De fem bedste musikvideoer: Vinder af CPH:PIX-pris anbefaler
Radio & podcast
menu-close

De fem bedste musikvideoer: Vinder af CPH:PIX-pris anbefaler

14. september 2017 |

MUSIC + VIDEO under CPH:PIX ER TILBAGE: Publikum kårer vinderen.

Uddannet journalist i 1998 og har siden arbejdet for blandt andet Fyns Amts Avis, DR TV, Politiken, Roskilde Festival og i Forsvaret.

Hvert år fejrer CPH PIX danske musikvideoinstruktører og deres videoværker fra året, der gik – værker der fortolker musikken i nye og innovative fortællinger. Fokus er på plot, karakterer og miljøer og ikke mindst på instruktører, der tør gribe chancen.

Således kan du 6. oktober opleve en time, der er smækfyldt med nye danske musikvideoer. De udvalgte videoer bliver vist i Cinemateket på en aften, hvor der vil være kælet for de audiovisuelle rammer, så musikvideoerne får den visning på det store lærred, de fortjener. Efter visningerne kan du stemme på din yndlingsvideo – og inden natten er omme vil en instruktør kunne gå derfra en publikumspris rigere.

LÆS ARTIKEL DE BEDSTE SOUNDTRACKS I VERDEN

Visningerne følges op med en efterfest for både publikum og instruktører under Cinematekets FRIDAY LATE NIGHT-banner. Baren er åben allerede fra kl. 20.00 og til midnat med Theodor Clausen bag mixerpulten.

Sidste års vinder blev Frederik Uhrbrand, nonofilm.dk.

Han blev hyldet for sit arbejde med at visualisere Benals ‘Du har aldrig savnet nogen.’ Videoen kom til at handle om betonblokke, vodkafest, narkohandel og har en både dramatisk og overraskende slutning.

Med førstepladsen kom også en del tilbud om at instruere nye videoer. Hvilket blandt andet førte til dette job for Katinka.

I øjeblikket arbejder han på en kortfilm, men musikvideoen har stadig en stor plads i Frederik Uhrbrands hjerte. Af inspirationskilder nævner han David Fincher og Michel Gondry, der som de fleste ved er blevet voldsomt succesfulde spillefilmsinstruktører. Hans største idol – hvilket tydeligt fremgår af nedenstående liste – er dog Spike Jonze, der ud over nogle af verdens mest berømte musikvideoer har instrueret blandt andet Being John Malkovich, Where The Wild Things Are, og Her.

Heartbeats giver her ordet til Frederik Uhrbrand og hans bud på intet mindre end verdens fem bedste musikvideoer:

Fatboy Slim – Praise you (1998)

Ingen liste over bedste musikvideoer uden den, efter min mening, absolut bedste musikvideoinstruktør, der nogensinde har levet: Spike Jonze. Fatboy Slim med Praise You er et fantastisk eksempel på, hvordan man kan formå at lave en simpel og sjov musikvideo, for ingen midler, så længe man har en god idé. Denne video består af noget, der nærmest minder om skjult kamera, hvor Spike Jonze selv anfører en gruppe dansere, der laver en ulovlig danseoptræden i en biograffoyer. Videoen blev lavet for $800 hvoraf hovedparten af budgettet gik til en boom box.

Carpark North – Human (2005)

Hver gang jeg bliver spurgt om mine yndlingsmusikvideoer, kommer jeg altid til at tænke på Carpark North med Human. Den er instrueret af danske Martin De Thurah – musikvideo- og reklamefilmsinstruktør i verdensklasse. Han kan bare sine ting, når det kommer til overlegne visuelle billedsider. Human er fantastisk filmet og klippet og ikke mindst er alle børnene i videoen  fremragende castet.

M.I.A – Born Free (2010)

M.I.A er på mange måder en kontroversiel kunstner, men denne video er alligevel noget af det mest voldsomme jeg har set fra hende. Den er instrueret af græske Romain Gavras, der også tidligere har stået bag brutale videoer for blandt andre Justice.
Videoen fremstiller en verden, hvor rødhårede (som jeg selv) bliver forsøgt udryddet af regeringen. Den er meget grafisk i sin fremstilling af vold, så det er sikkert ikke en video, der vil falde i alles smag, men jeg kan godt lide, at der indimellem bliver taget nogle chancer og rykket til nogle grænser, så vi ikke bare ender op med de samme kedelige performance-videoer hele tiden.

Arcade Fire – The Suburbs (2010)

Endnu en video på listen fra Spike Jonze. Denne gang hans fantastiske musikvideo til The Suburbs af Arcade Fire. Jeg elsker narrative videoer, altså videoer hvor der udspiller sig en handling. Her har Jonze lavet en historie om en flok unge, der bor i en form for militant forstad. Han fanget følelsen af at leve som ung i forstaden på perfekt vis, fyldt med venskab, fjendskab, kærlighed og angst. Spillefilmsproduction.

Beck – Up All Night (2017)

Her til sidst må jeg hellere få en helt ny video med på listen. Jeg har i mange år været fan af Beck og blev blæst væk af hans nyeste video. Den er instrueret af CANADA, som er et slags kollektiv for forskellige vildt talentfulde instruktører og producere.
Denne video har bare en vild æstetik og vild production value med kostumer, mange forskellige kulisser og setups, en fyr, der surfer på en forkromet Corvette Stingray, action og en scene på 2 sekunder med et levende får. Det viser bare overskud, at have så mange forskellige elementer i sin video, selvom de måske kun er på skærmen i ganske kort tid.

MUSIC + VIDEO finder sted 6. oktober kl 21. KØB BILLET

LÆS ARTIKEL SKAMROST TRINE DYRHOLM-PORTRÆT FÅR PREMIERE PÅ CPH:PIX

 

Martin Finnedal

Uddannet journalist i 1998 og har siden arbejdet for blandt andet Fyns Amts Avis, DR TV, Politiken, Roskilde Festival og i Forsvaret.