A. Lange & Söhne – sublim urmageri fra Tyskland
Radio & podcast
menu-close

A. Lange & Söhne – sublim urmageri fra Tyskland

1. april 2015 |

Hvordan kan man med få måneders mellemrum fejre både 20 og 200 års fødselsdag? Det kan man, hvis man er A. Lange & Söhne.

 

Hvordan kan man med få måneders mellemrum fejre både 20 og 200 års fødselsdag? Det kan man, hvis man er A. Lange & Söhne.

Normalt tænker vi Swiss Made, når samtalen kommer ind på fine og dyre ure. Men man bør faktisk også rette blikket mod Glashütte i det tidligere Østtyskland, hvor man finder A. Lange & Söhne. A. Lange & Söhne blev grundlagt af Ferdinand Adolph Lange i 1845 (født 18. februar 1815, hvilket forklarer den nyligt fejrede 200 års fødselsdag). Men urfirmaet blev også genoplivet i 1994, hvilket betyder en todelt produktionshistorie og (mindst) to vigtige fødselsdage.

Idet Glashütte blev en del af Østtyskland efter 2. Verdenskrig, betød det, at Lange-familien mistede retten til at eje deres firma, og produktionen af Lange ure blev i stedet overtaget af russerne i 1948. Det resulterede i ure af pauver kvalitet og senere lukning af det urfirma, som Ferdinand Adolph Lange grundlagde i 1845.

Det var først, da muren røg i 1989, at Ferdinand A. Langes tipoldebarn, Walter Lange, fik overbevist den innovative og erfarne forretningsmand Günter Blümlein om at genoptage produktionen af ure. Blot med et langt mere luksuriøst fortegn og traditionel urmageri og sublimt håndværk som den bærende faktor.

Version 2.0

Spol tiden frem til 24. oktober 1994, hvor Walter Lange & Günter Blümlein præsenterede fire helt nye modeller til et primært tysk publikum, der bestod af både journalister og forhandlere. Og det er faktisk der, at A. Lange & Söhnes historie version 2.0 starter, og grunden til at det tyske urfirma kunne fejre deres 20 års fødselsdag i 2014. Successen var overvældende og samtlige modeller blev solgt på introduktionsdagen med det resultat, at der blev investeret millioner i det tyske urmærke.

Lange & Söhne (der siden 2000 er ejet af Richemont) anses i dag som ét af de absolut mest eftertragtede urmærker med en begrænset produktion på cirka 6000 ure i en prisklasse, der starter ved cirka 110.000 kroner for et simpelt “three-hander” Saxonia af guld og op til cirka 15 millioner kroner for et Grand Complication.

1815 Tourbillon

Jeg testede for nylig et 1815 Tourbillon af rødguld. Et elegant ur fra urkollektionen, der navnmæssigt hylder fødselsåret af Ferdinand A. Lange. Umiddelbart ligner det et simpelt ur, men fordi det tilbyder tourbillon, så er det alt andet end simpelt at producere. Rent faktisk vil dette ur, trods sit simple design, gå under kategorien “complications”, hvilket direkte oversat betyder “funktioner” i ur-lingo.

Udover at vise tiden – hvilket værket gør særdeles præcist med en daglig afvigelse på kun +1 sekund, målt via WatchVille over en uge – så tilbyder 1815 Tourbillon deres patenterede nul-stilling af urets sekundviser (stop seconds), når kronen trækkes ud i yderposition. Derved kan du synkronisere værket præcis til sekundet, modsat mange konventionelle ure både med og uden tourbillon, hvor sekunderne tikker videre, mens du stiller time- og minutviserne.

En fryd for øjet

Som alle andre A. Lange & Söhne ure, så er 1815 Tourbillon en fryd for øjet, når du kigger på det fra værksiden. Det typiske Glashütte design med ¾ værkplader forstærkes af den fascinerende tourbillon, der dominerer det nederste af både værk og skive.

Det manuelt optrukne værk – kaliber L102.1 – er som alle værker fra A. Lange & Söhne både dekoreret og samlet i hånden og især værkbroen er unik, idet mønsteret refererer direkte til den person, der har dekoreret uret.

1815 Tourbillon har en særdeles klædelig diameter på 39.5 millimeter og er udstyret med det nye tre-delte foldespænde, der blev lanceret under SIHH 2015 urmessen. Modellen er ikke limiteret og tilbydes både af rødguld og platin.

Prisen er oplyst til 1.098.000 kroner og forhandles via Ole Mathiesen i Østergade.

 

DSC_0176

DSC_0044NY

Kristian Haagen