Er der noget om snakken, DR?
Radio & podcast
menu-close

Er der noget om snakken, DR?

21. september 2015 |

Der er tilbagevendende kritik af DRs radiokanaler P3 og P6 Beat. DR afviser kritikken kategorisk, men betyder det, at der ikke er noget om snakken?

Der er tilbagevendende kritik af DR og af DRs radiokanaler P3 og P6. DR afviser kritikken kategorisk, men betyder det, at der ikke er noget om snakken?

I løbet af sommeren, da mange af os var på sommerferie, besluttede Politiken sig for at undersøge nærmere, om det nu virkeligt kunne passe, at DR P3 virkeligt spillede mindre varieret som anklagen har lydt fra flere sider. Vi opsummerer, hvad du måske gik glip af i løbet af ferien.

En gennemgribende undersøgelse lavet af Politiken af det antal kunstnere, der er blevet spillet fra 2011 til 2015 viste, at antallet af kunstnere, der bliver spillet på P3, er faldet markant:

“Antallet af afspillede kunstnere er således skrumpet markant hvert år, siden DR for fem år siden begyndte at offentliggøre alle spillede sange. Hvor P3 i 2011 – opgørelsens første hele år – gav plads til knap 3.700 danske og udenlandske kunstnere i æteren, var antallet ved udgangen af 2014 mere end halveret til 1.612”.

“Analysen viser, at P6 – ligesom hovedkanalen P3 – lader færre og færre kunstnere få lov at spille. Ser man på de hele år, blev der i 2012 spillet i alt 4.582 forskellige kunstnere, mens der i 2014 kun blev spillet 3.333 kunstnere.”

Når der er sket en halvering i antallet af kunstnere på P3, forklarer Redaktionschef på P3 Christian Ottenheim det med, at at man i 2011 »havde nogle mere ikkemusikstyrede programmer som f.eks ’Unga Bunga’ og ’90’er festen«.Halveringen hænger simpelthen sammen med, at man i perioden har flyttet en række programtyper, der sender mere forskelligartet musik, fra P3’s ydertimer, hvor der var få lyttere, og over på f.eks. dab-kanalen P6 Beat. Den generelle musikprofil og rotation på P3 er ikke ændret, siger han. Men da Unga Bunga og 90’er festen lukkede, lukkede de også på P6, og blev samtidigt afløst af det nye program “Lågsus”, som også spiller musik, der ikke er playlistet i dagstimerne. Så forklaringen holder ikke helt vand. Og det forklarer heller ikke, hvorfor antallet af kunstnere, der bliver spillet på P6 Beat også er skrumpet sådan ind. Her er Unga Bunga blandt andet blevet afløst af et elektronisk program med DJ Buda om tirsdagen.

Også de danske politikere er utilfredse med udviklingen hos DR. Politiken talte med flere medieordførere, der alle mener, at P3 er forpligtigede til at adskille sig markant fra de kommercielle radiokanaler. Og DRs argument med, at de har flyttet den mere alternative musik til P6 Beat holder heller ikke:

»Eksempelvis P6 Beat har ikke en lytterandel, som gør, at P3 kan tillade sig at sige, at så foregår den nye og eksperimenterende musik ovre på den kanal. Den skal også være repræsenteret på hovedkanalen, så min opfordring er, at man rusker op i sig selv på P3 og sørger for at finde en bedre balance«, siger Mogens Jensen fra Socialdemokratiet, som bakkes op af de øvrige ordførere.

Desuden har kritikken af P6 Beats spillelister også vist sig at holde vand. De meste spillede kunstnere på den”alternative” kanal er navne, vi alle kender fra P3, og sagtens selv kan finde frem til på for eksempel Spotify.

Det, der er den sande tragedie i hele denne sag, er først og fremmest, at DR ikke er store nok til at tage kritikken til efterretning. Kunne der måske være noget om snakken? Hvis de ikke er interesserede i at gøre noget anderledes, må ledelsen krybe til korset og indrømme, at det faktisk er deres strategi for P3 at konkurrere mere med de kommercielle kanaler om lytterne. Og hvis P6 Beat i virkeligheden skal være den alternative kanal, skulle man måske lade være med at lade top 20 være fyldt med gamle P3 hits.

Derudover er det ærgeligt, at diskussionen hele tiden dør ud. DR nægter at lytte, og der er ikke mange, der tør tage kampen op. Det har flere medier måtte erkende, når de har prøvet at dække kritikken af den markante kanal. Ingen musikere eller fagfolk tør udtale sig – af frygt for at blive blacklistet. Hvis det er sådan, man kører et stort mediehus, kan man begynde at frygte for, hvad der heller ikke bliver talt om af andre typer sager.

Top 10 på P3

De mest spillede kunstnere på P3 1. maj 2010 til 5. juli 2015:

 1. Rihanna
 2. L.O.C.
 3. Medina
 4. Coldplay
 5. Beyoncé
 6. Katy Perry
 7. Lady Gaga
 8. Nephew
 9. Nik & Jay
 10. Burhan G

 

TOP-20 over de mest spillede kunstnere på P6 Beat

I perioden 11. maj 2011 til 19. juli 2015

 1. The Raveonettes (tv.)
 2. Depeche Mode (th.)
 3. Arcade Fire
 4. The Cure
 5. David Bowie
 6. Kashmir
 7. Mew
 8. When Saints Go Machine
 9. Malk De Koijn
 10. Arctic Monkeys
 11. Trentemøller
 12. Lana Del Rey
 13. Radiohead
 14. Björk
 15. Love Shop
 16. Nirvana
 17. Beck
 18. Spleen United
 19. Foo Fighters

Kilde: Politikens analyse på baggrund af DR’s tal

 

 

http://politiken.dk/kultur/ECE2758551/p3s-musikprofil-vaekker-harme-musikdiktatur-og-ensidigt/

http://politiken.dk/kultur/musik/ECE2761355/p3-bliver-mere-mainstream—men-de-alternative-radiostationer-gaar-nye-veje/

Redaktionen