Tandlæge
Foto: Shutterstock

Tandlæge forventer dyrere tandlægeregninger: “Der er i forvejen meget social ulighed i tandsundhed”

Flere tandlæger har indført et hygiejne-gebyr, der skal dække omkostningerne for værnemidler under corona-krisen. Men formanden for klinikejerne i Tandlægeforeningen forventer, at gebyrerne snart stopper, mens den generelle pris for tandlæger vil stige.

Måske er du en af dem, der har været til tandlægen for nyligt og fået et ukendt gebyr oven i regningen. Siden tandlægeklinikkerne kunne åbne op igen efter lockdown, har flere nemlig indført et hygiejnegebyr, som skal dække omkostningerne knyttet til at forebygge, at Covid-19 bliver spredt, mens de arbejder på tænderne. Og forståeligt nok er der mange kunder, som ikke er helt tilfredse med den ekstra lange regning efter tandlægebesøget.

Ifølge formanden for klinikejerne i Tandlægeforeningen, Torben Scønwaldt, er der heller ingen regulering, når det kommer til opkrævning af et ekstra gebyr på de frie ydelser. Det vil sige, at de priser der ikke modtager tilskud fra det offentlige, som tandlægerne selv prissætter, teknisk set kan tillægges et corona-gebyr. Derfor varierer prisen på gebyret også meget fra de forskellige klinikker.

Nogle steder er det 74 kroner, andre steder 175 kroner og andre steder er det helt op til 500 kroner ekstra, fortæller blandt andet A4 arbejdsliv og TV Midtvest, der også har modtaget henvendelser fra utilfredse kunder.

“Vi må ikke have regler for prissætningen, fordi der er fri konkurrence på en lang række af vores ydelser. Så vi må ikke gå ind og lægge et loft på gebyret som forening. Det er helt op til den enkelte klinik selv,” forklarer formanden om det ekstra gebyr.

Konfliktfyldte gebyrer

Hvis man sammenligner tandlægerne rundt i landet, er det heller ikke alle, der har valgt at indføre det såkaldte hygiejnegebyr, hvilket har efterladt mange undrende over, hvorvidt disse gebyrer er nødvendige. Men formanden ser det ikke som et tegn på, at det ikke er nødvendigt for alle tandlæger at indføre gebyret. I stedet handler det om at undgå konflikter med kunderne.

Torben Scønwaldt har heller ikke indført gebyret i sin egen klinik i et forsøg på at undgå kontroverser. I stedet har han tilpasset priserne på hans frie ydelser, så han stadig får dækket de ekstra omkostninger, men uden at det fremstår som et ‘ekstra’ gebyr. Alle hans frie priser har derfor fået et lille hak op.

“Det er, fordi jeg ved, at det er et meget følsomt emne det her. Jeg kan godt forstå, at folk bliver provokeret af det, ikke fordi det er urimeligt, men fordi det i forvejen koster nok at komme til tandlæge.”

Han tror derfor også, at flere klinikker snart vil droppe det omdiskuterede hygiejnegebyr og hæve prisen på flere af deres ydelser.

“Flere og flere klinikker vil nok vælge at regulere deres frie priser fremfor at tage et decideret gebyr. Der er nok mange, der på den lange bane vil synes, at det er lidt for anstrengende konstant at skulle retfærdiggøre det ekstra gebyr,” siger han.

Selvom mange nok vil sætte pris på at undgå gebyret, der ofte kommer som en træls eftertanke nederst på regningen, kan denne udvikling betyde, at det generelt bliver dyrere at gå til tandlæge. Også efter coronakrisen er overstået.

“Når coronakrisen er overstået, vil priserne så falde? Det ved man jo ikke, og det er ulempen for patienten, når gebyret lægges ind i priserne. Så vi kan nok godt forvente en generel prisstigning. Men hvis man er pålagt et ekstra hygiejnegebyr, er det i hvert fald meget tydeligt for kunden at se, når det forsvinder.”

Ulighed i tandsundhed

Selvom han ikke mener, at det ekstra hygiejnegebyr gør en stor forskel på den i forvejen dyre tandlægeregning, ved han også, at det potentielt kan have en social konsekvens, hvis priserne stiger yderligere.

“Jeg tror ikke, der er nogen, der på den længere bane vil være så trodsige, at de ikke vil tage til tandlæge på grund af det ekstra gebyr. Men der, hvor jeg tænker, at der rent teoretisk kunne være et problem, er, hvis tandlægebranchen begynder at opkræve nogle meget høje gebyrer. Det kunne selvfølgelig have en social slagside. Der er i forvejen meget social ulighed i tandsundhed.”

Ifølge formanden er det heller ikke med tandlægernes gode vilje, at de hæver prisen på behandlingerne. I stedet vender han selv blikket mod regeringen. Han kritiserer, at regeringen ikke hjælper tandlægeklinikkerne med at dække de ekstra omkostninger.

“Det er også lidt uheldigt og urimeligt, at vi som sundhedsbranche bliver tvunget til at tage ekstra penge fra vores kunder. Vi retter kritikken mod sundhedsministeriet, der ikke er opgaven voksen, og lader os og befolkningen sidde tilbage med hagen.”


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk – læs videre HER

Footer graphics