Du har hørt om vegetarer, flexitarer og pescitarer. Men nu stormer insectarerne frem
Radio & podcast
menu-close

Ny madtrend: Du har hørt om vegetarer, flexitarer og pescitarer. Men nu stormer insectarerne frem

1. april 2019 |

Flere og flere bloggere, ernæringseksperter, influencere og livsstilsguruer går over til insektbaseret kost i den nyeste madtrend, som vinder hastigt frem.

Redaktionschef og journalist på heartbeats.dk. Hun har en stor kærlighed til populærkultur, hiphop og det gode liv. Kontakt: ditte@heartbeats.dk

OBS: Denne artikel var en aprilsnar!

Foto: Enorm

Det er stort set hver uge, at en ny helsedille ser dagens lys på Instagram og omegn. Knap er vi færdig med kakaonibs og sellerijuice, før acaibowls med kokosflager, tang-snacks eller spiselige salat-blomster overtager madscenen.

Mad er en identitetsmarkør, og de senere år har ernæringsmoden generelt bevæget sig mod det sunde, plantebaserede og grønne. Nu kommer så den seneste maddille, insectar, altså mennesker der lever af insekter.

”Jeg blev insectar her kort efter jul. Inden da var jeg veganer, men jeg træner meget, så jeg syntes, det var svært at få dækket mit behov for protein. Det er bare så 2017 at spise kød, så nu spiser jeg insekter hver dag”, siger sundhedsbloggeren HelseMathilde, der ikke mener, at insekter er dyr på samme måde som f.eks. en due eller en kat.

På sin Instagram med 65.000 følgere deler hun ud af smukke opskrifter med myrer, fårekyllinger og larver. Især de tahinristede melorme er overraskende populære, som topping på skyr eller bare som supplement til mandler og mørk chokolade.

”Det er helt vildt så meget, jeg kan mærke det på min krop og sundhed. En ting er, at jeg har smidt 700 gram (fra morgenvægten), men jeg synes også, at mine prutter lugter bedre, sådan lidt af lavendel, og jeg sover godt”, siger HelseMathilde.

LÆS OGSÅ: Videnskabsfolk spiller musik for ost – og hiphop giver den bedste smag

I USA har insectarisme i Brooklyn, NY og Silver Lake, LA længe været en spisetrend i vækst, og Danmark er jo altid et par år bagud. Skuespilleren Gwyneth Paltrow, der de senere år især har brugt sin tid på at udgive verdens mest læste livsstilsnyhedsbrev, Goop, skrev allerede for et års tid siden om den nye spisetrend:

”Hør her, det er slet ikke så mystisk! Faktisk har de spist insekter i årtusinder i Kina og Afrika, det er kun i USA og Europa, at vi synes, det er ulækkert. Men insekter er sundt og fedtfattigt, og mine børn, Apple og Moses, elsker, når jeg serverer zucchini-’pasta’ med insektsovs for dem. Vi har levet efter en makrobiotisk diæt herhjemme i 10 år nu, så det her er bare næste skridt på vej mod total sundhed”.

Visse studier viser også, at en kost baseret på insekter skulle være godt imod ADHD, cancer, rynker, nervøsitet, HPV, tungsind, mælkeallergi, 5G-sensitivitet, ørebørn, road rage og død.

Fordelene ved en plantebaseret kost i kombination med insekter skulle være lavt kalorieindhold og højt proteinindhold:

”Og så er der nogle helt andre og gode omega-3 og omega-6-fedtsyrer, masser af essentielle aminosyrer og et komplekst kulhydrat ved navn kitin, som giver en god, lind afføring og en generøs mæthedsfornemmelse i insekter. Jeg putter nu biller i min smoothie hver morgen, og jeg har aldrig været mere muskuløs eller fertil”, siger ernæringsekspert Umahro Cadogan, der også er blandt de danske first movers på insectarisme.

Den første insektuelle restaurant, KribleKrable, er på vej i det nye Boltens Food Court, hvor insektkost står på menukortet. Der bliver både myre-wraps, chili con kakerlak og kanelsnurrer med larvedrys. Restaurantens ejer, Tao Ørn, har indgået et samarbejde med landets naturvejledere om at købe deres fangst fra diverse udflytterbørnehavers insektspande.

I den anden ende af spektret advarer fødevarestyrelsen indtil videre mod at omlægge til ren insektkost, da der både kan være tungmetaller og rester af Roundup i de danske insekter, og man endnu ikke ved, hvad landtidseffekten er af at spise insektbaseret kost.

“Der er ingen evidens for, at insektkost skulle være specielt sundt, ingen. Insectarismen er ligesom quorn og soyapølser, noget som caffelattekøbenhavnere har fundet på for at være særligt sensitive og unikke. Men de risikerer skørbug og listeria med deres mærkelige madhalløj”, siger Vagn Rasmussen, veterinærfuldmægtig i Fødevarestyrelsen.

Ditte Giese

Redaktionschef og journalist på heartbeats.dk. Hun har en stor kærlighed til populærkultur, hiphop og det gode liv. Kontakt: ditte@heartbeats.dk