Når familiens senest ankomne skal navngives, spiller mange faktorer ind. Traditionelt har børnenavne gået i arv som enten for- eller mellemnavn et par generationer længere tilbage, men i disse år får mange forældre inspiration fra andre, mere uortodokse kilder.
Det er dog ikke alle navne, der bliver godtaget af Ankestyrelsen. Tilbage i 2006 måtte styrelsen afvise ’Cirkel’ og ’Ikea’ (begge til piger) og ’Bandito’ (dreng), mens forældrepar i 2013 fik godkendt ’Rikkepippih’ (pige) og ’Brormand’ (dreng).
En af de sfærer, der i stigende grad præger navngivningen af nyfødte, danske børn, er medieverdenen, herunder film, tv, reality og musik. Når en person har markeret sig positivt eller negativt med en sang, en (u)heldig tv-optræden eller en decideret skandale, kan det derfor ofte læses i opgørelsen over navne de følgende år.
Her er et udpluk af medienavne, der har præget navnestatistikkerne på kort sigt.
Medina
I 2007 udgav sangerinden Medina debutalbummet ’Tæt På’ uden den helt store kommercielle succes. Anderledes vellykket var hendes andet album, ’Velkommen til Medina’, som udkom i 2009 og indtog landets hitlister og dansegulve med storm med kæmpehittet ‘Kun for mig’. Siden da er det blevet til jævn succes med fem albums på dansk og engelsk af den aalborgensiske sangerinde med det oprindelige borgerlige navn ’Andrea Fuentealba Valbak’, siden ’Frederikke Hansen’ (af numerologiske årsager).
Liva
Danmarks mest succesfulde sitcom, ‘Langt fra Las Vegas’ (beklager, ’Madsen & Co’), har givet os mindeværdige personligheder med mindeværdige særheder. Blandt dem finder vi Caspers charmerende, småneurotiske flirt, Liva Knibbe Eberhardt, portrætteret af Iben Hjejle, som (måske) har inspireret flere hundrede forældrepar til at kalde deres pigebarn for Liva.
I andre og helt urelaterede nyheder kan det berettes, at det danske pigenavn ’Katja’ er så godt som uddødt.
Arya
Hvis man ikke har set ’Game of Thrones’ og derfor ikke kender til hit-seriens nærmest uendelige persongalleri, har man formentlig boet under en sten det seneste årti [*retter nervøst på kraven*]. Men særligt godt indtryk lader den unge, handlekraftige adelskvinde, Arya Stark, til at have gjort på seere med børn på vej. I dag, godt 8 år efter hendes populærkulturelle debut i 2011, er der i hvert fald et par-og-tredive unge danskere, der deler hendes navn.
Gustav
Det er ikke let at have en farvestrålende personlighed i Jantelovens hjemland. Sådan har Gustav Salinas måttet erkende, efter han i 2009 var en af de mere mindeværdige deltagere i en særlig homo-udgave af ’Dagens Mand’. Siden tv-debuten for 10 år siden har Gustav været med i en række tv-programmer, heriblandt ’Gustav og Linse på udebane’ (2012) med Linse Kessler. I dag arbejder Gustav Salinas som ’online fitness coach’, der efter eget udsagn “ikke sælger drømme, men resultater”.
Huxi
DR’s ungdomssatsning ’Boogie’ var i start-00’erne med til at udklække et par værtstalenter, der senere skulle gøre stor karriere i mediebranchen. Saseline Sørensen kendte vi i forvejen, Lise Rønne er siden blevet et stort tv-navn, og det samme er en ung gut, der først tonede frem på ‘Boogie’-skærmen med frisk, blond hanekam og kæk nordjysk attitude i 2002. ’Huxi’ lød hans usædvanlige fornavn, men efterfølgende har Huxi Bach været vært på fjernsyn og radio og turneret landet rundt med one-man-shows og været fast med i ‘Mads & Monopolet’.
Emmelie
Pigenavnet ’Emmelie’ var ikke ligefrem ukendt på danske kanter, men det fik et midlertidigt peak i popularitet i 2013, da Danmark sendte en ung barfodet Ronja Røverdatter-type afsted til det internationale Melodi Grand Prix med den uvante titel som storfavorit med sangen ‘Only Teardrops’. Som spået så hændt, og med den flotte sejr ved det store Eurovision-show i Malmö vandt Emmelie de Forest ikke bare vores hjerter, men også fornøjelsen af at spille korte koncerter i landets storcentre et par år efterfølgende.
Liam
Dansk-irske Liam Nygaard O’Connor har været en etableret del af den danske rapmusikscene i over 15 år under kunstnernavnet L.O.C.. Selve navnet ’Liam’, der er en irsk afledning af det klassiske ’William’, eksisterede næsten ikke i Danmark inden L.O.C.’s gennembrud, men med særligt de to platin-sælgende plader, ’Melakolia/XxxCouture’ (2008) og ’Libertiner’ (2011), har Aarhus-rapperen nærmest egenhændigt sat navnet på dagsordenen i et par tusinde danske familier.
Amalie
Som enhver kulturkender med respekt for sig selv ved, dukkede den dengang kun 18-årige Amalie Szigethy for første gang op på den danske stjernehimmel som deltager i ’Paradise Hotel’s sjette sæson tilbage i 2010. Siden er det blevet til medvirken i en lang stribe underholdningsprogrammer og såmænd også tre sæsoner som hovedrolleindehaver i ’Amalies Verden’. Uden for connoisseur-kredse er det dog primært den unge realitystjernes sprogblomster, der har fanget folkets beundring. Med tidsløse vendinger som: ”Min mor og jeg er som kop og kande”, ”når jeg har fået kritik, er jeg ikke gået ned i det sorte kul” og ”jeg lægger mig ned på alle fire og siger undskyld”, kan det godt undre, at pigenavnet Amalie ikke har haft større virkning på næste generation.
Elsa
Med monstersuccesen ’Frozen’ overgik Disney i 2013 sin i forvejen anseelige succes. Den snedækkede fortælling om søstrene Anna og Elsa startede ganske vist på biograflærredet, men der skulle ikke gå længe, før ‘Frost’-pigerne og snemanden Olaf – var at finde på alt lige fra alverdens legetøjsfigurer, henover morgenmadsprodukter til penalhuse og naturligvis også fastelavnskostumer. Hovedsangen fra filmen, ’Let It Go’, sidder pr. dags dato på over 1,8 milliarder YouTube-visninger, og med de samlede produkters overvældende popularitet er det måske ikke så mærkeligt, at pigenavnet Elsa oplevede en stigning på 150 procent umiddelbart efter filmens lancering.
Sådan gjorde vi:
Først så vi en masse tv-serier, film, reality-tv og lyttede radio og popsange. Så tænkte vi over stjernernes navne. Så kiggede vi på navne-statistik fra Danmarks Statistik. Og endelig forende vi vores mavefornemmelse med statistikken. Det var ret sjovt.