Der findes bedre løsninger end en SUV Coupé
Radio & podcast
menu-close

Der findes bedre løsninger end en SUV Coupé

12. november 2016 |

Hvis du gerne vil signalere uvidenhed, findes der bedre løsninger end en SUV coupé. Mød manden bag vores podcast 'Graus Garage'.

Hvis du gerne vil signalere uvidenhed, findes der bedre løsninger end en SUV coupé. Vi har taget os en snak med Christian Grau om hans vildeste biloplevelser, men også om de værste! Lær lidt mere om manden bag vores podcastserie Graus garage, om hvilke biler der får hans oktantal til skyde i vejret, og hvilke der hælder diesel i hans benzinmotor.

Hvori ligger din fascination af biler?

Altså grundlæggende så er det en æstetisk fascination. Jeg synes biler er smukke – eller kan være det, ligeså vel som de kan være grimme. I dag handler det også meget om selve køreoplevelsen, men min fascination går jo helt tilbage til barndommen, længe før jeg selv kunne køre bil, men bare drømme om at være en mand der kørte bil. På den måde tror jeg altid, at identitets-aspektet har været en del af det. Jeg så en bil og spekulerede på hvem, der havde dem, hvordan det ville være at være ham der kørte i den.

Hvad var din første bil?

Min første bil var en rød Citroën 2CV, som jeg arvede fra min mor – eller det vil sige hun overdrog brugsretten til mig. Den kørte jeg rundt i oppe i whiskybæltet og senere i København, hvor den fungerede som lige dele bandbus og surf-mobil. Ja, det var i 80’erne og i Nordsjælland, så der blev spillet noget funk og windsurfet en del. Derudover husker jeg, at mine venner og jeg havde en farlig vane med at åbne taget, sætte os op på styrtbøjlen og styre med fødderne. Det kunne lade sig gøre fordi chokeren trak bilen ganske friskt også i fx tredje gear. Det var virkelig, virkelig dumt, men vi var unge og udødelige – troede vi.

Hvilke er dine top tre yndlingsbiler?

Porsche 911

Både de gamle og de nye. Det taler for sig selv at bilen har kunne holde sig i produktion så længe. Det er fordi den er god og smuk. Man bliver aldrig færdig med den, for der kommer hele tiden en ny. Der er hurtigere biler og smukkere biler, men der er ingen, der som den forener præstation, pålidelighed, anvendelighed. Den er på toppen af min to-do-liste, når vi taler om at eje biler.

Ferrari 246 GT Dino

Fordi det er den smukkeste Ferrari i mine øjne. Eller det ved jeg ikke engang om den er, men den er fuldendt. Jeg er vild med at den er så lille og så perfekt. Normalt kræver det store dimensioner at skabe et graciøst design, men her lykkes det i helt lille skala. Det er det der gør den så enestående i mine øjne.

Lamborghini Miura

Igen bliver det udseendet der afgør det. Jeg synes simpelthen bare, at den er uhyggeligt smuk. Normalt er jeg ellers ikke den store Lamborghini-fan, jeg synes der er lidt for meget show over stilen, men lige den her er vanvittig elegant.

Hvilke er dine top tre hadebiler?

Suzuki WagonR

Det er den mest grufulde bil i en grufuld kategori – mini MPV. Jeg hader også Berlingo, og den er jo mere kendt og er et stærkere symbol, men ret beset så er WagonR endnu værre. Virkelig grim og latterligt lille, selv om den prøver at være stor. Den er lige akkurat mere sølle end Toyota Yaris Verso i samme kategori – føj!

BMW X6

Egentlig en luksuriøs og velkørende bil, men hele ideen om at kombinere en coupé og en SUV er tåbelig, fordi man ødelægger begge dele. Det er ligesom at blande rødvin og kakaomælk – nok så skønt kan det være hver for sig, men dermed bliver det ikke ekstra skønt, bare fordi man blander det sammen. Hvis du gerne vil signalere uvidenhed, findes der billigere løsninger.

Ssangyong Rodius

Måske den grimmeste masseproducerede bil, verden har set. Ssangyong har, ud over det uduelige navn, i det hele en overrepræsentation af verdens grimmeste biler på samvittigheden.

Hvad er din bedste køretur nogensinde?

Jeg så heldig at blive inviteret på en køretur i Norge, hvor en buffet af Bentleyer ventede i lufthavnen. Over tre dage kørte jeg Sørlandet – eller hvad det nu hedder – i den ene fantastiske bil efter den anden. Om aftenen sejlede vi på fjorden i en motorbåd, og overnattede på et helt simpelt hotel med et fænomenalt godt køkken. Jeg har også været på fabelagtige bilferier – ikke mindst gennem Europa i mit gamle VW Rugbrød – men det her var tre dages plug and play, hvor jeg ikke skulle tænke på andet end at nyde det og få en god historie til Euroman – perfekt.

og hvilken var så den værste?

Jeg har aldrig gjort oprør mod mine forældre, i min familie er det omvendt, min mor kører Berlingo. Det må hun helt selv om, men når jeg så besøger hende, har hun gerne en lille liste med ting, jeg lige skal hjælpe med. Ofte er det noget med at køre ting på genbrugsstationen, og da min bil er lidt lille må jeg så køre i hendes – suk! Som om det ikke er slemt nok i sig selv, så har hun en stor hund, og jeg har hundeallergi. Det går fint nok, når vi er i hendes hus, men når jeg sætter mig ind i hendes grimme bil går min næse og mine øjne amok. Så når jeg rammer genbrugsstationen, ligner jeg en mellemting mellem en grædekone og en havemand på heroin – og så i en Berlingo.

Hvad er soundtracket til den perfekte køretur?

Jeg kører ofte til Jylland og holder foredrag. På vej over hører jeg podcasts. Jeg veksler mellem ’Den korte Radioavis’, ’Bearnaise er Dyrenes Konge’ og ’Min Lille Hassan’, og hjemover hører jeg en pærevælling af musik – The Doors, Ukendt Kunstner, Minds of 99, CV Jørgensen og Bill Withers blandt andet.

Hvorfor er biler blevet en “mandeting” og behøves det at være det?

Næh, det synes jeg bestemt ikke, at det behøver at være, men spørgsmålet er, om det ikke er omvendt – altså at det har været en mandeting og nu er ved at blive ligestillet, ligesom alt andet? Sådan ser jeg på det og kigger du på statistikken så har kvinder også større og større andel i vores bilkøb. Det synes jeg er fint, men jeg må også konstatere, at passionen for biler fortsat primært er noget mænd har sammen. Der findes heldigvis en del kvindelige bilentusiaster, men for mange kvinder handler det stadig mere om praktik. For os mænd, er bilen også praktisk men derudover kan den være alt muligt andet – lige fra en uskyldig hobby til noget meget langhåret psykologi.

Redaktionen