De mest oversete serier på Netflix
Radio & podcast
menu-close

De mest oversete serier på Netflix

17. juni 2018 |

Skulle du være knap så interesseret i VM som alle mulige andre, er her en masse serier, du kan gå ombord i.

Freelancejournalist og forfatter.

Marcella. Foto Netflix

I skrivende stund ligger der i runde tal 350 serier på Netflix lige nu. Det kan være svært at hitte rede, så når du har set alle dem, man SKAL se – ‘Breaking Bad’, ‘House of Cards’, ‘The Americans’, ‘Peaky Blinders’ og så videre – kræver det lidt, at man ved, hvad man leder efter. Det hjælper vi simpelthen med her.

Marcella

Svenske Hans Rosenfeldt er i Danmark mest kendt som hovedforfatter på ‘Broen’. Med al respekt for den, så bruger han altså sit bedste materiale andetsteds, nemlig i den engelske serie ‘Marcella’. Marcella Backland er kriminalbetjent med en meget kort lunte, utroligt beskedne sociale kompetencer og en dum vane med at få hyppige blackouts – sidstnævnte skjuler hun for sine kollegaer.

Serien er elegant bygget op med én stor sag per sæson, som ulideligt langsomt bliver trevlet op, mens man som seer forsøger at hitte rede i de mange sideplots, hvor der går mange afsnit, før det står helt klart, hvad de egentlig har med selve handlingen at gøre. På den fede måde, selvfølgelig. Det er både dystert og meget svært at slukke for.

2. sæson har netop haft premiere

Se også: Happy Valley

Fauda

‘Fauda’ er arabisk og betyder kaos. Serien følger en lille israelsk specialstyrke, der jager arabiske terrorister i Israel.

Utroligt nok har serien fans blandt både israelere og palæstinensere, men det giver mening, når man ser den, idet den meget elegant formår at få begge sider til at virke lige menneskelige og umenneskelige, og hver gang en Hamas-type gør noget virkelig nederdrægtigt, er der en israeler, der gør noget, der er lige så slemt.

Serien giver et dødinteressant blik ind i israelske konflikt, der er så gammel, at man nærmest har glemt den, men er også elementært spændende og ekstremt mørk og voldelig – især i sæson 2 har manuskriptforfatterne tilsyneladende besluttet, at i gennemsnit én bærende karakter skal lade livet på en utroligt voldsom måde per afsnit.

Hovedrollen, israeleren Doron, er seriens helt store trækplaster – en lille, kanonkugle af koncentreret aggression, der har en særlig evne til at kigge på folk, som om de er ét forkert ord fra, at han flår ørerne af dem.

Lior Raz, der spiller Doron og er medskaber af serien, har i øvrigt en fortid i en eliteenhed i den israelske hær OG som bodyguard for Arnold Schwarzenegger.

Se også: Homeland

You’re The Worst

‘You’re The Worst’ er noget så sjældent som en serie med to grundlæggende usympatiske hovedpersoner, som man alligevel ikke kan lade være med at holde af.

I første afsnit knalder Jimmy, en ulideligt selvoptaget britisk forfatter, og Gretchen, en amerikansk PR-manager, der er mentalt ude og skide på utroligt mange planer. Begge to er egentlig for meget oppe i egen røv til rigtigt at kunne fungere i et forhold, men af en eller anden grund forsøger de alligevel.

Det er superkynisk, ekstremt citatvenligt og fyldt med popkulturelle referencer, som når Jimmy insisterer på, at Cameron faktisk er skurken i filmen ‘En vild pjækkedag’:

“Ferris just wants to show Cameron a fun day for once in his pathetic little life, but Cameron acts like a whiny knob the whole time, subverting every attempt at fun with his passive-aggressive anxiety and relentless nay-saying, essentially ruining what might be Ferris’s last day of freedom by being a miserable, agoraphobic, cockblocking enemy of fun!”

Se også: Love

Fanget – en morder iblandt os

Jeg har tidligere slået på tromme for, at du burde se den skammeligt oversete islandske krimi ‘Mord i Reykjavik’.

Det skal du stadig, og når du er færdig med det, skal du se en endnu bedre islandsk krimi, der har fået en endnu mere noller dansk titel. ‘Ófærð’ har den engelske titel ‘Trapped’, men hedder på dansk – wait for it – ‘Fanget – en morder iblandt os’.

Nå, men bag den totalt generiske titel gemmer sig en lille knaldperle af en krimi. I en lille afsidesliggende by med i alt tre politibetjente, får en fisker pludselig en mennesketorso i sit net. Netop som efterforskningen går i gang, rammes byen af en gigantisk snestorm, så der kan ikke komme forstærkninger fra Reykjavik, morderen kan ikke forlade byen, og en dansk færge (med vor egen Bjarne Henriksen som kaptajn) og en række gådefulde passagerer kan heller ikke komme nogle vegne.

Det er knalddygtigt krimihåndværk og meget seværdigt. Der er kun én sæson lige nu, men sæson 2 skulle være på vej efter sommer.

Se også: Mord i Reykjavik

Suburra

Når du er færdig med at junke ‘Gomorrah’ ovre på HBO, men ikke har fået helt nok af mafiaserier, så skal du kaste dig over ‘Suburra’.

Ligesom ‘Gomorrah’ bliver mafiaen her portrætteret som en meget lidt glamourøs og grundlæggende enormt nedturs-agtig organisation – som man alligevel ikke kan lade være med at blive fascineret af.

Serien følger tre unge fyre – politisønnen og pusheren Gabriele, den skabshomoseksuelle roma-gangster Spadino og fuldblods-psykopaten Aureliano – der danner en yderst skrøbelig alliance for at komme til tops i Roms underverden. Det går ikke som planlagt, kan man godt sige uden at plotspoile.

Hvert afsnit starter altid med en dramatisk begivenhed, og så tekst på skærmen, der siger ’Dagen før’ – og så får vi hele forhistorien oprullet. Det kan virke lidt som en gimmick, og det er det vel egentlig også, men det fungerer ikke desto mindre upåklageligt.

Se også: Narcos

Papirhuset

I afdelingen for vanedannende ting ligger den spanske krimiserie ‘Papirhuset’ et sted mellem ostepops og crack. Den er med andre ord helt umulig at slippe.

En genial bagmand, der kalder sig ‘El Profesor’ samler et hold bestående af kriminelle med hver deres speciale, hver deres farverige personlighed og hver deres seje kodenavn for at begå det største bankkup i spansk historie. Han røver nemlig ikke bare en tilfældig bank, men Spaniens nationalbank og nøjes ikke med at bare stjæle de kontanter, de har til at ligge og flyde – personalet bliver holdt som gidsler og sat til at trykke pallevis af Euro.

Plottet er fremragende tænkt og balancerer hele tiden på den rigtige side af det helt gakkede og så det, der rent faktisk virker sandsynligt.

Tænk en blanding af ‘Ocean’s Eleven’ og ‘Reservoir Dogs’ blot i en spansk setting og så med en fyrrig – og, bevares, hvis man går op i den slags – dødlækker kvindelig kriminalkommisær. Du er i øvrigt heldig, hvis du først opdager serien nu, hvor begge sæsoner ligger på Netflix, så du slipper for at se sidste afsnit af sæson 1, der slutter med en gigantisk cliffhanger og så skulle gå og vente…

 

Se også: Prison Break

Elementary

Jeg får altid en lille smule hovedpine, når det bliver fejret som Jesu genkomst, at der kommer en ny sæson af ‘Sherlock Holmes’. Når nu ‘Sherlock Holmes’ kun er den andenbedste Sherlock-serie på Netflix.

Den bedste er med afstand ‘Elementary’. Ikke mindst på grund af Jonny Lee Millers fortolkning af mesterdetektiven. Altså, misforstå mig ikke, jeg er da lige så hæmningsløst forelsket i Benedict Cumberbatch og hans drengede charme som alle andre mennesker i verden og ville fnise som en hysterisk skolepige, hvis jeg skulle rende på ham i virkeligheden.

Men hvis vi nu skal være helt ærlige overfor hinanden er Sherlock ikke hans bedste rolle nogensinde. Vel?

Jonny Lee Miller har ikke verdens mest imponerende film-CV (de fleste vil huske ham som Sick Boy i ‘Trainspotting’-filmene og… ikke så frygteligt meget andet), men han er født til rollen som Sherlock Holmes. Og Sherlock er bare en federe karakter i ‘Elementary’, hvor han bor i New York, er clean narkoman og ikke er så superhelte-agtig som Cumberbatch’ Sherlock.

Vi ser i utallige scener, at Sherlock ikke bare er et random geni, men faktisk arbejder benhårdt på at holde sig skarp. Og så er forholdet mellem Sherlock og Watson – som her er en kvinde og starter med at være Sherlocks sponsor i NA – langt mere interessant end i ‘Sherlock Holmes.

Endelig: Det er ikke fordi det skal gå op i kvantitet kontra kvalitet, men mens der findes ti snoldede afsnit af ‘Sherlock Holmes’, ligger der 120 afsnit af ‘Elementary’ på Netflix nu, og 6. sæson har været sendt på CBS og burde ramme Netflix indenfor en overskuelig fremtid. Og fandeme om der ikke også er en sæson 7 på vej. Sæt i gang.

Se også: Sherlock Holmes. Obviously…

 

Thomas Brunstrøm

Freelancejournalist og forfatter.