Derfor er ny musik og alternativ radio vigtig
Radio & podcast
menu-close

Har du lyttet til noget nyt i dag: Derfor er ny musik og alternativ radio vigtig

1. august 2018 |

Det er stadig radioens opgave at præsentere dig for ny musik.

DJ, radiovært, iværksætter og CEO for Heartbeats.dk. Uddannet cand.mag. i engelsk og moderne kultur og kulturformidling.

De fleste musikinteresserede finder ny musik på blogs og diverse undergrundssites. Sådan var det ikke for blot 10 år siden. Dengang kunne man tænde for sin radio, og blive opdateret på tendenser og nye udgivelser – også uden for top 50.

Jeg tror på, at det er vigtigt at forblive nysgerrig. At lytte, se og smage nye ting. At lade sig overvinde. At lade sig omvende. At være sikker på, at der er noget der ’ikke er for en’ for derefter at skifte mening. Det er sundt at skifte mening, og det er sundt at blive klogere – på sin egen smag og på verden omkring en.

Men det bliver ikke lettere at finde tiden til at være opsøgende. Har man gang i familie og karriere, er der ikke længere ledige timer hver aften til at surfe rundt mellem alt det nye, upcoming. Og vi får ikke længere nogen tjenester fra medierne, der sikrer sig flest clicks, lyttere og seerere ved at servere det sikre. Rigtig mange får nu udvidet deres horisont ved hjælp af Spotifys algoritmer – og deres Discover Weekly lister, som ved hjælp af algoritmer vælger musik du skal høre, ud fra hvad du tidligere har spillet. Men algoritmer tager ikke højde for om du har lyttet til musik med din 6-årige, været stiv og danset til Dirty Dancing eller bare haft lyst til at begrave dig i Pink Floyd i timer.

Men hvor er det så, du skal finde ny musik? Jeg vil til enhver tid mene og argumentere for, at det blandt andet er radioens opgave at præsentere dig for ny musik. At snige ting du ikke kender ind imellem velkendte lyde og rytmer. At få lytterne nok til at stole på kanalen og værterne til at overgive sig – til at turde lytte.

På Heartbeats gør vi os umage med at finde musik inden for utallige genrer og stemninger og tilrettelægger den sådan, at du selvfølgelig hører noget forskelligt søndag formiddag og torsdag aften.

Vi tror på, at hvis vi som samfund er mere nysgerrige, opsøgende og åbne – inden for musik og kultur – så kommer det til at afspejle sig i vores grundværdier også over for andre mennesker og kulturer. Vi er ved at blive bange. Vi lukker os mere og mere om os selv og læne os op ad det vi kender. Og det forstår jeg egentlig godt. Men hvis vi tør åbne os lidt mere… Hvis vi nu lytter til det og dem vi ikke kender? Så kan det være, at vi bliver mere rummelige, kloge og begejstrede – både for musikken og alt det andet.

Giv det et skud – lyt til noget nyt!

Le Gammeltoft

DJ, radiovært, iværksætter og CEO for Heartbeats.dk. Uddannet cand.mag. i engelsk og moderne kultur og kulturformidling.