Jack Nicholson skulle spille Napoleon i Kubrick-film
Radio & podcast
menu-close

Jack Nicholson skulle spille Napoleon i Kubrick-film

27. september 2017 |

Stanley Kubrick er alle steder i København i øjeblikket. Bliv klogere på ham her.

Musiknørd, kommunikationskonsulent, redaktør og musikanmelder. Henrik har tidligere arbejdet for Roskilde Festival, hvor han skrev samtlige artisttekster til festivalens program.

Foto: Kunstforeningen Gl. Strand/Warner Bros Entertainment Inc.

3,4,5,7,12. Årene, der gik mellem Stanley Kubricks film, blev stadig flere fra ’2001: A Space Odyssey’ (1968) og frem til svanesangen ’Eyes Wide Shut’ (1999). Til gengæld er omtrent alle hans film siden slutningen af 50’erne iskolde storværker.

18 år efter hans død lever Kubrick videre, i dette efterår er der i København en hel festival tilegnet den store mand. Vi laver et par nedslag her.

Futuristisk product placement

Foto: Kunstforeningen Gl. Strand/Warner Bros Entertainment Inc.

2001 er parodieret, refereret og citeret så voldsomt siden dens premiere for et måbende publikum i 1968, at den i dag næsten er umulig at se på sine egne præmisser. Hver sekvens overgår nærmest den forrige i filmhistorisk deep impact. Men filmen er også en reklamesøjle bygget i celluoid. Hele 40 brands fik lov at levere deres bud på futuristiske produkter, der blev placeret i filmen: der er Parker-kuglepenne, Hamilton-ure og tøj valgt af Vogue om bord på de store rumfærger. Efterfølgende reklamerede flere af producenterne bag produkterne med deres placering i filmen. Futuristisk product placement på den store klinge.

Kubrick tilstod måne-hoax?

Foto: Kunstforeningen Gl. Strand/Warner Bros Entertainment Inc.
Mens vi alligevel er ude i rumtågerne, kan vi lige iføre os sølvpapirshatten: Var Stanley Kubrick statens villige redskab i forhold til at iscenesætte de billeder, som angiveligt dokumenterer månelandingerne? Folkene bag teorien mener, at filmene er produceret sideløbende med indspilningen af ’2001’. Beviset? Det er at finde i ´The Shining’, som er instruktørens camouflerede tilståelse: Rummet 237, hvor ingen træder ind uden at opleve hæslige syner, er faktisk afstanden fra jorden til månen i (tusinde) kilometer. Og lille Danny har en trøje på, hvor der står Apollo 11 i scenen med de myrdede tvillinger (”Come play with us, Danny”). Der er flere ’beviser’, men vi overlader de interesserede til dokumentarfilmen ’Room 237’. Her er der mange flere fortolkninger af denne film om en hidsig nedsmeltning af kernefamilien.

Perfektionisten Kubrick
Bruger du selv eller dine nærmeste for lang tid foran spejlet om morgenen med at få lokkerne til at sidde på deres pladser og slipseknuden til at tage sig symmetrisk ud? Bare rolig, I er sandsynligvis stadig de rene sjuskedorter sammenlignet med perfektionisten Kubrick. Under indspilningen af ’Barry Lyndon’ (1975) brugte filmholdet 18 måneder på at finde de rette kostumer og parykker til at give den der nærmest dokumentariske 1800-talsfornemmelse. Til det opgivede projekt ’Napoleon’ fra slutningen af 60’erne opbyggede Kubrick et helt arkiv over kejserens gøren og laden: 12 dybe skuffer med sirlige emnekort katalogiseret efter Napoleons leveår. En skuespiller omkring de 30 ved navn Jack Nicholson var blandt andet i søgelyset som hovedrolleindehaver til dette grandiose, skrinlagte projekt.

Kubrick idoliserede Bergman
Kubrick har en høj stjerne hos næsten alle nutidige instruktører med bare en snert af auteur og kunstnerisk vision i blodbanen: Fra Christopher Nolan til Wes Anderson, fra Steven Spielberg til David Lynch.

LÆS ARTIKEL SÅDAN KOMMER DU VIDERE NU TWIN PEAKS ER SLUT 

Men idolet havde også selv idoler. I 1960 år skrev den selvsikre newyorker et brev til svenske Ingmar Bergman. Den dengang blot 31-årige instruktør skrev følgende:

Your vision of life has moved me deeply, much more deeply than I have ever been moved by any films. I believe you are the greatest film-maker at work today. Beyond that, allow me to say you are unsurpassed by anyone in the creation of mood and atmosphere, the subtlety of performance, the avoidance of the obvious, the truthfullness and completeness of characterization.

Forbigået af Oscar
Stanley Kubrick modtog en enkelt Oscar i sin 45 år lange filmkarriere: For de banebrydende special effects i ’2001’. Han var nomineret flere gange, men har aldrig modtaget en Academy Award for Bedste Film eller Bedste Instruktør. Steven Spielberg fik æren af at introducere mindemontage-filmen, der blev vist efter Kubricks død under Oscar-showet i 1999. Til samme show vandt ’Shakespeare in Love’ 7 Oscars.

Stanley Kubrick – The Exhibition havde premiere på Kunstforeningen Gl Strand i weekenden. Den varer til og med 14. januar

www.glstrand.dk/udstillinger/aktuelle/stanley-kubrick.aspx

Se mere her www.kubrick2017.dk

CPH PIX viser syv Stanley Kubrick film. De kan findes her cphpix.dk/pix/pix-program/ (søg på Kubrick)

Kilder: Stanley Kubrick – The Exhibition, Gl Strand samt dokumentarfilmene Room 237 og Stanley Kubrick: A Life In Pictures

LÆS ARTIKEL HEARTBEATS ANBEFALER PÅ CPH PIX

Henrik Reinberg Simonsen

Musiknørd, kommunikationskonsulent, redaktør og musikanmelder. Henrik har tidligere arbejdet for Roskilde Festival, hvor han skrev samtlige artisttekster til festivalens program.