Moby og The KLF møder Twin Peaks: 5 samples vi kan lide
Radio & podcast
menu-close

Moby og The KLF møder Twin Peaks: 5 samples vi kan lide

19. maj 2017 |

I næste uge udkommer tredje sæson af den ikoniske 90’er-tv-serie. Vi kigger på fem eksempler på, at dens unikke lydside er blevet brugt i andre musikalske sammenhænge.

Fabian Hansen er DJ og musikjournalist. Han har desuden en alsidig musikbranche-erfaring fra arbejde på pladeselskab.

Den 21. maj udkommer tredje sæson af ‘Twin Peaks’ i USA – en af årets mest ventede tv-begivenheder. Skaberne David Lynch og Mark Frost opnåede i 1990 massiv popularitet med Twin Peaks’ bizarre univers og syrede persongalleri med den ulastelige Agent Cooper i centrum af løjerne.

Læs også: Twin Peaks. Kan David Lynch indfri mine 25 års forventninger

Selvom det oprindeligt kun blev til to sæsoner er Twin Peaks forblevet yderst populær gennem årene. En af de ting der medvirkede til at gøre serien dragende var dens fængslende lydside, der på fornem vis vekslede mellem det drømmende, melankolske og uhyggelige. Manden bag er den amerikanske komponist Angelo Badalamenti, og hans forskellige musikalske temaer til serien blev hurtigt ikoniske i deres egen ret. Af den grund har flere musikere gennem årene ladet sig inspirere af dem, og flere har sågar inkorporeret dem i deres egen musik.

Moby – Go (1991)

Den amerikanske producer Moby lånte i 1991 stryger-temaet fra ‘Laura Palmers Theme’ i hans nummer ‘Go’. Nummeret, der viste sig at blive Mobys gennembruds-hit, var oprindelig en B-side til nummeret ‘Mobility’, men efter en tur i remix-maskinen var et hit født. Med sin collage-agtige tilgang til sampling er nummeret et godt eksempel på tidlig 90’er house i den poppede ende. Udover Twin Peaks-strygerne kan man således høre løsrevne vokalstumper hapset fra soul-sangerinden Jocelyn Brown og rockbandet Tones on Tail. Især englænderne tog tracket, som kom på top 10-listen, til sig, og Moby optrådte i det legendariske musik-program Top of The Pops.

The KLF – Build a Fire (1991)

Den elektroniske duo The KLF valgte den mest åbenlyse løsning og samplede fra hovedtemaet ‘Twin Peaks Theme’. På gennembruds-albummet ‘The White Room’ låner briterne således bidder af temaet på ‘Build a Fire’ – et af pladens mere afdæmpede skæringer, der byder på steel guitar, spoken word og blid kvindevokal. Den excentriske duo samplede generelt med arme og ben, og deres innovative brug af samples medvirkede til at The White Room’ i dag betragtes som en tidlig klassiker indenfor elektronisk musik. Desværre betød det også at de jævnligt blev sagsøgt, men om Twin Peaks-skaberne var blandt de forurettede melder historien intet om. Mange husker i dag især KLF som gruppen der satte ild til en million pund i protest mod musikbranchen. 

Flying Lotus – Twin Peaks (2017)

Los Angeles-produceren Flying Lotus er kendt for sin eklektiske og fremsynede tilgang til elektronisk musik, hiphop og jazz. Han er den seneste i rækken til at remixe ‘Twin Peaks Theme’. I anledning af tredje sæsons snarlige premiere smed han i sidste uge et track, der kort og godt hedder ‘Twin Peaks’, på Soundcloud. I forhold til Fly-Los ofte ret eksperimenterende udskejelser går han her ret konservativt til værks, og begrænser sig til at iklæde det velkendte tema hyperaktive hi hats, handclaps og 808-trommer (elektroniske bastunge trommer, red.). Resultatet er forholdsvis ligetil og lyder, som noget nogen kunne fristes til at rappe over.

Mount Eerie – Between Two Mysteries (2009)

Bag Mount Eerie-navnet finder man den lidt mystiske indie singer-songwriter Phil Elverum. På sit fjerde album ‘Wind’s Poem’ fra 2009 inkorporerer han på smagfuld vis ‘Love Theme From Twin Peaks’. Det sker på nummeret ‘Between Two Mysteries’, hvor temaet subtilt integreres i det stemningsfulde lydunivers med stilfærdig vokal, afdæmpede trommer og blid guitartwang. Den kryptiske tekst indeholder desuden ordene ‘Twin Peaks’, men hvorvidt nummeret er en kommentar til serien vides ikke. Sikkert er det dog, at resultatet er yderst behageligt.

 

 

 Andre Nickatina – Straight 2 The Point (1995)

Det ville være lidt en tilsnigelse at kalde ‘Straight 2 The Point’ for et reelt nummer. Gangsta-rapperen Andre Nickatina, som står bag, hverken rapper eller synger nemlig på det men kaster i stedet shout outs ud til sine homies, bitches og fjender i stor stil. Nummeret sampler ‘Audrey’s Dance’ og kan findes på San Francisco-rapperens album ‘ I Hate You With a Passion’. Som titlen antyder er albummet en pænt gangsta-agtig affære, men med sit slæbende jazz-beat og skumle keys fungerer ‘Audrey’s Dance’ faktisk ganske upåklageligt som musikalsk bagtæppe til gangsta-attituderne.

 

 

Fabian Hansen

Fabian Hansen er DJ og musikjournalist. Han har desuden en alsidig musikbranche-erfaring fra arbejde på pladeselskab.