Bogforum – Mekka for giraffer
Radio & podcast
menu-close

Bogforum – Mekka for giraffer

10. november 2017 |

Man har ikke rigtigt været på Bogforum hvis ikke besøget er foreviget på Instagram.

Christian Aziz (1981) er uddannet sprogofficer og folkeskolelærer. Han debuterede i 2016 som skønlitterær forfatter med romanen ”En fremmed krydser dit spor”. Han skriver lige nu på en bog om det digitale menneske.

Hvad Mekka er for muslimer, er Bogforum for bibliofile.

Men hvor der i Mekka kun er én Kaaba at valfarte til og kredse omkring, er Bogforum i Bella Center et sandt virvar af små kaaba’er, hvorfra hvert forlag falbyder deres profeters seneste bøger, og hvorimellem en troskyldig menighed vandrer for at bekræfte deres tro om og om igen.

Jeg deltog for første gang i mit liv på Bogforum sidste år i anledning af, at jeg debuterede som skønlitterær forfatter og – som så mange andre håbefulde debutanter – var indstillet til Bogforums debutantpris, der hvert år kick-starter årets største bogbegivenhed. Personligt gjorde jeg mig ikke de store forhåbninger om hverken at vinde – eller at tiltrække milelange køer den halve time, hvor jeg stillede op for at signere.

Dertil var konkurrencen med Jussi Adler-Olsen og Sara Blædel alt for hård, hvorfor jeg havde god tid til – helt incognito – at ose rundt og danne mig et overblik over, hvad folk egentlig foretog sig både foran og bagved scenerne.

Selfie med Jan Guillou
Det overraskede mig, hvor mange mennesker der faktisk kommer der i embeds medfør; forfattere, bloggere, journalister, forlagsfolk, boghandlere og praktiske medarbejdere.

De har i høj grad deres egne dagsordener, og er drevet af ønsket om profit, profilering eller – gerne sidst på aftenen – promiskuitet. Men næsten alle gæsterne lod også til at have en stramt styret dagsorden samt et ønske om at iscenesætte sig selv som besøgende på Bogforum på de sociale medier. Haps! Selfie med Jan Guillou i baggrunden, og så lytter man med et halvt øre til, at han siger noget intelligent om sine bestræbelser på at skrive det 20. århundredes historie – og så videre til næste stand.

LÆS ARTIKEL HALLO DER ER ET MENNESKE, DER BETJENER DIG. LÆG DEN MOBIL

Det rørte på ingen måde Jan Guillou, at så mange blot stillede sig op og dokumenterede deres egen tilstedeværelse i hans nærvær, for han var helt bevidst om, hvor lang køen ville blive, da han efterfølgende satte sig til at signere. Og her kommer Bogforums (og vor samtids) indbyggede paradoks; hvis næsten alle er der for at blive set, solgt eller på den ene eller anden måde iscenesætte sig selv, hvem ser så overhovedet hinanden?

Årets største instagrammulighed finder sted lørdag 14.20, når hele fire forfattere (Puk Damsård, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Morten Ramsdal og Jesper Stein signerer bøger samtidig. Stiller man sig lidt på afstand er der dermed mulighed for at forevige sig selv med hele fire forfattere. Måske er der oven i købet en kendt eller to i en af køerne.

Som Stalin sagde
Stalin sagde, at kvantitet er en kvalitet i sig selv og afslørede dermed kynisk, at han godt vidste, at hans soldater og krigsmateriel ikke var det bedste, men at han til gengæld havde nok af det. Samme tankegang har sneget sig ind i Bogforum, hvis navn stadig refererer til dengang, det blev afholdt i marginalt mindre rammer på Frederiksberg.

I dag er Bogforum alt og alle på én gang, og det kræver sit at løbe spidsrod fra den ene stand til den anden, når Anders Matthesen fyrer jokes af på den ene scene, samtidig med at sidste års allestedsnærværende Jens Blendstrup læser op af sin seneste roman med karikerede stemmer på den anden. Og midt imellem disse to herrer kunne man så støde ind i Clement Kjersgaard, der agerede avissælger for sit magasin Ræson.

Bogforum er som en Zoo, hvor alle vil se giraffen og man samtidig også gerne lidt vil være giraf – eller i det give indtryk af at man er. Selv havde jeg ikke tænkt mig at deltage i år, men så blev jeg tilbudt at interviewe en forfatter derude på åbningsdagen, og så tænkte jeg – det er jo Bogforum. Alle kommer. Så det gør jeg også. Endnu en giraf er landet.

Bogforum har en air af den stress, som weekendfædre oplever i Zoo. Man skal en tur forbi og foreviges med klappegeder og løver og dyreunger og – ikke at forglemme – ens egne. På samme måde er Bogforum lidt som julen: Vi ved godt, at den kommer hvert år, når dagslyset svinder. og rigtig mange stresser over det – men vi gør det alligevel. Og vi ved godt, at der var et budskab bag både begivenhederne i Bethlehem og på Bogforum. Men det budskab er konstant truet af præstationsangst og selviscenesættelse.

LÆS ARTIKEL NO MOBILE PHOBIA: DIN SMARTPHONE FYLDER DIG MED DOPAMIN OG DET ER HELT BEVIDST

Et alternativ til at deltage på Bogforum kunne være at gøre noget så gammeldags som at gå ned på det lokale bibliotek og lade sig inspirere og eventuelt snakke med en bibliotekar om den litteratur, man nu er interesseret i. Det er med garanti mere givende-  omend ikke helt så Instagramvenligt. Og dog. Måske bibliotekarerne er litteraturens fremtidige stjerner?

Bogforum er åbnet i dag klokken 10 og varer til søndag aften. Læs mere på Bogforum.dk

Christian Aziz

Christian Aziz (1981) er uddannet sprogofficer og folkeskolelærer. Han debuterede i 2016 som skønlitterær forfatter med romanen ”En fremmed krydser dit spor”. Han skriver lige nu på en bog om det digitale menneske.