Derfor er kakao the new high
Radio & podcast
menu-close

Hjerneføde: Derfor er kakao the new high

11. december 2017 |

Der findes alternativer til at mødes over en øl eller en flaske rødvin: Nemlig kakaoceremonier.

Mette Sillesen er sociolog og fremtidsforsker. Hun er selvstændig kommunikatør og foredragsholder og har blandt andet sin egen blog på mettesillesen.com

Foto: Stine Heilmann

Kakaoceremoni, hva’ fanden er det?

Kakao er så småt ved at pumpe sig op som det sunde, trendy alternativ til alkohol. I spirituelle kredse er ‘conscious clubbing’ med kakaodrik som omdrejningspunkt et hit. Ligeså er kakaoen i undergrundsmiljøer i Berlin og San Fransisco, hvor narkotikaen droppes til fordel de særlige kakaodrikke og piller.

Vejene til kakao er mange, men hvorfor?

Kakaofrø er sprængfyldt med antioxidanter og indeholder de stimulerende stoffer koffein og theobromin, som (efter sigende) giver et serotonin- og dopamin-boost, øger blodtilstrømningen til hjernen med 30-40 procent samt åbner op for hjerterummet og energien i kroppen. Når man tager kakao i ren form, dvs. uden mælk og sukker, giver det et buzz – et lille ekstatisk kærlighedskick, og som oven i hatten er mega sundt!

Healthy high – det sunde trip
Og sundhed trender. Vi kan ikke blive sunde nok, og nu begynder det altså også ‘at gå ud over’ den danske drukkultur.

I dag er der en udbredt indforståethed om, at fest og sociale arrangementer er lig med alkohol og gerne i rigelige mængder. Takker man nej til alkohol, må det betyde, at man enten er gravid, på kur, træner op til et løb, skal arbejde i morgen eller er muslim – og, uanset udfaldet, kedelig. Men sådan bliver det ikke ved med at være!

Det er i hvert fald mit postulat. Jeg ser mange tegn på et sundhedsoprør. Løbeturene og speltbollerne kan ikke gøre det alene mere. Vi vil være helt frie fra alt, der er usundt og ikke bygger os op. Sukker, oksebøffer, medicin, cigaretter, alkohol, you name it!

MEN vi vil stadig have “trippet”.

LÆS ARTIKEL VI VIL GERNE FORHOLDET, SIGER VI. MEN ER DET RIGTIGT?

I vores travle og teknologiske hverdag har vi nemlig super meget brug for det pusterum og den eufori, som festen og alkoholen giver. Nu vil vi bare have det på en sund og konstruktiv måde.

Det er altså her i knudepunktet af det moderne menneskes higen på fuldkommenhed, at det urgamle kakaoritual finder sin berettigelse og truer årtiers tradition for den hellige weekendbrandert.

Kakaoceremoni i min stue
Kakaoceremonier er blevet brugt af Maya-indianerne i Amazonas i flere tusinder år. Kakao betyder gudernes føde og ses som et guddommeligt middel, der kan skabe forbindelse imellem oplevelser i livet og i mellem mennesket og guderne, fortæller Flemming.

Flemming har deltaget i 50-70 kakaoceremonier og i dag har han debut som kakaoshaman(d).

Vi er i min stue, 11 personer i en cirkel med en stor gryde rå kakao i midten. To af dem er mine gode venner, tre kender jeg perifert og resten har jeg ikke set før.

Det er min sjette kakaoceremoni. Jeg har været til to større (25-30 personer) ved stresscoach Sara Torvalbach og tre små (3-4 personer) her i min stue.

Kakaoshamanen Flemming fortæller om sine egne erfaringer:

“Jeg bliver superkreativ og skarp bagefter. Jeg har prøvet at løse brainfit-quizzer på kakao, og jeg er altid meget vildere end ellers. Jeg føler, at kakaoen bringer mig i kontakt med den bedste version af mig selv. Jeg får pludselig adgang til alt muligt i mig, for eksempel alle mulige dansemoves.”

Flemming illustrerer ved at lave slangebevægelser med sine arme og overkrop.

Jeg byder selv ind og hører mig forklare om, hvordan kakaoen skærper mine sanser og hvordan jeg har oplevet noget nær helkropsorgasme ved bare lyden af rasleæg.

Vi er i gang!

Vi tager en runde med intentioner.

Intentioner betyder her, at man deler sine følelser, hvor man er i sit liv, og hvad man ønsker, at kakaoen skal hjælpe en med.

Flemming instruerer, at vi skal mærke og tale fra hjertet:

“Når vi tuner ind på vores følelser, kommer vi i kontakt med kroppen. Man bliver nødt til at føle for at forløse. Man kan ikke tænke sig ud af følelsesmæssige problemer.”

Er det det, vi skal?
Intentionerne går på tur, og jeg kan mærke, at jeg går modsat. Jeg går i hovedet og tankerne kører afsted med mig: Er det det, vi skal? Forløse, heale og lave kollektivt terapi?

Jeg har sgu da ikke inviteret fremmede folk hjem i min stue for at høre om deres problemer. Skulle det ikke være god energi og skulle vi ikke være høje på kakao? Hvad tænker de andre? Er det bare mig?

Det bliver min tur. Jeg deler ikke, hvad der er på færde i mig, men får sagt noget med, at jeg ikke har en intention, men bare vil være åben for kakaoen.

Herfra går folk i sit eget space, nogle sidder i lotusstilling, andre lægger sig ned.

Flemming har taget instrumenter med – chimes, klokke, en guitar og rasleæg, naturligvis. Musikken og de smukke lyde fungerer som anker for rejsen. Flemming går også rundt og fylder rummet med æteriske olier og giver healing til dem, der ønsker. Jeg kommer mere tilstede og kommer ind i et meditativt stadie, hvor jeg ser en klar, lilla stjerne ud fra mit tredje øje.

Min opmærksomhed udfordres igen og jeg lægger mig op i sofaen til min højgravide veninde. Vi ligger helt tæt og jeg kan mærke hendes barn sparke, det er ret hyggeligt.

Stuen virker elektrisk og samtidig helt rolig, nærmest salig. Der er snorkelyde, og det virker til, at folk er langt væk.

“Klokken er ved at være seks, så I skal så småt begynde at finde tilbage”, lyder det fra Flemming.

Tiden føles som fløjet afsted.

Jeg går ud i køkkenet og henter frugt, nødder og chokolade. Ceremonien afrundes med, at vi deler vores oplevelse – eller dem, der har lyst til at sige noget, byder ind. En enkel har haft en ret vild rumrejse og mødt sine skytsengler. Resten er vist ikke helt landet endnu.

Kakaoceremoni snarere end druk
Kakaoceremonien satte mange tanker i gang hos mig. Hvorfor havde jeg modstand på at høre om folks problemer? Er det bare mig, der ikke vil gå ind i det selv? Var det fedt? Hvad gav det? Vil jeg det igen?

Kakaoceremoni søndag på højlys dag kan bestemt noget andet end drukturen lørdag nat. Alkohol har en tendens til at bruges som en flugt væk fra, mens kakaoen øger bevidstheden.

LÆS ARTIKEL ÅNDEDRÆTSTERAPI FIK MIA VÆK FRA MISBRUG OG VOLD

Jeg ser kakaoceremoni som et udtryk for og et eksempel på en ny måde at være på og en ny måde at være sammen på. Et nyt territorium, som vi først lige er gået i gang med at udforske.

Jeg føler mig splittet, modsigende, paradoksal. Jeg har ikke et ben i hver lejr, men ingen ben i nogen lejr. Jeg svæver i rummet i midten. Let, nysgerrig, håbefuld.

For tænk engang hvis vi virkelig kunne blive “høje” på energi og mødet med hinanden.

Hold din egen kakaoceremoni

  • Få fat i en rå ritual-certificeret og 100 procent økologiske kakao
  • Fast 4 timer inden og undlad kaffe og sort te
  • Bryg gryden: 42 gram kakao per person varmes op til cirka 60 grader med vand, gerne blandet med krydderier som cayennepeber, chili, ingefær og kanel. Du kan også putte lidt banan og kokosolie i, det giver en lækker konsistens.
  • Vend opmærksomheden indad og sæt din intention – og lad ellers bare kakaoen arbejde mens du mediterer og/eller følger din krops impulser.
  • Afrund med at reflektere over hvad du har oplevet og del gerne med de andre.
  • Drik masser af vand resten af dagen.

En kakaoceremoni tager minimum 3 timer. Kakaoen virker en halv til en hel time efter indtag og virker i 4-6 timer. Det er meget almindeligt, at rusen først rigtigt rammer efter 3 timer, altså først efter selve ceremonien.

Mette Sillesen har arbejdet som fremtidsforsker siden 2012. Fra 2012-2016 ved Future Navigator og fra 2017 i eget regi i virksomheden High Touch. Hun har erfaring med stort set alle brancher og erhverv – store som små virksomheder, kommuner, uddannelsesinstitutioner, NGO’er, netværksgrupper, m.m. Mette har holdt utallige af foredrag og faciliteret mange workshops og kurser med fokus på fremtidens trends og udviklinger.

Mette Sillesen

Mette Sillesen er sociolog og fremtidsforsker. Hun er selvstændig kommunikatør og foredragsholder og har blandt andet sin egen blog på mettesillesen.com