Heartbeats » Livsstil » Tech » Musikere sagsøger Spotify for kæmpe millionbeløb

Musikere sagsøger Spotify for kæmpe millionbeløb

14. september 2017 | Søren Vestergaard Thiesen

Musikere sagsøger Spotify for kæmpe millionbeløb

Foto: freestocks.org

The Black Keys, Tom Petty og Zach De La Rocha (sanger i Rage Against the Machine) er blandt de prominente musikere, som i denne uge har anlagt sag mod streamingtjenesten Spotify. Det skriver Digital Music News.

Sagen handler specifikt om de såkaldte “mekaniske rettigheder”, der er retten til at indspille, fremstille eller kopiere eksemplarer af musikværker, f.eks. på cd eller vinyl. Men Spotify har i et tidligere svar til den amerikanske domstol forklaret, at de ikke mener, at de er omfattet af de mekaniske rettigheder.

I stedet siger Spotify, at de ikke fremstiller eller kopierer musik – de streamer den, og derfor bryder de ikke reglerne. Det skete i juli, da Spotify blev sagsøgt for mere end 2 milliarder kroner.

LÆS ARTIKEL Suprise! Spotify Says They Don’t Owe Anything For ‘Mechanicals’ (ekstern)

Derfor vil den svenske streamingtjeneste nu forsøge at ændre loven, så streaming anerkendes som en anden rettighedsform end den mekaniske.

Men spørgsmålet om rettigheder er ikke Spotifys eneste bekymring.

Spotify bløder

Selv om nye kunder strømmer til butikken, har virksomheden i en lang årrække haft underskud i regnskabet. Indtjeningen stiger, men det gør tabet og gælden gør også. Spotify tabte 4 mia. kr. alene i 2016, mens gælden er på den anden side af 10 mia. kr.

Derfor er det nye sagsanlæg kun det sidste i en lang række hovedpiner for streamingtjenesten.

LÆS ARTIKEL ER SOUNDCLOUD PÅ VEJ TIL AT LUKKE?

For at mindske de store tab vil virksomheden lade sig børsnotere. Det sker efter planerne i fjerde kvartal af 2017 eller begyndelsen af næste år.

Spotify har dog stadig førertrøjen blandt streamingtjenesterne, men konkurrenterne puster dem i nakken, hvor Apple Music langsomt æder sig ind på rivalen og tegner sig for knap halvdelen af de brugere, der findes på markedet.

LÆS ARTIKEL Hundres of Musicians & Songwriters Just Filed Legal Paperwork Against Spotify (ekstern)