Danseforbud i New York ophæves efter 91 år
Radio & podcast
menu-close

Danseforbud i New York ophæves efter 91 år

31. oktober 2017 |

I 91 år har newyorkerne måtte kigge sig over skuldrene, hvis de ville danse. En gammel lov, der kræver, at en bar har dansetilladelse, ser nu ud til at blive ophævet.

Cand.mag. i journalistik og filosofi. Skriver om kultur, videnskab og teknologi. Kontakt: soren@heartbeats.dk

Foto: Marion Post Wolcott (Wikipedia Commons)

Ray Charles, Charlie Parker og Billie Holiday har alle fået afslag på at spille i New York. Frank Sinatra har i protest nægtet at optræde i byen, der aldrig sover.

Skurken er ”Kabaret-loven” fra 1926.

Loven kriminaliser musikalsk underholdning, sang og dans, medmindre man har en ”Kabaret”-tilladelse, der har været notorisk svær at få. Kun 97 ud af 25.000 spise- og drikkesteder i New York har i dag en sådan tilladelse. Det skriver New York Times.

Loven blev indført i forbindelse med det alkoholforbud, der prægede USA fra 1920 til 1933. Den gængse teori er, at loven skulle sætte en stopper for jazzklubberne i Harlem, hvor hvide og sorte blandede sig med hinanden og dansede natten væk.

Senere blev den udvidet til ikke kun at gælde selve barerne, men også de optrædende. Dermed skulle man som musiker afgive fingeraftryk for at kunne bære et ”Kabaret”-kort, der gav i sidste ende gav tilladelse til at optræde.

LÆS ARTIKEL Musikalske svinere fra Nixon til Trump: Fuck You Mr. President!

Men havde man en plettet straffeattest, var løbet kørt. Det var denne del af loven, som gjorde det umuligt for Ray Charles og Billie Holiday at spille i New York, da begge havde narkodomme bag sig. Det var også denne del af loven, der gjorde, at Frank Sinatra i mange år nægtede at optræde i byen. Han var nemlig meget imod at skulle have taget sine fingeraftryk.

I løbet af årene gik loven i glemmebogen, men blev igen relevant i 1990’erne, da rave-kulturen gjorde sit indtog. Uden at vide af det blev byens natklubber kriminaliseret, når politiet besøgte festen med loven i hånden og bøder til ejerne.

Men nu, 91 år efter, ser det endelig ud til at være slut.

I dag stemmer byrådet om et nyt lovforslag, der skal ophæve det ældgamle forbud. Initiativmanden og lokalpolitikeren Rafael Espinal er skråsikker:

It’s over.

Søren Vestergaard Thiesen

Cand.mag. i journalistik og filosofi. Skriver om kultur, videnskab og teknologi. Kontakt: soren@heartbeats.dk