De fleste ukrainere har set ham på tv-skærmen i udklædningstøj og med en mikrofon i hånden, når han optrådte med sine satiriske comedy shows på de største kanaler i Ukraine. Men han blev valgt som præsident og står nu i Kijevs gader og uddeler våben ud for at forsvare nationens eksistens.
Volodimir Zelenskij’s berømmelse blev grundlagt som den sjove og folkelige fra den populære komedieserie fra 2010’erne ’Sluga naroda’, der betyder folkets tjener. En politisk og satirisk tv-serie produceret og skabt af ham selv. Her spiller han hovedrollen Vasil Petrovich, en gymnasielærer i 30’erne, som uventet bliver valgt til Ukraines præsident, efter en af hans elever filmer ham konfrontere korruptionen i sit land, hvilket går viralt. En historie, som på mange måder minder om hans egen virkelighed.
Den 44-årige Volodimir Zelenskij er både skuespiller, komiker, uddannet jurist og nu Ukraines nuværende præsident og folkehelt i store dele af verden. Han havde stort set ingen erfaring med politik, før han stillede op, men i 2019 vandt han over Petro Porosjenko med 75 procent af stemmerne. Ukrainere troede først, han stillede op for sjov, men han vandt hurtigt befolkningens tillid, og tre år efter står han nu over for den store russiske krigsmaskine i den største konflikt mellem Vesten og Rusland siden den kolde krig.
Valget af Zelenskij skete som en protest mod det etablerede system, forklarer lektor Jakob Tolstrup, der er lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet.
”Årsagen til, at man stemmer på en outsider som Zelenskij, er, at man er utilfreds med de etablerede politikere. Og det har man haft god grund til de sidste 30 år i Ukraine. De etablerede politikere har haft fokus på deres egne privilegier snarere end, hvad der er godt for den ukrainske befolkning. Zelenskij’s popularitet er et tydeligt tegn på, at den ukrainske befolkning havde brug for forandring.”
Oppe imod chokoladekongen
Hans opponent var Petro Porosjenko, den tidligere præsident, der fik 24,4 procent af stemmerne. Petro Porosjenko var og er stadigvæk en af de mest indflydelsesrige personer i ukrainsk politik. Han har en baggrund som udenrigsminister og minister for handel og økonomisk udvikling, og så er han en af de største forretningsmænd i Ukraine. Han bliver kaldt ’chokoladekongen’, da han ejer en af de største slikfabrikker i landet.
Under valget i 2019 var Volodimir Zelenskij et modsvar til Petro Porosjenkos etablerede politiske karriere. Volodimir Zelenskij var især under sin komikerkarriere kendt for sin satiriske udlægning af Ukraine og den ukrainske elite, som lever luksuslivet i kraft af korruption med overforbrug af de offentlige ressourcer.
Volodimir Zelenskij var uafhængig af de ukrainske oligarker, men han var også uerfaren og havde ikke nogen konkret politisk plan. Ukrainerne var skeptiske i begyndelsen, men samtidigt også desperate efter en leder, der kunne samle nationen igen efter krig og økonomisk nedgang. Og præsidentens popularitet er lige nu på sit højeste. Ifølge Jakob Tolstrup er det en meget typisk situation, at befolkningen rykker sammen om en politisk leder under kriser og katastrofer.
”Opbakningen til den politiske leder stiger, ligesom det skete herhjemme under pandemien med Mette Frederiksen. Det skete også under 2. verdenskrig med Winston Churchill. Han var også en politisk leder, som man samlede sig om, og han vandt enormt popularitet. Det er også den rolle, som Volodimir Zelenskij har fået under krigen.”
Danske Line Bille, som er hårstylist, mødte Zelenskijs familie under en hemmelig fotografering i Kijev, hvor hun på forhånd ikke vidste, hvem hun ville møde i frisørstolen. Den ukrainske førstedame Olena Zelenskaja skulle i 2019 på forsiden af modebladet Vogue i Ukraine, og den danske frisør skulle sætte familiens hår. Her gav præsidenten et indtryk af at være en helt almindelig familiefar.
”Det hele var meget afslappet, og hvis jeg ikke vidste, hvem det var, så jeg havde jeg aldrig gættet, at det var den ukrainske præsident. Jeg mærkede også en enorm kærlighed mellem ham og hans familie,” siger Line Bille og uddyber.
”Der var ikke noget stress omkring, hvordan hans hår skulle se ud. Han havde tiltro til mit arbejde, og vi talte om helt almindelige ting som vejret.”
Putin blandt publikum
Før den politiske karriere var Volodimir Zelenskij som nævnt en af de største komikere i Østeuropa, og selv Vladimir Putin var blandt tilskuerne til et af hans shows. Men da Zelenskij kom til magten, blev tonen køligere.
”Jeg kan i hvert fald sige, at han er en ekspert i hans område, altså han er en god skuespiller og komiker. En ting er at spille en rolle, men en anden ting er at være nogen i virkeligheden. Når man skal være et lands overhoved, kræver det helt særlige evner. Det ved jeg ikke, om han har endnu, men han har ikke bevist det indtil videre,” sagde Vladimir Putin under det årlige internationale økonomiske forum i Sankt Peterborg i 2019, kort efter at Volodimir Zelenskij blev indsat som præsident.
Zelenskij er i dag blevet et symbol på Ukraines modstand overfor Rusland. Siden krigen i Ukraine startede, står den ukrainske befolkning mere forenet end tidligere. Det er kommet som en overraskelse for Vladimir Putin, mener Jakob Tolstrup.
”Jeg tror generelt, at Putin er blevet overrasket over modstanden fra Ukraines side. Han forventede, at Ukraine ville kaste håndklædet i ringen hurtigt, men det skete ikke.”
Kæmper mod oligarker
Volodimir Zelenskij er østukrainer med jødiske rødder og er vokset op i stålindustribyen Kryvyi Rih i det centrale Ukraine, hvor de fleste talte russisk. Zelenskij bliver i Rusland kaldt både svag og fascist, mens ukrainerne håbede, at han kunne skabe et nyt liv til nationen og gøre ende på den langvarige konflikt i Donbass-regionen mellem Ukraine og Rusland.
Efter en lang årrække med præsidenter, der var tæt forbundne og afhængige af de ukrainske oligarker og det politiske establishment, var den nye figur Volodimir Zelenskij et nyt håb for nationen om en fremtid uden korruption, fattigdom og splittelse.
”Han er ikke kommet lige så langt, som de ukrainske vælgere forventede. De forventede, at han ville kunne rydde det hele op hurtigt, men det tager lang tid. Det er svært for ham at knække oligarkernes magt,” vurderer Jakob Tolstrup.
I starten lykkedes det Zelenskij at indgå en våbenhvile i det østlige Ukraine. Våbenhvilen i Donbass-regionen er sidenhen ikke blevet overholdt, men det gik dengang i den rigtige retning. Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa kunne i en rapport i 2020 dokumentere et faldt på 75 procent i observerede kamphandlinger i regionen. Men Donbass-konflikten var langtfra løst endnu.
Bekæmpelse af korruption var også et af Zelenskijs valgløfter. Han fik nationaliseret den ukrainske storbank, Privatbank, der var ejet af oligarken Igor Kolomojskij, og som Volodimir Zelenskij tidligere har haft et tæt forhold til i løbet af sin karriere som komiker. Men Zelenskij har på andre områder plejet egne og sine nærmestes interesser.
”En gammel skolekammerat er blevet leder af sikkerhedstjenesten, og det tyder jo på, at han ikke ansætter folk, fordi er dygtige til deres arbejde, men fordi de er loyale over for ham. Det tænder advarselslamperne i en demokratisk proces,” siger Jakob Tolstrup.
Populær med krigen
Seneste målinger viser, at Zelenskijs popularitet er steget markant efter krigens begyndelse. 90 procent af ukrainerne støtter hans handlinger over for Rusland sammenlignet med målingerne i 2019, der lå på 20-25 procent. Vesten har også sat ham op på en piedestal.
”Det er et udtryk for en enorm popularitet. Han er jo udtrykket for Ukraines modstand mod Rusland, og han samler landet,” siger Jakob Tolstrup.
Store kriser kan historisk set skabe store politiske figurer. Et af de bedste eksempler er Winston Churchill, der gik imod Hitler under 2. verdenskrig, mens andre statsledere tøvede, mener Jan Hedegaard, der er forfatter og har skrevet flere bøger om Churchill:
”Winston Churchill nægtede at forhandle fred på Hitlers betingelser. Den ukrainske præsident viser det samme personlige mod, og det er meget imponerende. Vi kan takke Churchill for, at vi ikke blev en del af Tyskland, og for at Vesteuropa blev fri,” siger han.
På samme måde som ukrainerne var delt omkring Volodimirs Zelenskijs kandidatur til præsidentvalget, var der også splittede holdninger til Winston Churchill i 1940. Briterne vidste ikke, om han kunne klare opgaven og gøre krav på fred over for Hitler.
”Han var den mest bidske vagthund, som de havde, men briterne gamblede og valgte ham. De håbede på, at han ville vokse med opgaven, og det gjorde han. Zelenskij er også vokset med opgaven på mindre end en uge. Det er mere end, hvad Churchill præsterede. Han er jo en helt, og han er en helt i hele Europa,” siger Jan Hedegaard.
Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️