Moderne heks
Illustration: Liv Ajse

Witchcraft bitchcraft: Den moderne heks er gået fra forhadt rundetrunte til bad ass-feminist

Heksen er tilbage fra sin dystre middelalder-fortid. Nu forhekser hun patriarkatet til lyden af tung hiphop, tungetale og ghettoattitude.

I årets store danske familie-eventyrfilm, ‘Vildheks’, bliver unge Clara udvalgt som en ‘naturens vogter’ der gennem en særlig kontakt med jordens elementer er i stand til magiske ting. Hun gør alt det, som en landsby-heks i gamle dage ville blive hængt, druknet og brændt for: Trylledrikke, forhekselser, kærlighedseliksirer.

For 500 år siden var naturheksen Clara nok blevet dræbt, hvis nogen havde opdaget hendes tryllerier, nu bliver hun fejret. Selvom vi misunder Claras hæderlige heksegerninger, brænder vi hendes spirituelle oldemor og andre inspirationskilder af hvert år til Sankt Hans. Ja, heksen har godt nok haft sine op og nedture. Men lige nu er der hekse overalt i populærkulturen. Og heksen anno 2018 er en magtfuld troldkvinde, der nægter at gå på kompromis med sin vilde feminine energi.

Symboler

Der hersker bred enighed om, at en slags troldkvinde har eksisteret i umådeligt mange samfund siden tidernes morgen, ofte som en slags healer og et kærkomment midtpunkt for landsbyen. Men allerede i 1300-tallets Europa begyndte man at mistænkeliggøre dem for satanistiske tilbøjeligheder. Det er svært at vide, præcis hvorfor troldkvinden pludselig blev anklaget for at være en ondsindet mandehadsk rundetrunte, men mon ikke kristendom og frygtsomme, fromme mænd havde en finger med i spillet?

Selvstændige kvinder har i hvert fald til alle tider kunne beskyldes for at være mandehadske og slutty på en og samme tid. Om de var farlige forførersker, selvvalgte singler, lesbiske, outsidere, barnløse – fælles for dem alle var, at deres forbrydelse lå i deres udseende og deres afvigelse fra den seksuelle kønsnorm. Der blev dræbt op mod 100.000 hekse i det tidlige Europa, hvilket forståeligt nok resulterede i over 100 års tavshed i hekseverdenen.

For omkring  70 år siden dukkede heksen så stille og roligt op igen i populærkulturen, og for tiden kan vi overalt se en slags sexet mainstream-hekse i ‘Twilight’-agtige ungdoms-serier og i øjeblikket HBO-serien, ‘A Discovery Of Witches’.

Men der rumsterer også en del, noget mere interessant, hekseri i undergrunden. Det okkulte dyrkes nemlig både i hiphoppen, på Instagram og under fuldmånen i hemmelige kvindekollektiver. Her hersker en mere radikal, anti establishment-stemning, bedst opsummeret af Princess Nokias uforbeholdne statement: “Don’t you fuck with my energy”. En advarsel hun uden at blinke remser op intet mindre end otte gange træk i sangen ‘Brujas’, der betyder heks på spansk.

For selvom seksuelt udskejende kvinder ikke længere bliver brændt på bålet, bliver de stadig straffet. Om det er Monica Lewinsky, hævnporno eller Trump’s vekslen mellem “nasty woman” og “grab them by the pussy”. Måske har heksens kritikere smidt faklerne, men kvinder betaler stadig en høj pris for mandehaderi og hor i vores nuværende middelaldermentalitet.

Ligesom Foucault argumenterer for at bare risikoen for en fængselsstraf, er det, der disciplinerer selv den mest lovlydige mand, argumenterer den feministiske forsker Silvia Federici for, at en overhængende frygt for at blive stemplet som heks for kvinder er mere traumatiserende end selve straffen.

Symboler

Historien om hekse er nemlig også historien om kønsnormers negative konsekvenser. Derfor er bruja’ens nye, tydelige tilstedeværelse i Trump’s USA en kæmpe protest i sig selv. Og derfor er det så provokerende, når den puertoricanske hiphopprinsesse Nokia omfavner sin hekse-identitet ved at danse rundt i skoven og kaste besværgelser mod sine fjender. Med hår under armene, stamme-smykker og aggressive flows angriber hun hele vores forestilling om, hvordan en rapper – og en kvinde – skal se ud.

Men hekseri er stadig i sin essens en fredelig bedrift. Som der forklares i Teen Vogue-indslaget “Why I decided to become a witch”, tilbeder de fleste moderne hekse fredelige ånder, ikke satan. Hekseri handler om at komme i kontakt med en spirituel side af sig selv, der er disassocieret fra omverdenens racistiske, sexistiske energier . At “dekolonisere” ens sind, kalder heksene det.

Tarotkort, ritualer og horoskoper kan give plads til at mærke efter og se tingene på en ny måde. Deres renæssance forsyner en bunke vildfarne millennials med den spiritualitet, som de længe har manglet, og overtroen bliver en pause fra en overrationaliseret og effektiv hverdag.

Hekse-æstetikken er selvfølgelig også den popsmarte fidus, som du skal til at anklage den for at være. Men denne indsigt kan ikke fornærme en moderne heks, der med glæde memer sit eget ærede håndværk. På hekse-SoMe postes sider som ‘Thehoodwitch‘s Tumblr-agtige hverdags-spiritualitet og magi om at “The universe exists within me”, mens Disney-hekse hyldes for deres giftige æbler.

Selvom nutidens hekse ikke har haft svært ved at rykke over i det virtuelle, henter hekse oftest deres største styrke i fysiske fællesskaber. I Danmark vinder aktivistiske hekse-kollektiver frem, som Olga Ravn og Johanne Lykke Holms litterære  Hekseskolen og skriftskollektivet ‘Blod Måne Søndag’, der hylder heksen som en mor af natur, litteratur og med-kvindelig kærlighed. Som den danske heks og foredragsholder Dannie Druehyld forklarer det, var det en nem overgang fra kvinde-positiv badeklub til feministiske heksesøstre. Der var faktisk kun én enkelt skæbnesvanger pagt til forskel.

Så måske vi alle har lidt heks i os?

Da Beyoncé for nyligt blev beskyldt for “extreme witchcraft”, af hendes tidligere trommeslager, skabte det kaos og eufori blandt både hekse og dødelige. Kunne det virkelig passe, at alt vi havde tilbedt hos Queen B virkelig var overnaturligt? At vores popgudinde i virkeligheden konspirerer med satan og har forhekset os? Helt ærligt, kan du gense denne video uden at tænke …. heks?

Men i 2018 tilbedes heksen primært som en healende kraft, en fuck-systemet-attitude, en feministisk aktivist og et symbol for overjordisk godhed og respekt for naturen.

Symboler
Footer graphics