødvendigheden i, at vi i langt højere grad burde genanvende elementerne i vores affald – eller endnu bedre: Reducere vores affald, ifølge Bea Johnson.

”Når det kommer til stykket, bliver vores affald jo ikke til det rene ingenting, bare fordi renovationsarbejderen henter det. Vores affald ender på lossepladser og ødelægger vores dyrebare miljø, når de lækker giftige komponenter til luft og jord og lader dyrebare ressourcer gå til spilde,” skriver Bea Johnson i forordet til bogen.

Zero Waste-bevægelsen nåede officielt til Danmark i 2015, hvor foreningen Zero Waste Danmark blev oprettet, men på grund af ressourcemangel lukkede foreningen igen i slutningen af 2018.

Tidligere forperson for Zero Waste Danmark, Rikke Nielsen, oplever dog en generel stigning blandt danskere, der ønsker at leve et liv med mindre affald.

”Vi har set en stigning af henvendelser fra danskere, der ønsker information om, hvordan de kan leve mere bæredygtigt med udgangspunkt i at mindske deres affald. Pt. har vi over 6.000 medlemmer i gruppen på Facebook, og jeg kan også se, at der er flere store bloggere her i Danmark, som netop blogger om at leve zero waste og dermed inspirerer til livsstilen,” siger Rikke Nielsen.

Bea Johnson har endnu ikke været forbi Danmark, men man kan følge hendes zero waste-aktivisme på Instagram, hvor hun i skrivende stund har 187.000 følgere.


5 tips til selv at reducere dit affald:

  • Sig nej til ting, du ikke behøver – også selvom de er gratis.
  • Køb secondhand for at undgå overproduktion og emballageindpakning.
  • Køb madvarer direkte fra producenter, grøntmarkeder eller løsmarkeder.
  • Skift engangsting (opvaskebørster, tandbørster, plasticposer, vatrondeller, engangskopper, køkkenrulle m.m.) ud med genanvendelige alternativer, der kan vaskes og bruges igen og igen.
  • Medbring egne poser til indkøb af dagligvarer.
Footer graphics