Medlemmer af selvmordskult blev ”skånet” for at holde hjemmeside i live
Radio & podcast
menu-close

Medlemmer af selvmordskult blev ”skånet” for at holde hjemmeside i live

9. februar 2018 |

Ny podcastserie fortæller om nogle af de mest opsigtsvækkende sekter. Første afsnit handler om Heaven’s Gate, hvis medlemmer begik kollektivt selvmord i 1997.

Uddannet journalist i 1998 og har siden arbejdet for blandt andet Fyns Amts Avis, DR TV, Politiken, Roskilde Festival og i Forsvaret.

Foto: Screenshot fra Heaven’s Gate-medlemmernes afskedsvideo

Mens den langhalede komet Hale Bopp 26. marts 1997 passerede jorden, tog 39 mennesker simultant deres eget liv.

De 39 var alle medlemmer af sekten Heaven’s Gate, der var overbevist om, at menneskehedens oprindelige skabere, rumvæsner, ville vende tilbage til jorden, og de mennesker, der havde mod til at forlade den, altså ved at tage deres eget liv, ville blive frelst, hvorefter jorden ville blive destrueret og genskabt med sektmedlemmerne som eneste beboere.

Hale Bopps nærhed ville være et tegn på, at tiden var inde.

Inden da nåede sektmedlemmerne at producere disse afskedsinterviews, som den dag i dag er at finde på YouTube.

Men det var nu ikke alle sektens medlemmer, der døde denne forårsdag i 1997.

To døde først året efter, og yderligere to er stadig i live. Det blev de nemlig bedt om. Deres formål: At passe hjemmesiden, heavensgate.com. Og det gør de stadig. Af udseende har den i øvrigt ikke forandret sig siden 1997.

For snart to år siden lykkedes det Vice at få kontakt til de to hjemmesidepassere. Vice ville gerne vide, om dog ikke disse to – en kvinde og en mand – var skuffede over ikke at blive taget med ud i rummet.

”Vi gør, som vi har fået besked på”, lød svaret.

Læs artiklen her (eksternt link)

Lyder det bizart. Ja måske. Men der vil ikke desto mindre altid være ”kunder i butikken” til selv de mest ekstreme sekter.

Det fortæller religionshistoriker Mikael Rothstein i Heartbeats’ nye podcastserie ”Med døden til følge”.

”Hvis vi kigger på det med vores egne forudsætninger, så bliver det ved med at være tosset. Men det, vi skal lære at forstå, er, at det, der er helt utænkeligt for os selv, har udviklet sig til noget helt selvfølgeligt for andre mennesker”, siger Mikael Rothstein og tilføjer:

”En hvilken som helst person, der stiller sig op og siger et eller andet, vil kunne tiltrække ganske få individer. Der er næsten altid kunder i butikken. Og de undersøgelser, der er lavet af Heaven’s Gate, viser også, at medlemmerne har en fortid som religiøse nomader.”

Fem sekt-programmer
Bag podcastserien står journalist Kristoffer Lind, der er cand. mag. i litteraturvidenskab og har lavet radio for blandt Radio24syv, hvor han har fungeret som vært for og tilrettelægger af kulturmagasinet AK24syv.

Kristoffer Lind har sat for sig at undersøge dommedagssekterne Heaven’s Gate, japanske Aum Shinrikyo, Folkets Tempel (også kendt som Jonestown) den schweiziske dødskult Soltempelordenen, samt Manson-familien der stod bag en række mord på blandt andre skuespilleren Sharon Tate.  Hun blev myrdet i det hus, hvor hun boede med sin mand, Roman Polanski.

Manson og Beatles
Historien om Manson-familien har blandt andet på grund af den store kendis-effekt og Charles Mansons besættelse af pladen The Beatles (bedre kendt som The White Album), som han mente bestyrkede ham i de dommedagsprofetier, han allerede havde udviklet, lagt grundlaget til en hel selvstændig morbid underholdningsindustri.

Af samme grund har gæst i Manson-programmet, religionshistoriker Peder Byberg, forberedt sig grundigt for at rydde op i alle myterne om Charles Manson, der døde i fængslet 19. november sidste år.

Seriøs forskning
Kristoffer Linds mission med programmerne er at komme dybere ned i stoffet end de sensationelle lister a la ”De fem mest sindssyge dommedagssekter” og andre af den slags artikler har kunnet præstere. I stedet vil han formidle den seriøse forskning, der findes på området.

Derfor bad han sine gæster om kun at forholde sig til den pågældende sekt, som de var eksperter i. Altså lade være med at koble dem sammen.

Sekterne er da også hver især unikke og egentlig ikke direkte beslægtede. Men det viste sig, at der faktisk var en del lighedstræk, som at medlemmerne kommer fra vidt forskellige samfundslag, og at lederne ser sig selv som Messias og har forestillinger om dommedag.

For dem alle gjaldt det faktisk også, at medlemmerne kom fra mange forskellige samfundslag. For eksempel tiltrak Heaven’s Gate både narkomaner og en republikansk senatorkandidat.

Det kunne være du og jeg
Danmarks førende ekspert på Jonestown, hvis beboere begik kollektivt selvmord for 40 år siden, Rikke Wettendorff, står efter sin omfattende research tilbage med nogle meget generelle spørgsmål:

”Hvad er det egentlig, der foregår i sådan en bevægelse – og hvor ville jeg egentlig selv stå? Mange siger, at sådan et sted ville jeg aldrig ende, eller jeg kunne aldrig finde på at gøre sådan, jeg ved i hvert fald, hvor mine grænser går. Men der må jeg bare sige, at jeg ikke er så meget sikker på, at jeg er meget bedre end dem (medlemmerne af Folkets Tempel, red.)”

Det, sekterne har til fælles, er, at deres medlemmer faktisk har meget lidt til fælles. Det er meget svært at profilere det typiske sektmedlem. Det kunne med andre ord være du og jeg. Man skal helt ind i det enkelte individs tankegang. Som Mikael Rothstein konstaterer i første afsnit af podcastserien:

”Vi kan kigge på en masse forskellige religiøse grupper, og der vil vi finde sociale udskud i den ene ende af skalaen, og så folk som er helt ovenpå og hvor det bare kører i andre anerkendte samfundssammenhæng, hvor man ikke kan påvise, at der er noget i vejen. De synes bare, at det her er fedt.”

Første afsnit er ude nu. Du kan finde det her:

PODCAST MED DØDEN TIL FØLGE: HEAVEN’S GATE

Martin Finnedal

Uddannet journalist i 1998 og har siden arbejdet for blandt andet Fyns Amts Avis, DR TV, Politiken, Roskilde Festival og i Forsvaret.