Foto af Yao Ming som voksfigur: Shutterstock

Basketstjerne i interview med Heartbeats: “Det her er uforglemmeligt for alle, der har været involveret”

Sammen med skateboarding, surfing og klatring er 3×3 basket en del af OL’s foryngelseskur. Det kan virke som et desperat forsøg på at være ”ung med de unge,” men denne basketdisciplins tankegang tager afsæt i netop dets publikum.

Eminems ‘Without Me’ brager ud af højtalerne, så det runger på metaltribunerne på Aomi Urban Sports Park. En lidt for frisk kommentator supplerer Eminems beat ved at råbe ting som ”she must score this to win” og ”it’s been an exciting game”. På den lille basketbane, hvor der kun er én kurv, farer spillerne rundt på banen. Intensiteten er vanvittig høj, og ingen blandt det sparsomme publikum får en pause til at tjekke Instagram. 

3X3 basket blev tidligere kaldt for streetbasket og er sammen med skateboarding, surfing, karate og klatring én af de sportsgrene, der i år er med til OL for første gang. IOC har været åbne omkring årsagen til inklusionen af de nye sportsgrene. De skal sikre et yngre publikum, så OL også i fremtiden er verdens største sportsbegivenhed.

Tilhører gaden

Denne sportsgrens oprindelse og DNA tilhører gaden. 3X3 basket er startet i baggårde, skolegårde og parker, hvor der er en kurv og en vilje til at blive de bedste basketspillere i området. Tag bare Serbiens landshold, der er klare favoritter til at snuppe guldet for herrerne. Deres hold består af en gruppe mænd, der er vokset op i tvivlsomme baggårde med fattigdom og fulderikker klæbende til deres opvækst i byen Novi Sad. Det er noget af en kontrast til i dag, hvor de er blevet en del af OL-parnasset. Det kan ses på VIP-pladserne, hvor vigtige hvide mænd i lyseblå skjorter sidder og klapper ude af takt til Eminem. 

Derfor skiller den 2 meter og 29 cm store kinesiske basketball-legende Yao Ming sig endnu mere ud fra mængden i VIP-sektionen. Yao Ming var en kæmpestor stjerne, da han fra 2002-2011 spillede for NBA-holdet Houston Rockets. Han er hovedårsagen til, at kineserne fik øjnene op for basketball, og at Kina i dag er et milliardmarked for NBA. Han er nu præsident for det kinesiske basketballforbund og er til stede i Tokyo for at heppe på Kina, der både har et kvinde- og herrehold med til OL, og for at skabe opmærksomhed omkring den nye sportsgren. 

“Det her minder mig lidt om 1936 i Berlin, hvor almindelig basketball var på programmet for første gang. Alle sportsgrene har deres første dag i OL, og det her er uforglemmeligt for alle, der har været involveret i 3X3-basket,” siger Yao Ming, da Heartbeats fanger ham efter Kinas sidste-sekunds-sejr over Belgien. 

Den tårnhøje legende har, siden han blev præsident for det kinesiske basketforbund, været ivrig fortaler for denne relativt nye disciplin.   

”Da vi voksede op, spillede vi alle sammen 3×3 – det er sådan, mange af os er startet. Den her sport tilhører gaden, men se, hvor vi er i dag, og hvor stort det er nu. Det viser bare, at hvis du drømmer stort, kan det lade sig gøre,” siger Yao Ming. 

Når sporten bliver snacksize

Det er gået stærkt for 3×3-basket, der på ingen tid er gået fra gaden til Olympiaden. Det var en del af ungdoms-OL i 2010, hvilket var første gang, at sporten var en del af det finere selskab. I 2012 gik det internationale basketforbund, FIBA, ind i sporten og lavede en turnering med alt, hvad der hører sig til af officielle regler, ranglister og sociale medier-strategi. 

På blot 11 år er sporten blevet en del af OL, og en stor årsag til det er, at sporten er designet til dets publikum. Arrangørerne kalder selv 3X3 basket for en snacksize-disciplin. Spillet tager udgangspunkt i almindelig basketball, og alligevel er der vigtige forskelle. En kamp varer ti minutter, eller indtil det første hold har scoret 21 point. Der er ingen pauser. I traditionel basket har holdet 24 sekunder til at få afviklet det, i 3X3 er det 12 sekunder. Der skal ske noget hele tiden. Bolden er mindre, og det fordrer de mere tekniske spillere. Du skal være opmærksom på banen hele tiden. Hvis du kigger ned i din smartphone i bare to sekunder, kan du gå glip af en genial detalje eller en instagramable scoring. 3×3 passer perfekt til et publikum, der er vant til at secondscreene og altid kan swipe videre til en ny mulighed. 

Hvis du skulle blive fristet af at lade din opmærksomhed glide et andet sted hen, så er kommentatoreren klar til at opildne spillerne, og DJ’en kan altid sætte et mere tempofyldt nummer på – der kører musik hele tiden. 


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics