Virkelighedens Jesper er knap så alderskriseramt som på skærmen
Radio & podcast
menu-close

Virkelighedens Jesper er knap så alderskriseramt som på skærmen

23. maj 2018 |

Skuespiller Jesper Zuschlag er aktuel i serien ’29’, som stiller skarpt på 30-årskrisen.

Freelancejournalist, som er optaget af at udforske nære og fjerne miljøer, og mennesker, som kan inspirere eller forarge.

Foto: Pressebillede

Da Jesper Zuschlag var 29 år, kom han en aften trækkende med sin cykel fra indre mod ydre Frederiksberg. Bag på cyklen var en blå IKEA-pose sat fast, som rummer, hvad han betegner som sine basics. Imens hans kæreste sidder tilbage i, hvad der lige før var deres fælles lejlighed, flytter han nu ind på en madras hos en ven.

»Det støvregnede fanme også,« tilføjer Jesper halvt opgivende på egne vegne, mens han beskriver det øjeblik, hvor hans egen 29-års krise rammer, som er lige der, hvor hans kæreste gennem fire år og han går fra hinanden. Han husker et virvar af følelser af tomhed og tvivl, mens han føler sig som en taber.

»Det var ikke en følelse af sorg. Jeg var i chok. Mit liv var flået fra hinanden. Jeg trækker cyklen, så jeg har tid til at tænke. Et skridt ad gangen. Jeg har ikke travlt med at komme hurtigt derhen, hvor jeg skal lande. På en madras.« fortæller han.

Der er nu gået lidt over et år, og han føler, han er landet. Det var en stærk oplevelse at rive livet op med rod på den måde i slutningen af tyverne, og det er derfor blevet afsæt for første afsnit i serien ’29’, som han har skrevet, instrueret og spiller hovedrollen i sammen med hans samarbejdspartner og gode veninde gennem 10 år Julie Rudbæk. Serien har fået flotte anmeldelser og belyser de problematikker, der fylder, når venner får børn, mens man selv bliver single, og klientellet på diverse barer pludselig synes meget unge. Den handler om det, de selv kender, og skal afspejle virkeligheden bedst muligt med arbejdssætningen, »ville vi sige det her i virkeligheden? Eller hvad ville vi så sige?«

PODCAST MØD BLANDT ANDET SOFIE LINDE OG PETRA NAGEL I 30-ÅRSKRISEN

Jeg møder Jesper på en bænk under de grønne træer på Blågårdsplads, hvor vi over en kop kaffe og med afsæt i serien 29 vender hans egen 29/30-årskrise, og hvem Jesper, som jævnligt popper op i satireklip på sociale medier, er udenfor skærmen. Han ankommer fra sin bopæl på Amager, som snart skiftes  ud med en lejlighed på Nørrebro – ikke et bofællesskab, for han er blevet for gammel til at stå i kø til badet og snakke over morgenmaden.

Når han taler, bevæger hans ene øre sig flere gange. Han mærker det ikke selv, men han forklarer, det er en slags tics. Det sker, når han er stresset eller presset. Men han virker mest afslappet og nærværende, for som han selv siger, går det virkelig godt lige nu.

De ligner teenagere i militæret og på landsholdet

Jesper synes ikke længere, at han befinder sig i en hverken 29- eller 30-årskrise, selvom han virkelig forsøger at mærke efter, og finde lige der, hvor det gør lidt ondt. Han har gode venner og familie, og det går bedre for karrieren, end han nogensinde turde håbe.

»Det er jo ikke den 30-års fødselsdag, der er skræmmende. Det er hverdagen. Det er byturen, hvor alle andre er væsentligt yngre. Det er, når det danske landshold tager det, der ligner teenagere med på holdet. Det er når, jeg skal købe et jakkesæt og forventer en voksen erfaren mand, og så står der en ung knøs. Det er når en lille 18-årig er i militæret, og jeg tænker, I kan da ikke give ham et gevær? 30 år i sig selv er ingenting – det er den tidligste start på voksenlivet.«

Der hvor han for alvor mærker at alderen betyder noget, er i forhold til den kropslige forfængelighed. Det er de små rynker og poser under øjnene, når han er træt. Han trækker sin hvide T-shirt op og napper sig selv på maven

»Den var der ikke før. Jeg er meget mere øm, end jeg plejer, efter træning, og så er der poserne under øjnene. Det er alle de mindste tegn på forfald, der gør ondt. For det går ikke tilbage. Det strammer sig ikke op. Det er måske en dødsangst.«

Jesper mærker sjældent presset for at blive voksen udefra, men en lørdagaften med en venneflok, der har kærester og børn, snakker de Tinder og dating, hvor en af dem udbryder: »Hold kæft hvor er jeg glad for, jeg ikke er i det der mere.«

»Det var lige fra hjertet, og ramte mig bare lige i solar plexus. Jeg kan jo godt forstå det. Singlelivet kan være forfærdeligt hårdt. Men det er det liv, jeg har valgt. Det er mit liv, du siger det til. Det gjorde naller. Jeg sagde ikke noget. Men han kan få lov til at læse det her,« siger Jesper, mens han griner og bærer tydeligvis ikke nag.

»Lige nu realiserer jeg mig selv gennem min karriere. Jeg er glad for at være single, og jeg har ikke travlt med at få børn eller en kæreste. Man skal stoppe med at se hullerne i osten. Jeg har en eller anden romantisk idé om, at der er en derude, hvor jeg bare tænker, dig vil jeg leve resten af mit liv med.«

Jesper selv og karakteren Jesper

Jesper spejler sig selv i karakteren Jesper og genkender mange fællestræk. Det siger dem, der kender ham også, men mens karakteren Jesper er »et rigtigt lortested i livet« med søvnløse nætter og mangel på ansigtskulør, befinder Jesper sig et virkelig godt sted lige nu.

»Han er mere vag end jeg. Det er det, mit ego gerne vil sige. Han er i tvivl om, hvad han vil med sit liv. Det vil jeg ikke sige, at jeg er, men jeg genkender tvivlen. Han har store forventninger, men svært ved at træffe beslutninger, som jeg også genkender. Som skuespiller har jeg store ambitioner, og der ligger drømme bag med en masse følelser, hvor der hele tiden er stor sandsynlighed for, at det ikke bliver forløst,« forklarer Jesper.

Det er automatisk skuespillet, der tager det meste af hans tid lige nu. For mens København bades i solstråler, filmer Jesper sammen med Julie og resten af holdet anden sæson af serien. Når Jesper skal koble fra går han til Crossfit, men kun hvis det er forår, holder sig opdateret på nye serier, og så elsker han at dele nogle øl eller vin med hans venner i solen. Derudover elsker han at synge. Det har han gjort, siden han var lille.

»Jeg er ikke meget for at indrømme det, men jeg har en svaghed for musicals. Det er ikke særlig hipt, men det er teknisk udfordrende. Det er en drengedrøm. Altså en drøm om at være med i en professionel musical… Jeg tror gerne, jeg vil stå ved det. Kan du få det med? Altså med en ironisk distance, og at jeg er klar over, det ikke er den fedeste genre. Jeg stod med en ven i går og skrålede, ”vær hvor gæst”,« indrømmer han en smule selvbevidst et øjeblik, men distancerer sig hurtigt og begynder at grine.

Fra psykologi på studiet til satire på sociale medier

Skuespillerdrømmene kom for alvor indenfor rækkevidde, da han starter på Nørgaards Højskole for derefter at blive optaget på Det Danske Filmskuespillerakademi. Herefter ville Jesper kværne kaffebønner og skumme mælk, mens han ventede på, det store gennembrud, som han regnede med, var lige om hjørnet.

»Men min far mindede mig om, at der var 24 timer på et døgn, så jeg skulle bare studere otte timer, sove otte timer og bruge de sidste otte timer på skuespil. Det var ret genialt, og jeg startede på psykologi. Det var jeg sindssygt glad for. Jeg havde noget at lave, og var ikke bare arbejdsløs skuespiller – og til min store overraskelse skete der jo heller ikke noget med karrieren lige med det samme.«

LÆS ARTIKEL KAN JEG STADIG NÅ AT BLIVE THOMAS UHRSKOV? OG ER DER ER STUDIEVEJLEDNING FOR FOLK OVER 30

I hans praktik hos Novo Nordisk blev han kun bekræftet i, at skuespillervejen var den eneste rigtige for ham.

»Jeg gik ud af S-toget i Bagsværd sammen med 20 andre som en flok får, der bare forsvandt ind i afdelingerne i 7,5 timer om dagen. Jeg døde langsomt. Det var den fedeste arbejdsplads, men der manglede noget kreativitet.«

Jesper gennemførte studiet med lidt freelance som skuespiller undervejs.

Jesper peger hen på en cafe på Blågårdsgade, for det var lige der, han en dag over en cafeburger forsøger at fortælle veninden Julie en historie, men hun bliver ved med at slå ned de forkerte steder og smadrer hans historie. Det har de det sjovt over, og der opstår ideen til sketchen ’kontoret’. De får den solgt og i takt med de går viralt på sociale medier, og antallet af visninger vokser med flere 100.000, får de 2,5 års freelancekontrakt med DR3, hvor de blandt andet producerer satire til sociale medier og programmet Generation SOME.

Han håber, deres samarbejde forsætter som en motor i deres karriere. Det er også derfor, han ikke er angst omkring arbejde – det er fordi han har Julie – når de ikke har noget, sætter de sig ned sammen og så opstår der noget. Det er en enorm tryghed.

»At have lavet sin egen serie med sin bedste ven, der får fem stjerner i Soundvenue, ville 20-årige Jesper ikke tro. Det er for godt til at være sandt.«

Du kan se traileren til “29” herunder. De første fire afsnit er gratis og kan ses nu.

 

Birgitte Kongsgaard

Freelancejournalist, som er optaget af at udforske nære og fjerne miljøer, og mennesker, som kan inspirere eller forarge.