”Det er rigtigt sjovt at kritisere vores landsmænds arbejde” 
Radio & podcast
menu-close

”Det er rigtigt sjovt at kritisere vores landsmænds arbejde” 

10. januar 2018 |

Podcasten Dårligdommerne gør det til en æressag at genanmelde dårlige uaktuelle danske film. Og med stor succes. 

Uddannet journalist i 1998 og har siden arbejdet for blandt andet Fyns Amts Avis, DR TV, Politiken, Roskilde Festival og i Forsvaret.

De tre dårligdommere: Christopher Andersen, Jacob Hinchley og Troels Møller. De to sidstnævnte deltog i interviewet. Christopher Andersen var desværre bortrejst. Foto: Pressefoto

”Linda P overspiller idet, hun går ned ad en gade. Hvordan kan det lade sig gøre?”

”Det kræver rigtigt mange dårlige beslutninger across the board at lave årets dårligste film i et år, hvor Gods of Egypt udkommer”.

”Jeg hader den her film”.

”Roland Møller, han er straight up lort i denne her film”

Samtlige af disse citater er fra samme afsnit af podcasten Dårligdommerne.

Programmet består af tre herrer, Jacob Hinchely, Troels Møller og Christopher Andersen, der kaster op over primært danske film. I nævnte episode går det ud over filmen Undercover, som udkom i 2016 og som blandt andre Linda P og Roland Møller (tydeligvis) spiller med i.

Filmen er instrueret af Nikolaj Peyk, og han har desuden skrevet manuskriptet sammen med Casper Christensen.

Sidstnævnte får også en kommentar med af Dårligdommerne:

”Casper Christensen har klogeligt valgt ikke selv at optræde i denne her film.” ”Jamen hvorfor har han så skrevet den?”

LINK DÅRLIGDOMMERNE AFSNIT 81, UNDERCOVER

Dårligdommerne synes ikke selv, de er for grove. Tværtimod. Det er den øvrige medieverden, der er alt, alt for pæn, mener de.

”Der har været et venskabsforhold mellem danske anmeldere og danske film i årevis. Er filmen dansk, får den automatisk 3 stjerner. Og hvis Anders W. Berthelsen er med, får den automatisk 1 stjerne mere,” siger Jacob Hinchely med den sædvanlige overdrivelse, der er podcastens varemærke.

Heller ikke filmen om Tarok (angiveligt ligefrem et makværk) slipper for at blive trampet på:

“Vi har set filmen Tarok – den handler egentlig om Danmarks mest berømte travhest, men den dukker først op 47 minutter inde i filmen, og det er selvsagt ret skuffende. Gæsterne var Rasmus Bruun og Frederik Cilius fra Den Korte Radioavis, og det var dem der havde valgt filmen fordi Frederik faktisk er med.”

LINK DÅRLIGDOMMERNE AFSNIT 73, TAROK (LIVE FRA BREMEN)

Ideen til programmet blev født for fire år siden efter en julefrokost på Troldspejlet, hvor de alle arbejdede på det tidspunkt, ideen til Dårligdommerne blev født. Eller rettere tyvstjålet. Hvilket de tre gerne erkender. De havde nemlig hørt den amerikanske podcast ”How did this get made”.

LINK How did this get made på earwolf.com

LÆS ARTIKEL FEM TRAILERE DER ER BEDRE END FILMEN

Troels Møller og Jacob Hinchely sad i deres brandert og mente, at det kunne de også sagtens lave.

”Og så blandede Christopher sig og kom med det benspænd, at det kun være med danske film. For dem er der ingen af os, der er specielt store fans af, men også fordi dårlige danske film på en eller anden måde bare er dårligere end amerikanske, fordi de ser så billige ud”, fortæller Jacob Hinchely og suppleres af Troels Møller: ”Og sådan fik Christopher lige sneget sig med på holdet.”

Programmet har nu eksisteret i to år, og hvert afsnit bliver downloadet mellem 15.000 og 30.000 gange. Langt fra alle udsagn i programmerne er lige så grove som i indledningen af denne artikel, men stemningen er altid den samme: Tre venner sidder i et rum og hidser sig op over den skodfilm, de lige har set.

Jacob: Jeg tror, folk synes, det er sjovt, at der er nogen, der tager bladet fra munden. Jeg tror, folk synes, det er befriende, at vi tør sige det, som vi gør.”

Troels: Det er rigtigt sjovt at kritisere vores landsmænds arbejde. Og det er især rigtigt sjovt, lige før vi skal til Zulu Comedy Galla eller et eller andet, hvor vi ved, vi kan rende i de her mennesker, og når vi så står der, så bliver lidt… Nå hvor er Jonatan Spang henne, for jeg har sagt rigtigt mange grimme ting om Jonatan Spang.”

Jacob: Jeg forventede at blive stukket ned af en eller anden. Hvem fanden var det nu, det var?

Troels: ”Det er jo jokes. Og hvis ikke du kan lave jokes med en film som Den Sidste Rejse (actionfilm fra 2011 med Finn Nørbygaard og Jacob Haugaard, red.)… Noget af det er reel kritik, og noget af det er forstærket af, at vi også gerne vil have, at de andre synes, vi er sjove. Tit kan jeg godt finde på at overdrive helt sindssygt, bare for at få Jacob til at grine af det. Da vi i sin tid fik lyst til at lave Dårligdommerne, var det fordi, vi havde de samme samtaler, da vi bare hang ud sammen. Det er sjovt at få hinanden til at grine. Og det er sjovt at grine sammen af noget, som vi alle sammen synes er dumt.”

Deprimerende lort
Det har dog vist sig som en udmattende affære at tygge sig igennem den ene dårlige film efter den anden. Som Troels siger kan det være ”decideret deprimerende at se så meget lort, som vi gør.”

“Selv om det er sjovt at sidde og snakke om, er det også dejligt at kunne give noget kærlighed”.

Derfor har de tre lavet en spin off-podcast, som hedder Hakkedrengene. Modellen er egentlig den samme. Bortset fra at de i dette program nørder sig igennem de klassiske actionfilm fra deres tidlige ungdom.

LÆS ARTIKEL EN HYLDEST TIL 80ERNES MEST 80ER-AGTIGE FILM

Begge programmer kan umiddelbart lyde ret så drengerøvsagtige. Men kvinder lytter også med. Ved de liveshows, de tre laver, har de oplevet, at hele første række er optaget af kvinder.

”Jeg tror egentlig, mange kvinder synes, det er befriende at vi tør være dem, vi er. Og så er der nok også nogle, der synes, det er spændende at blive lukket ind i et drengeværelse,” funderer Jacob Hincheley.

Ikke mindst får de mange reaktioner fra lyttere, der synes, det er skønt at komme med i et fælleskab, som de måske ikke selv har. Eller har mistet. En lytter havde set Predator igen og igen sammen med sin gode ven, som desværre blev dræbt i en bilulykke.

”Lytteren skrev til os, at det havde betydet meget for ham at høre vores Predator-afsnit og at det på en god måde havde mindet om den kammerat, han havde mistet. Vi læste hans mail op i en senere episode, og der var nogle af os, der blev våde i øjenkrogen,” husker Troels.

Da Pyrus på Pletten trendede
Vil man for alvor være med i drengeklubben, har man mulighed for at skynde sig ud at skaffe den film, der enten svines eller hyldes i den kommende episode af enten Hakkedrengene eller Dårligdommerne. Det har ført til eksempler, der må have fået ansatte i streamingtjenester til at undre sig.

Som Jacob Hinchley fortæller, steg efterspørgslen på for eksempel Pyrus på Pletten pludselig ret kraftigt.

”Der må have været nogen på YouTube og Blockbuster, der næsten fik en forskrækkelse, da Pyrus på Pletten pludselige trendede. På det tidspunkt kan den ikke have været set i tre år.”

Den shitstorm af negative reaktioner, de egentlig forventede, er med andre ord udeblevet. Instruktøren Christian E. Christiansen har for eksempel medvirket i Hakkedrengene på trods af, at to af hans film er blevet taget under kærlig behandling i Dårligdommerne. Og Kristian Leth tweetede glad om det, da Dårligdommertrioen talte om, hvor retarderet Kristian Leths karakter i ungdomsgyseren Midsommer opfører sig. En tredje ”ven af huset”, skuespilleren Jon Lange, der nærmest har bygget en karriere på at opføre sig som det, trioen kalder en douchebag, skrev ”Drenge, det her er fandme sjovt” på Dårligdommernes hjemmeside,  www.dommerne.dk.

”Der må jo være en del af skuespillerne, der godt ved, at de ikke har været med i Citizen Kane”, konstaterer Jacob Hinchley tørt.

Live med Anja og Viktor 4
Når trioen optræder live, har publikum mulighed for at påvirke, hvilken skuespiller, der skal have den såkaldte Søren Bregendahl-pris – opkaldt efter en herre, der har præsteret både at være medlem af boybandet C21 og at spille med i hele fire Far til Fire-film. Samt i øvrigt vundet et Dansk Melodi Grand Prix og spille med i 2900 Happiness.

Voksenmobningen fortsætter med andre ord live.

Lørdag 13. januar går det ud over Anja og Viktor 4 – Brændende Kærlighed. Christopher Andersen er i udlandet, og komikeren Dan Andersen er derfor vikar.

At valget faldt på lige præcis denne film, har der været varmet op til længe:

“Vi har været igennem toeren og treeren allerede,” fortæller Jacob Hinchely med en vis stolthed.

Noget af det absolut dårligste, de har tvunget sig selv til at se, er dog Undercover, som denne artikel indledte med. Og som man kan høre i podcasten, har trioen argumenterne i orden:

”Jeg har hørt fra en producent, at der var en fotograf, der ikke ville have sine credits på rulleteksterne. Så det siger jo lidt…”

LÆS ARTIKEL JEG HAR SET 50 SHADES I MØRKET – SÅ DET BEHØVER DU IKKE

DÅRLIGDOMMERNE. LIVE. BREMEN TEATER. LØRDAG 13. DECEMBER KL 20
INFO OG BILLETSALG 

Martin Finnedal

Uddannet journalist i 1998 og har siden arbejdet for blandt andet Fyns Amts Avis, DR TV, Politiken, Roskilde Festival og i Forsvaret.