2018-trenden over dem alle: Unfuck dig selv
Radio & podcast
menu-close

2018-trenden over dem alle: Unfuck dig selv

28. december 2017 |

Glem alt om nytårsforsætter. De store trends i 2018 bliver at udfordre sig selv til de helt store forandringer

Mette Sillesen er sociolog og fremtidsforsker. Hun er selvstændig kommunikatør og foredragsholder og har blandt andet sin egen blog på mettesillesen.com

Foto: Stine Heilmann

Så er 2017 ved at rinde ud, og traditionen tro melder nytårsforsætterne sig på banen.

Vi kan for eksempel holde op med at ryge, tabe 5 kg, starte med at løbe, gå tidligt i seng, spise mere frugt og grønt.

Virker dine nytårsforsæt også bekendte? Og har du endnu et år gentaget de samme tragedier? Så har jeg en god nyhed til dig: Det er slut nu!

2018 bliver året, hvor vi griber i egen barm, hamrer middelmådigheden til bunds og skaber vedvarende forandring – i os selv, først og fremmest.

Det gør vi, fordi tidsånden er med os. Betterment, soberism og unfucking er tre trends, som kommer os til undsætning i 2018 og hjælper os til det, vi har længtes efter alle de andre (nyt)år: Gode, sunde vaner.

#1 Betterment – Bliv en endnu bedre version af dig selv

Betterment – stræben efter selv-optimering – kommer i følge trendbureauet TrendWatching til at diktere forbrug og innovation ikke bare i 2018, men de næste mange, mange år.

Stræben efter forbedring er et universelt menneskeligt behov og er derfor som sådan ikke en ny trend. Det nye er imidlertid, at vi optimerer som aldrig før. Fx er løb, kost og søvn blevet ting, vi måler og konstant ønsker at accelerere. I 2018 bliver det kun vildere, og det bliver dybere end forbedringen af den fysiske krop. I 2018 vil vi ikke kun se godt ud. Vi vil også have det godt.

Mental træning og mikrodosering som metoder til den optimale performance kommer vi derfor til at se mere af. Vi vil efterspørge brands, produkter og servicer, der kan gøre os klogere, skarpere, sejere, dygtigere og hjælpe os med at blive den bedste version af os selv. Vi søger reel forandring fremfor det hurtige fix, og social status kommer fortsat til at handle mindre om, hvad vi ejer, og mere om hvem vi er.

PODCAST HVAD KOMMER FINSKE BIOHACKERE I KAFFEN?

Og lige her er det jo vigtigt, at vi tager en dyb indånding og spørger os selv: Hvad er bedre for mig? Og hvem er jeg i min bedste version? For ellers kan det jo hurtigt blive en never-ending jagt på bedre – og så har vi jo lidt misset pointen (igen).

Derfor en lille betterment nytårsøvelse: Hvis du kun kunne forbedre én ting (ét område i dit liv / én kompetence) i det nye år, hvad ville det så være?

Og et lille opturs-fact: Gør du denne ene ting hver dag og forbedrer dig 1 procent hver gang, så bliver det samlet set til en 3800 procent forbedring i 2018. Hvad venter du egentlig på? ?

#2 Soberism – Gør mindre af det usunde

To let go to let come’, siger buddhisterne, og det har de jo ret i. Man kan ikke bare fylde mere på, man må også gøre plads til det nye – det bedre. Smide ud og rense ud. I skrivende stund er hashtaget #cleaneating blevet brugt 35.435.866 gange på Instagram, og der er ingen tvivl om, at detox-bølgen fortsat vil rulle i 2018.

Jeg tror faktisk så meget på den, at jeg mener, den bliver efterfølgeren til (eller forlængelsen af) veganism, som er den største globale livsstilsbevægelse nogensinde. Soberism handler om at være 360 grader sund, og det indebærer nogle radikale vaneændringer, hvor vi siger fra over for alt det, der dræner: Kød, hvidt brød, cigaretter, sukker og nu også alkohol, som ellers er et omdrejningspunkt for dansk hyggekultur.

I dag er det svært at forestille sig at gå til fest uden at drikke alkohol, ligesom at det for 10-20 år siden var svært at forestille sig en tilværelse uden cigaretter. I dag er der stort set ingen offentlige steder, hvor det er tilladt at ryge. Så vidt tror jeg ikke, det kommer til at gå alkoholen, men sammenligningen er god nok: Vi kommer stadig til at drikke, men ingen kigger skævt eller stiller spørgsmålstegn, hvis vi siger pænt nej tak.

Lyder det frelst? Det er det også, men det behøver ikke være kedeligt, ej heller at vi så skal undvære det kick og pusterum, som alkoholen giver. Der er masser af sunde alternativer til at få eufori ind i hverdagen, fx kakaoceremoni, vinterbadning, saunagus eller måske bare en tur i skoven.

Soberisme nytårsøvelse: Hold din egen kakaoceremoni og bliv “høj” på den supersunde måde.

LÆS ARTIKEL DERFOR ER KAKAO THE NEW HIGH

#3 Unfucking – Bliv fri af dine fortællinger

At følge ideen om det rene liv fuldstændigt er ikke nemt. Tværtimod. 2018 bliver en strid strøm af ukomfortable konfrontationer og grumme erkendelser – hvis altså du vil gå hele vejen og unfucke dig selv 360 grader. Unfucking er niveauet dybere og i virkeligheden den yderste konsekvens af de to førnævnte trends. Det er det, der skal til, hvis du reelt ønsker et sobert liv og at være dig selv i din bedste version.

Unfucking vil sige at 1) indse, 2) erkende og 3) bryde dine afhængigheder. Du synes måske ikke selv, du er afhængig, men det er du ikke desto mindre, hvis du har et adfærdsmønster, som du ikke selv er herre over eller ikke selv synes er hensigtsmæssigt.

Erkendelsen er klart den største og sværeste del; den er selve unfuckingen, for det er her, du graver ned i de underliggende længsler, drømme og traumer, og de mentale fortællinger og overbevisninger, som styrer din adfærd. Det er lidt tungt, og det er ikke noget, jeg vil gå dybere i, men vil i stedet henvise til Russell Brands nye bog Recovery, hvor det er gjort både ok let og tilnærmeligt.

Når jeg nævner det her, er det, udover fordi jeg selv synes, det er vigtigt, fordi det er en opkommende trend. Den er her på sin vis allerede, for trends (interesser) som mindfulness, yoga, vipassana retreats, rebirth, soul flow og kakaoceremonier er alle udtryk for det samme: Ønsket om at komme hjem – til stilheden i os selv, til sjælen, selvet, kernen, essensen – whatever you wish to call it. Og dermed se vores kære ego, historiefortælleren, mere tydeligt.

LÆS ARTIKEL VI VIL GERNE FORHOLDET, SIGER VI. MEN ER DET RIGTIGT?

I hvert fald tror jeg på, at 2018 bliver et megakraftfuldt år, båret nedefra af vores hver især små hverdagsrevolutioner. Det bliver et år, hvor vi ikke bare optimerer og vælger det sunde, men også tør at gå lidt dybere og spørge os selv: Hvad er det egentlig jeg søger, når jeg ryger, shopper, drikker alkohol (eller for den sags skyld kakao) eller griber ud efter min telefon i nattens mulm og mørke?

Unfucking nytårsøvelse: Do it! Unfuck dig selv og gå så med Gandhis famøse citat: Be the change you wish to see in the world.

Rigtig godt nytår!

Mette Sillesen har arbejdet som fremtidsforsker siden 2012. Fra 2012-2016 ved Future Navigator og fra 2017 i eget regi i virksomheden High Touch. Hun har erfaring med stort set alle brancher og erhverv – store som små virksomheder, kommuner, uddannelsesinstitutioner, NGO’er, netværksgrupper, m.m. Mette har holdt utallige af foredrag og faciliteret mange workshops og kurser med fokus på fremtidens trends og udviklinger.

Mette Sillesen

Mette Sillesen er sociolog og fremtidsforsker. Hun er selvstændig kommunikatør og foredragsholder og har blandt andet sin egen blog på mettesillesen.com