Zombiebørn, nej tak! Nu er iPaden røget ud
Radio & podcast
menu-close

Le Gammeltoft: Zombiebørn, nej tak! Nu er iPaden røget ud

22. august 2017 |

Der er mange, der har en holdning til børn og iPads. Le Gammeltoft har en mening om SINE børn og iPads. Og den kommer her

DJ, radiovært og iværksætter. Cand.mag. i engelsk og moderne kultur og kulturformidling. I 2014 startede Le Gammeltoft sin egen radio, Heartbeats.dk, som i dag også er et digitalt kultursite.

Min ældste er fem – lige i iPad-alderen. Der hvor deres univers i højere og højere grad går fra fælles til privat. Der hvor de (også) gerne vil være alene, slappe af og bare suge til sig. Til at starte med blev tv’et tændt – så kunne hun få en slapper på sofaen til Ramasjang, senere Netflix.

På et tidspunkt opgraderede vi med en iPad. Det var sikkert i forbindelse med en rejse, hvor man kan paralysere ungerne med en skærm i timevis i flyvemaskinen. Men sagen er den, at det hurtigt blev en vane. En dårlig vane.

Det er jo ikke børnenes skyld. De følger de regler, vi giver dem. Hvis vi viser dem, at sukker på havregrøden er en mulighed, så er det da klart, at de vil bede om det. Og det samme med iPaden. Når ungerne kommer hjem fra en dag i institutionerne er de trætte, har leget og forholdt sig til andre hele dagen. De har brug for en pause.

LÆS ARTIKEL HJERNEN LÆRER BEDST, NÅR DU KEDER DIG

Passende nok, så har forældrene også brug for det samme efter en lang dag på arbejde, så det kan være helt rart med et break fra børn, der vil en noget.

Der er dog det med den iPad, at når først ungerne sidder med den, så lukker de ned for omverdenen. Det er dem og skærmen. Nogle gange sidder de endda med hovedtelefoner på, og så er det først rigtig svært at få et socialt samvær op og køre med dem.

På et tidspunkt følte jeg, at jeg kiggede på en zombie med en skærm.

”Youtube?” spurgte hun.

Og så hamrede hun igennem det mærkeligste møg. Voksne udklædt som prinsesser i en form for rollespil. Modellervoks lavet til kjoler og puttet på klipsdukker som pynt.

Jeg fik nok. Jeg har intet imod fjernsynet – det kan man samles om, og børnene kan sagtens lege, mens de ser noget i baggrunden. Man kan ligefrem slukke det, uden de lægger mærke til det. Så retter deres opmærksomhed rejser helt naturligt mod puslespillet, togbanen eller dukkerne, som de hele tiden har kunnet se ud af øjenkrogen.

Det sker simpelthen ikke med en iPad. Der er det kun skærmen, der er i fokus.

Før sommerferien besluttede jeg mig for, at jeg ville have mit sociale, selvstændige og legende barn tilbage. Så jeg løj.

”IPaden er gået i stykker,” fortalte jeg.

Hun tog det faktisk ganske pænt. Også i sommerferien – to uger i sommerhus – hvor hun kun en gang spurgte til den.

”Ih, jeg glæder mig til min iPad kommer hjem igen”.

Det har faktisk været så nemt at skille os af med den, at den nu har været væk i flere måneder – og vi overvejer, om hun nogensinde skal have den tilbage. Måske når hun bliver otte.

LÆS ARTIKEL LE GAMMELTOFT: FERIE PÅ GENBRUGSSTATIONEN

Le Gammeltoft

DJ, radiovært og iværksætter. Cand.mag. i engelsk og moderne kultur og kulturformidling. I 2014 startede Le Gammeltoft sin egen radio, Heartbeats.dk, som i dag også er et digitalt kultursite.