Twitter koger over: Grøndahl victimblamer Kim Wall
Radio & podcast
menu-close

Twitter koger over: Grøndahl victimblamer Kim Wall

25. januar 2018 |

Den kendte forfatter har gjort sig voldsomt upopulær med sine udtalelser i et interview i Femina

Uddannet journalist i 1998 og har siden arbejdet for blandt andet Fyns Amts Avis, DR TV, Politiken, Roskilde Festival og i Forsvaret.

Pressefoto: Robin Skjoldborg

Forfatteren Jens Christian Grøndahl victimblamer Kim Wall.

Sådan lyder dommen på flere sociale medier men især Twitter efter et interview, han og Jørgen Leth har givet i Femina i anledning af deres nye bog ”Det er ligesom et digt”.

Her siger Jens Christian Grøndahl blandt andet:

“Kan kvinderne siges at være lidt ude om det selv, når de går udfordrende klædt? Det er ALDRIG kvindens ansvar, om en mand beslutter sig for at forgribe sig på hende. Men når det er sagt, så … Altså når jeg ser billederne af offeret, måden, hun har ladet sig fotografere på, og det blik, hun sender kameraet … jeg er nødt til at være ærlig, for det er vores arbejde at være ærlige, og jeg kan ikke lade være med at tænke, at her er en pige, der søger fare. Her er en pige, der søger … usædvanlige situationer, en pige, der godt kan lide at sætte sig selv på spil, og en pige, som har meget frihed og frimodighed i sig. For det er jo altså … fuldstændig vanvittigt som kvinde at gå om bord i en ubåd med en mand, man ikke kender.”

Som man kan se på blandt andet nedenstående tweets, er det en udtalelse, der virkelig har bragt sindene i kog:

 

I interviewet imødekommer journalisten ovennævnte reaktion ved at stille nedenstående spørgsmål, som Jens Christian Grøndahl svarer på:

Men nogle vil give dig på puklen, Jens Christian, for udsagnet om, at Kim Wall ikke burde være gået om bord i ubåden – kvinder bør vel kunne færdes alle vegne?

Jens Christian: – Det mener jeg også! Men én ting er, hvordan jeg mener, verden skal se ud, og det mener jeg ufravigeligt. Noget andet er, hvordan verden ER, og verden er sådan, at der findes psykopater. Og når jeg skal råde mine døtre, vil jeg gerne råde dem til at tage sig i agt for psykopater, samtidig med at de går ud i verden med rank ryg og løftet pande. Man er nødt til at kunne være fri – og samtidig passe på sig selv. Begge dele hører med.

I samme interview gør Jørgen Leth sig i øvrigt bemærket ved at kritisere #metoo-bevægelsen:

“Jeg synes, den dér kampagne er noget værre pis. Det er helt latterligt, det er gået amok. Og når man ser, hvad en god mand som Peter Aalbæk bliver udsat for, så bliver jeg simpelthen rasende. Han er ikke på nogen måde nogen sexist, han er en sjov og en dejlig mand. Det er helt urimeligt og et typisk eksempel på, hvor langt den kampagne kører ud over alle spor og fuldstændig slipper forbindelsen til virkeligheden. Jeg tager gerne de hug, som jeg måske bliver udsat for, fordi jeg siger det.”

LÆS ARTIKEL HANS SKYLD – MIN SKAM

Kim Wall forsvandt 10. august efter at have været passager på en ubåd ejet og sejlet af Peter Madsen. Retssagen mod Peter Madsen begynder den 8. marts 2018. Sagen var tidligere berammet til otte retsdage, men er nu udvidet til 12 dage. Der forventes fortsat dom i sagen onsdag den 25. april i år.

Hendes familie og venner har oprettet en mindefond, som vil uddele støtte til kvindelige journalister

Læs mere her https://www.gofundme.com/rememberingkimwall

Fortryder udtalelser
Jens Christian Grøndahl har efterfølgende fortrudt sine udtalelser.

Han siger blandt andet til Ekstra Bladet:

“Det er bare totalt malplaceret. Det kan jeg godt se. Og jeg er ked af, at jeg har fået det sagt på den måde.”

Martin Finnedal

Uddannet journalist i 1998 og har siden arbejdet for blandt andet Fyns Amts Avis, DR TV, Politiken, Roskilde Festival og i Forsvaret.