BÆREDYGTIG DANSK MODE FRA PERUVIANSKE KVINDEFÆNGSLER
Radio & podcast
menu-close

BÆREDYGTIG DANSK MODE FRA PERUVIANSKE KVINDEFÆNGSLER

29. oktober 2016 |

Mange af de lande i verden hvor raten af fattigdom og kriminalitet er høj for kvinder, er også hjemstedet for nogle af verdens mest eksklusive materialer.

Det danske tøjmærke, Carcel, er fremstillet af naturlige materialer. Tøjet er desuden produceret af indsatte kvinder. 

Det hele startede i 2014, hvor Veronica D’Souza boede i Nairobi, Kenya, sammen med to medstuderende – her arbejdede de på et projekt omkring billige menstruationskopper til afrikanske kvinder. Da hun boede i Kenya, havde hun mulighed for at besøge et kvindefængsel. Veronica greb chancen, da hun var meget interesseret i at vide mere om de indsatte afrikanske kvinder og hvordan de brugte deres tid i fængslet.

I stedet for at møde barske, utilpassede kriminelle, mødte hun almindelige kvinder med meget fattige og triste baggrunde. Hver eneste dag sad de fængslede kvinder i otte timer og brugte deres tid på at strikke og sy. Veronica fik en god ide – tiden var der, kvinderne var der, maskinerne var der, men uden adgang til de gode materialer, designs og et marked hvor de kunne sælge deres produkter til, kunne hendes ide ikke blive komplet.

I mange lande er der en stor stigmatisering ved at komme i fængsel som kvinde. Kampen om at komme tilbage på arbejdsmarkedet og blive respekteret af samfundet igen er hård. Som social entreprenør var Veronica vant til at tænke i designløsninger til at udrydde fattigdom. Hendes oplevelse i det Kenyanske fængsel frustrerede hende gennem flere år. Da hun flyttede tilbage til København, og igen var omgivet af dansk kvalitet, design og den smukke nordiske enkelhed, besluttede hun at gøre noget ved sin idé.

Bland eksklusive materialer og fattigdom

Mange af de lande i verden hvor raten af fattigdom og kriminalitet er høj for kvinder, er også hjemstedet for nogle af verdens mest eksklusive materialer. I Peru er der en høj rate af narkotika, menneskehandel, samt unge kvinder med særdeles dårlige vilkår, men Peru er også hjemsted for den eksklusive og enestående Alpaca uld. I april 2016 rejste Veronica og hendes familie til Peru, hvor de besøgte fængsler over hele landet. Ligesom i Kenya var fængslet fyldt af kvinder. Kvinder som havde begået forbrydelser i en desperat handling for at give deres børn et bedre liv.  Til Veronicas held, var de fleste kvinder allerede dygtige til at arbejde med Alpaca og vidende om produktionen på manuelle strikkemaskiner.

maskine

Foto: Carcel. 

I et partnerskab med National Prison System af Peru, og en lokal produktionschef ved kvindefængslet i Cuzco, blev idéen til virkelighed. Designer Louise van Hauen sluttede sig til holdet, og den første Carcel kollektion er inspireret af dansk kvalitet, detaljer og stof, blandet med de dristige smukke peruvianske farver.

carcel-bukser-og-troeje

Foto: Carcel

Siden da har kvinderne bag mærket Carcel, opbygget stærke relationer med de kvindelige indsatte i Cuzco, som er klar til at starte produktionen. I august vandt Carcel den danske iværksætterkonkurrence Creative Business Cup. Med prisen fulgte 25.000 kr. og en plads i den internationale finale af konkurrencen. Finale afvikles i november.

ceo

Foto: Carcel. Til venstre ses stifter og CEO, Veronica D’Souza, og til højre ses kreativ direktør og partner, Louise van Hauen. 

Carcel har lanceret en crowdfunding-kampagne på Kickstarter, og tøjmærket har indsamlet økonomisk støtte på over 200.000 kr. Der er forsat 25 dage til at støtte virksomheden. Formålet med Kickstarter-kampagnen er, at pengene skal bruges på at brede konceptet ud til flere lande. Carcels næste kollektion vil blive fremstillet af Organic Silk, og kreeret af kvinder i et indisk fængsel.

Redaktionen