Citatnørdernes dynamit er blevet teenager
Radio & podcast
menu-close

Citatnørdernes dynamit er blevet teenager

21. september 2017 |

Napoleon Dynamite blev et uventet kulthit, før den overhovedet kom i biografen. Holder den stadig? Gu gør den så!

Podcast-redaktør på Heartbeats.dk.

For tretten år siden udkom ’Napoleon Dynamite’.

Og det til uventet succes, der katapulterede hele vestens ungdom ud i en mani af nørdet dans og non-stopcitater fra en af filmhistoriens mest citérbare film.

Filmens kultstatus blev hurtigt cementeret på et urokkeligt fundament, men tåler den et gensyn her 13 år efter i en spæd kønsmoden alder?

Der skal lyde et rungende ”JA” herfra.

Vi tegner et portræt af den eneste film, der nogensinde har blandet mejerimesse og kampsport i en og samme film.

LÆS ARTIKEL HEARTBEATS ANBEFALER PÅ CPH PIX 

Det var på Brigham Young University i Utah (mormonernes hjemland), at Jared Hess inspireret af personer fra sin opvækst i Idaho fik ideen til en film om en rigtig taber.

Sammen med sin kone, lavede han studenterfilmen ’Peluca’, der havde karakteren Napoleon Dynamite, som omdrejningspunktet for tilsyneladende tilfældige episoder. Hans største dilemma involverer en paryk og en bæltetaske. Stenerhumoren ramte en nerve i sådan en grad, at det krævede en hel spillefilm af sig. Det blev det som bekendt også til, hvor en premierevisning på Sundance Film Festival var startskuddet til en sand verdensplage.

Men det hele startede altså hos en flok mormoner i Utah og en sort/hvid kortfilm.

En moderat fan af Napoleon Dynamite vil bemærke lidt genbrug fra den oprindelige ’Peluca’ i spillefilmen fra 2004.

Successen på Sundance blev dog ikke automatisk omdannet til dansk biografdistribution. Den danske ungdom måtte vente på DVD-udgivelsen, så også de kunne ride med på Napoleonbølgen.

På sin vis var det den perfekte DVD-udgivelse. Det var den slags film, man tog med sig i tasken og viste frem til sine venner, så man sammen kunne citere i kor ”your mama goes to college” og lave hjemmelavede ”Vote for Pedro” t-shirts. Det var filmen for en generation af teenagere, der havde brug for en udtryksform – en måde at tale med hinanden på.

Så når den ene skrålede ”eat the food Tina!”, så forstod den anden, at det var en anerkendelse af, at vi er ligemænd og kvitterede måske med et ”girls only want boyfriends who have great skills”!

Napoleon Dynamite var således en målepind for social status på landets gymnasier. Den eneste ”skill” du behøvede, var evnen til at citere. Det er netop filmens citater, der har gjort filmen til et kultobjekt. Filmen er sjov, bevares, men det er dens citater, der har ført den op i kulthimlen.

”What are you gonna do today Napoleon?” ”Whatever I feel like I wanna do, gosh!”
Historien om Napoleon Dynamite, en nørdet high school elev fra Idaho, er, når alt kommer til alt, en coming-of-age historie om at opdage en verden udover quesadillas og slåskampe med sin storebror. Om at finde ud af at det kræver vilde ”skills”, hvis man skal imponere de søde piger fra skolen. Om at finde ud af hvem de søde piger egentlig er, og om at finde den helt rigtige mexicanske ven.

I en tid med en amerikansk high school komedie i kvartalet var formen kendt, men i stedet for at hylde den amerikanske arketype er Napoleon Dynamite en udpræget hyldest til taberen, som løftede denne op til heltestatus. Den lærte os (ja ”os” for jeg var i den grad del af Napoleon-generationen) at det var ok at gøre, hvad man havde lyst til ligegyldigt hvad, moden dikterede.

Nu kan du så mindes dengang hele verden stemte på Pedro, når CPH:PIX viser ’Napoleon Dynamite på Chateau Motel lørdag d. 7. oktober. Så spids dine moonboots og få styr på dansetrinnene, for mon ikke der bliver plads til en lille svingom til ’Canned Heat’?

5 af de bedste Napoleon Dynamite citater:

“I see you’re drinking 1% is that because you think you’re fat? ‘Cause you’re not. You could be drinking whole if you wanted to” – Napoleon

“Napoleon, don’t be jealous that I’ve been chatting with babes all day. Besides, we both know I’m training to become a cage fighter” – Kip

“That little guy right there, he is nipple number five. A good dairy cow should have like four” -Pedro

“It’s a time machine Napoleon, we bought it online. It works Napoleon, you don’t even know” -Kip

“I don’t even have any great skills. You know like nunchuk skills, bow hunting skills, computer hacking skills. Girls only want boyfriends who have great skills” -Napoleon

LINK OMTALE OG BILLETKØB PÅ CPH:PIX.DK

LÆS ARTIKEL DE FEM BEDSTE MUSIKVIDEOER. VINDER AF CPH PIX PRIS ANBEFALER

 

Andreas Saxild

Podcast-redaktør på Heartbeats.dk.