Anti-alkohol-bølge på vej blandt musikere
Radio & podcast
menu-close

Ny tendens: Anti-alkohol-bølge på vej blandt musikere

12. august 2018 |

Flere kendte musikere står frem og vælger et ædru liv. Kan det være med til at gøre alkohol uncool?

Foto: Alexandra Luniel/Unsplash
 
Flere musikere tager afstand fra alkohol og er mere synlige omkring deres livsstil, end hvad vi har set før.

Det er (selvfølgelig) ikke alle kendte, der viger fra festens klassiske virkemidler og siger nej tak til alkohol. Dog ser vi en stigende tendens, hvor internationalt kendte musikere vælger et liv i afholdenhed, for at kunne fokusere mere på at skabe musik, være professionelle og se hvor vidt de kan drive deres karrierer.

De fleste tendenser i populærkulturen har det med at sprede sig godt ud på de vestlige breddegrader, kan man spekulere over, om det kommer til at have en indflydelse på, hvordan alkohol opfattes i sociale sammenhænge.

Et eksempel på en musiker, der har valgt at dyrke den ædru livsstil, er 31-årige amerikanske Kendrick Lamar, pt. en af verdens mest toneangivende hiphopkunstnere. Han voksede op i en familie, der festede meget, og tidligt i sit liv så han de negative konsekvenser af et liv med alkohol og stoffer. Nu opfordrer han andre til at gøre det samme, både i musikken og i interviews.

 

 

Den 27-årige rapper Tyler, the Creator, er endnu en i antialkoholbølgen, der trods mange jokes og udsagn om indtagelse af rusmidler, faktisk er helt afholden:

 

Andre musikere, der advokerer afstandtagen fra rusmidler, tæller blandt andre Gucci Mane, Kid Cudi, Pharrell Williams, Macklemore, Eminem, 50 cent, Ice-T og André 3000.

Og hvad betyder det for den vestlige kultur, når verdenskendte musikere siger nej tak til alkohol?

Mark Leyshon fra Alcohol Research UK fortæller til Highsnobiety, at der kan være tale om et oprør i den unge generation af millennials, hvor han oplever en stigende tendens til at unge fravælger alkohol.

“If you look back at the consumption rates over the last 100 years, it peaks and troughs,” siger Leyshon. “The biggest group of drinkers here are the baby boomers, the 40-to-50-year-old adults who have carried on their drinking behaviors from their own younger days. But the group of drinkers that has just reached drinking age doesn’t necessarily consume alcohol in the same way their parents did.”

Spørgsmålet er nu bare: kan dette komme til at påvirke måden, at vi – og især den unge generation – opfatter alkohol på? Eller er alkohol i det hele taget ved at blive kikset?
Sofia Christina Damberg