Danskerne på Twitter (uge 30)
Radio & podcast
menu-close

Overblik: Danskerne på Twitter (uge 30)

29. juli 2018 |

Heartbeats Tweetofile udsending guider dig gennem ugens sjoveste debatter.

Cand.mag. i litteraturvidenskab, freelancejournalist, redaktør for tidsskriftet Vagant og ekstern lektor på Københavns Universitet.

Foto: Micaela Parente/Unsplash

UGE 30

Sommerferien er over os. Og mens det nok betyder agurketid på avisredaktionerne, så giver det også rigeligt tid til at være på sociale medier og diskutere både politik, kunst og livet helt generelt. Heartbeats Tweetofile udsending guider dig gennem ugens sjoveste debatter.

Metoo er stadig væsentligt

Ugen begyndte med stor ravage. En kvinde tweetede – endnu en gang – om ubehagelig tilråb i det offentlige rum og om den utryghed, den slags afstedkommer.

 

Tweetet blev kommenteret og retweetet i stor stil. Nu blev det åbenbart for meget for journalist Danni Paulsen: Han er simpelthen træt af at læse om andres oplevelser af grænseoverskridende adfærd:

 

Der var selvfølgelig nogle, der gav Danni ret. Men langt de fleste lader til at finde det ret vigtigt, at disse historier bliver fortalt. Politikens SoMe-redaktør vil i hvert fald gerne høre flere.

 

Det er nemlig ikke for sjovs skyld, eller for at genere Danni og hans meningsfæller, at vi kvinder deler.

 

Journalist – og klummeskriver her på siden – Ronja Pilgaard gik den mere sarkastiske vej til problemet.

 

Ulrikke Falch, der blev kendt i TV-serien SKAM, men som siden har markeret sig med feministiske holdninger, er ikke en del af den danske debat. Men måske læser hun alligevel lidt med på Twitter. Dette tweet passede i hvert fald glimrende til.

 

Kvinders taletid

Det var også ugen, hvor der kom en ny – og nedslående rapport – om de kilder, som danske medier bruger del af den danske debat: Det er stadig mænd. Hvilket næppe kommer som en overraskelse.

 

Tidligere chefredaktør på Information – og i dag en mand af mange meninger – David Trads var heller ikke tilfreds med det forhold.

 

Desværre var de gode holdninger ikke helt nok. Trads kan ikke være helt glad for denne besked fra journalisten Dorte Toft, der altid lader til at have en statistik og et datagrundlag at henvise til.

 

En kapret kampagne

Venstre har brugt sommeren til at lancere en ny kampagne, hvor de konstant sammenligner sig selv med andre partiers politik i stedet for at tale om deres egen. Det har affødt en hel del lakoniske kommentarer og photoshoppede kampagneopslag. Twitter gør, hvad Twitter gør bedst:

 

Nogen vil måske kunne huske, at det selvsamme skete, da en flok venstremedlemmer begyndte at benytte #larsløkkeerminformand i juni 2014. Det blev også hurtigt kapret af folk med anden politisk observans – eller et større glimt i øjet.

Noget kunne dog også tyde på, at regeringspartiet ellers har rigeligt at slås med:

 

Nedsmeltning

Det er ikke kun sommerferien, der har ramt tweepsene. Det har varmen også. Men hedeslaget afføder ikke overophedede debatter. Journalist Karen Straarups søn har fx gjort sin mor opmærksom på et problem, vi vist alle slås med for tiden.

 

Hedebølge giver også anledning til endnu en gang at tæve lidt på motionisterne:

 

Der bliver også delt gode tips ud. Sæt dig ikke på en plastikstol uden bukser –og så denne:

 

Varmen giver også plads til eftertænksomhed:

 

Softwareinnovatør og twitterfænomen Randahl Fink Isaksen er i det mere alvorlige hjørne.

 

Fra sportens verden

Tror du VM er helt slut, så kan du godt tro om igen. På twitter følger vi nemlig også med i andre kampe, end dem der vises på storskærm på Rådhuspladsen.

 

Karen Dich

Cand.mag. i litteraturvidenskab, freelancejournalist, redaktør for tidsskriftet Vagant og ekstern lektor på Københavns Universitet.