Tillykke, du har en diagnose
Radio & podcast
menu-close

Diagnosen: Tillykke, du har en diagnose

24. april 2018 | | En del af serien Diagnosen

Kan det være godt at have en diagnose? Ja for fanden! Lyt med når Jasper Ritz og Morten Pedersen taler om livet med ADHD

Morten Pedersen og Jasper Ritz er så heldige begge to at have diagnoser. Jasper er TV-vært, og Morten er selvstændig.

Afspil podcast

Morten og Jasper er så heldige begge to at have diagnoser. Det er de meget glade for. Det har givet dem en masse ekstra ting i livet som ingen andre har. Selvom der er ting der er svære og udfordrende, så er der også en masse positive ting.

Derfor vil de i denne podcastserie snakke om de positive ting ved livet med en diagnose. Man kan nemlig sagtens blive til noget selvom man har en diagnose. Med udgangspunkt i ADHD som de begge to har, vil Jasper og Morten snakke med en lang række gæster, som også har lært at leve deres diagnoser og får det bedste ud af det. Jasper er TV-vært og Morten er selvstændig, begge har de via deres diagnose oplevet en masse positive ting, som har givet dem et forspring i forhold til andre.

Morten Pedersen er direktør og partner i firmaet Dining Six, der driver syv restauranter heraf tre, der bærer navnet Köd, og Jasper Ritz er tv-vært, tilrettelægger og konceptudvikler.

På papiret går det sådan set meget godt, må man sige, men de har begge måttet kæmpe med de krav, man bliver stillet i et moderne samfund. Jasper Ritz valgte for eksempel en fysisk uddannelse nemlig som ergoterapeut, fordi han med sin folkeskolelærers ord altid har set ud som om, han ”sad i en myretue”.

Hvilket ikke har vist sig at være det mest oplagte valg i forhold til det erhverv, han har nu, og som han jo ikke har papir på.

”Man skal jo helst have en kandidat i et eller andet for at få job. Der er meget få, der søger et fjollehoved”, som han siger.

Morten Pedersen har brugt en del år på at finde den rette medicin, så han kan få sin søvn. For ellers bliver hans ideer alt for rodede og fragmenterede.

Diagnoser af alle slags
Når de har fundet på at lave en podcast, er det dels for at gøre verden opmærksom på, at vi alle er forskellige mennesker med forskellige behov. Men især for at fortælle folk der lever med en diagnose og ikke mindst disse menneskers familier og øvrigt omgivelser, at det ikke er nogen katastrofe at få en diagnose. Man kan sagtens få et godt liv med en diagnose, hvis man lærer at håndtere den, og at der er plads til at man kan udfolde lige præcis sine egne kvaliteter, som alle jo har.

Derfor vil de i deres podcast tale med folk, som har diagnoser af alle slags. Ikke kun ADHD.

”Sammen har vi talt meget om, hvordan vi får det mest positive ud af vores diagnose. Og det vil vi også gøre i programmet. Vores udgangspunkt er at tage de positive ikke-lægelige briller på”, fortæller Morten Pedersen.

”Vi vil gerne skabe et rum for, at folk forstår, hvordan deres motor kører. Og i det hele taget lære folk at forstå sig selv bedre”, supplerer Jasper Ritz.

I første afsnit gør Jasper og Morten status over deres diagnoser, når de fortæller om hvorfor de er så glade for de positive ting de har oplevet ved ADHD. Derudover bliver der også talt både for og imod piller og medicin.

Du kan lytte til alle afsnit af ‘Diagnosen’ på iTunes her.

Morten Pedersen & Jasper Ritz

Morten Pedersen og Jasper Ritz er så heldige begge to at have diagnoser. Jasper er TV-vært, og Morten er selvstændig.