Det er på tide at slå 'plejer' ihjel
Radio & podcast
menu-close

Kulturordfører om kulturstøtte: Det er på tide at slå ‘plejer’ ihjel

17. november 2017 |

Vi skal væk fra, at kulturstøtte kun gives til store festivaler og i det hele taget dem, der fylder mest og råber højest.

Andreas Pourkamali er bosat på Nørrebro. Han er medlem af Borgerrepræsentationen i København og kulturordfører for De Radikale.

At give offentlige tilskud (eller støtte som det kaldes) er en supersvær disciplin, som kræver, at man konstant følger med.

For kulturen er en dynamisk størrelse, som er i konstant udvikling. Politik er det modsatte. Her går man meget gerne ad de samme gennemtrådte stier, hvor man ikke risikerer noget.

For de fleste politikere er det at gå i Tivoli det naturlige valg, når de skal høre en koncert.

Læg dertil et meget konservativt embedsværk, som har svært ved at forstå nye tendenser og hvad der rører sig i de mange forskellige kreative miljøer. Tilsammen har du årsagen til, at man alt for ofte gør det, man plejer, når der skal tilføres penge til kulturen.

Bare se på udviklingen i mediebranchen. En række nye, spændende netmedier springer frem med nye formidlingsformer og platforme og samtidig giver de baghjul til de gamle på indholdssiden. Det er dem, som introducerer de nye kunstnere. Det er dem, der fortæller om de nyeste tendenser på nye måder. Og det er dem, som for alvor tager samfunds- og kulturdebatten ud i landet og ind i stuerne.

Det er derfor nødvendigt med et opgør mod det nuværende forstokkede kulturpolitisk system, hvor kun skrevne ord på papir kan opnå støtte, og hvor det er de store konservative mediehuse, som får de offentlige tilskud, som de plejer.

Buzzwords giver støttekroner
Plejer eksisterer også i alt for stor udstrækning på Københavns rådhus. Det er de samme aktører, der får støttekronerne: Dem som kan lave den flotte ansøgning med alle de fine buzzwords; Outreach, turismeskabelse, vækstlag og som spiller på, at kreativ vækst og oplevelsesøkonomi er blevet en stor spiller i de politiske prioriteringer.

Politikertyper, der ikke ved en dyt om kultur, lader sig gerne forføre af en ansøgning, der lover både økonomisk vækst og nye publikummer, og i øvrigt lokker med en event eller en koncert, som pågældende politiker selv ville have lyst til at deltage i. Af samme grund er kommunens festivalpulje blevet større og større år for år. For kultur er blevet noget, vi gør en uge om året med konfetti og tusindvis af gæster i gaderne. Det må rigtigt gerne se ud af noget. Så er man næsten sikker på støtte.

Fokus skal være anderledes. Vi skal have talt kulturen op i Københavns Kommune, og vi skal have skiftet “plejer” ud, så fokus rettes mod dem, som leverer kvalitet for vores kulturkroner og ikke bare dem der fylder mest og råber højest.

Hvis jeg får fire år mere på rådhuset, vil jeg arbejde for at kulturpolitikken i højere grad kommer til at stå i kvalitetens og nysgerrighedens tegn, og at mine kollegaer i højere grad vil bakke op om dem som tager chancer og vil noget nyt.

Det kræver, at de tør gøre op med vanetænkning. Og holde op med at gøre som de plejer.

MERE KOMMUNALPOLITIK: FØLG MED I BORGEN LATE NIGHT. ALLE AFSNIT KAN FINDES HER

Andreas Pourkamali

Andreas Pourkamali er bosat på Nørrebro. Han er medlem af Borgerrepræsentationen i København og kulturordfører for De Radikale.