Martin Kongstad
Foto: Radio24Syv

Au revoir: 7 forrykte, flotte og kærlige 24Syv-øjeblikke der bliver svære at glemme

Kirsten Birgit flænser Paludan. Ghita griller Zeuthen. Hassan og hans mor i parterapi. Vi ser tilbage på 7 fantastiske 24Syv-glimt, der vil gå over i radiohistorien.

Så er det slut. Efter debat, råberi, politisk fumlen og ubeslutsomhed endte det med et langsomt, tarveligt drab på Radio24Syv. Fra alle os på Heartbeats til alle jer i Vester Farimagsgade: Tak for det hele! Vi bukker os i beundring over, hvad I har præsteret og håber, at jeres formater, værter, livskraft og originalitet vil rejse sig fra asken et eller mange steder i det danske medielandskab.

Derfor blot et sagte au revoir med denne ufuldkomne liste over nogle af jeres fornemmeste radioøjeblikke.

1. Barbecue og blodig bolo

En forsvunden journalist, en ubådskaptajn med søforklaringer og ligdele der begyndte at skylle i land. Peter Madsen og Kim Wall var her, der og alle vegne, men ingen vidste endnu, hvad der var op og ned i den uhyggelige sag. Og hvad gør Rasmus Bruun og Kirsten Birgit for vanen tro at gå imod den forudsigelige mediedækning? Køber en kæmpe omgang revelsben selvfølgelig, godt fedtet ind i marinade, som de i en time gnasker, mæsker og sutter sig igennem, mens de i mindste detaljer diskuterer, hvordan Peter Madsen mon har parteret Kim Wall. Det var utilgiveligt grotesk, totalt over stregen og vanvittigt morsomt – fordi ‘Den Korte’ på den måde fik udstillet både mediernes og vi andres nyfigne behov for at snage i andres ulykke.

https://www.24syv.dk/programmer/den-korte-radioavis/18952352/barbecue-og-blodig-bolo

2. Kirsten Birgit klæder Rasmus Paludan af

Kan I huske op til folketingsvalget, hvor alle medierne hyggede sig med ‘Dannernes lys’ – Rasmus Paludan – i et væk? Han er heldigvis ligegyldig nu, men lige der frygtede vi altså, at han kom i folketinget. Det lykkedes ingen andre journalister (bortset fra Berlingskes dygtige gravegruppe) at komme bare lidt tættere på sandheden om den indvandreforskrækkede mand med storhedsvanvid end Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm fra ‘Den Korte Radioavis’, der demonterede Paludan fuldstændigt. Til dato vil vi diskutere om det afsluttende skænderi, der fik lyden til at overstyre, var aftalt spil eller ej, men det vat saftsuseme underholdende.

https://www.24syv.dk/programmer/den-korte-radioavis/52208010/den-der-naestmest-i-hele-verden

Min Lille Hassan
Foto: Radio24Syv

3. Alle veje fører til MOR

Gennem mange sæsoner har den følsomme teatermand Hassan Preisler sporet sig ind på sig selv, sin sårbarhed og det man kunne kalde ‘den moderne mand i krise’ via programmer som ‘Min Lille Hassan’ og ‘Det Næste Kapitel’. Det er svært at vælge – der var også programmet med den eddikesure Erling Jepsen, der synes, at Preisler var en nar og hellere ville tale om fisse end følelser. Men jeg vil alligevel fremhæve Hassans samtale med sin mor. Man siger jo, at hvis man virkelig vil regne en mand ud, så skal man se på hans forhold til hans mor… Det var både modigt, selvoptaget, originalt og utroligt typisk Hassan Preisler at invitere Mama Presiler i studiet og behandle deres komplicerede forhold for åben mikrofon.

https://www.24syv.dk/programmer/min-lille-hassan/16414000/hassan-preislers-mor-nu-kommer-det-meget-taet-pa

4. Et aflyst selvmord og et vædderhoved

Poul Pilgaard Johnsen, vin-connaisseur og vært på ‘Flaskens Ånd’ skabte sammen med producer Ninette Birch et meget specielt portrætinterview med kunstneren John Olsen i hans hjem på Fyn. Han ville ellers tage sit eget liv den dag, men udsætter det kortvarigt. Der sker virkelig underlige ting i programmet, men som lytter får man på fornemmelsen, at især tilstedeværelsen af den smukke, kvindelige producer hiver den suicidale kunstner tilbage til livet og væk fra rebet. Og så dukker der et vædderhoved og tre moderkager op i en fryser. Det er utroligt underligt, meget kropsligt og decideret genialt.

https://www.24syv.dk/programmer/flaskens-aand/34881191/dyr-damer-og-dod?start=0

5. Ghita & Zeuthen & lidt Møller

Ikke siden ‘Tæskeholdet’ er der blevet talt så meget om et radioprogram, som Iben Maria Zeuthens ‘Hele Danmarks Ghita’ – et fejlslagent tæskeholds-portrætinterview, som halvdelen af landet fandt genialt, og den anden halvdel mente var en katastrofe. 7 timers uafbrudt tændt mikrofon skulle få os tættere på kernen af Ghita, men endte i en tåkrummende magtkamp, hvor Ghita Nørby overfusede Zeuthen. Den skemalagte og beregnende interviewstil fik Ghita til at se rødt. Madkurv, te og gåtur? Det gad hun sgu ikke. Også Mister ‘sikke-en-dejlig-dag-vi-har-idag’ Stig Møller tog et ordentligt rabalder med Zeuthen i et interview, hvor hun gav ham igen, da han svinede hende til. En hel ny genre i dansk kulturjournalistik så dagens lys: Det mislykkede, uforskammede portrætinterview.

https://www.24syv.dk/programmer/24syv-dokumentar/49576480/hele-danmarks-ghita-1

Maria Gerhardt
PR-foto

6. Kærligt farvel til Maria Gerhardt

Martin Kongstad har skabt mange gode programmer med sit ‘Bearnaise er dyrenes konge’-format på Radio24syv. Det mad- og menneskeglade program, hvor han får verdensstjernen Claes Bang til at læse højt, besøger restauranter og anmelder dem, mens han deler en samtale med en kulturperson. Vi kunne fremhæve mange programmer, det københavnerromantiske med Mads Holger, jul med Paprika Steen og så videre, men vi vælger at fremhæve de to mindeprogrammer om dj og forfatter Maria Gerhardt, ‘Djuna om natten, Maria om dagen’. De to, Martin og Maria, klæder hinanden, respekten og kærligheden er tydelig, og der bliver fortalt københavnerhistorier til den store guldmedalje.

https://www.24syv.dk/programmer/bearnaise-er-dyrenes-konge/25369973/djuna-om-natten-maria-om-dagen

7. Selve radiomediets fortælleform

Radio24Syv Dokumentar er en institution, der er kendetegnet ved eksperimenter og en stor kærlighed til radiomediets fortælleform. Det kunne man blandt andet høre i serien ‘Man kan aldrig vide’, hvor radiodokumentaristen Morten Narvedsen fulgte i fodsporene på storsvindleren Mads Andersen og forsøgte at finde ud af, hvem han er, og hvorfor han gør, som han gør. Mads Andersen lyver, stjæler og har speciale i at forføre kvinder og lokke penge ud af dem og deres familiemedlemmer. Sagen greb om sig, serien fik flere afsnit end oprindeligt tiltænkt, og til sidst blev Mads Andersen pågrebet af politiet og idømt to år og ni måneders fængsel. Om dokumentaren havde en effekt på myndighedernes efterforskning og generelle interesse for sagen, det kan man jo aldrig vide – men det var et realtime hustler-drama at følge med i, som samtidig placerede sig på Radio24Syvsk vis mellem hardcore journalisme og flabet radioselvtægt.

https://www.24syv.dk/programmer/man-kan-aldrig-vide

Footer graphics