Dårlig økonomi kan give dig sundhedsmæssige problemer
Radio & podcast
menu-close

Dårlig økonomi kan give dig sundhedsmæssige problemer

11. april 2017 |

Ligesom med vægttab, kræver orden i privatøkonomien livsstilsændringer. Her er en kedelig løftet pegefinger, så du undgår sundhedsmæssige problemer!

Det er virkelig et fedt sæt tøj, og hvis jeg køber det nu, så får jeg ikke brug for noget andet tøj nogensinde. Og i næste måned tager jeg mig sammen og giver den en skalle med min økonomi. Jeg vil slet ikke bruge nogen penge. Så det går nok.

Men det gør det faktisk ikke. Så her kommer en kedelig løftet pegefinger, men jeg skal prøve at gøre den så spiselig som mulig. For mens vi har utrolig meget fokus på vægttab, livsstilsændringer og mental balance, så taler vi ikke særlig meget om, hvor vigtig vores privatøkonomi er.

Den er der bare.

Men ligesom du er nødt til at tænke over, hvad du spiser, så er du også nødt til at tænke over, hvad du bruger dine penge på.

Gamle drømme kan ødelægge nye drømme
Hvis du begynder voksenlivet med et dårligt udgangspunkt, som at optage kviklån eller forbrugslån, så vil det sandsynligvis følge dig resten af livet. For hvis du hele tiden betaler af på drømme, som du har haft, men ikke er en del af din fremtid, så trækker det dig ned.

Som en ny iPhone 4. Den drømte du måske om for et par siden, men du drømmer ikke om den mere. Derfor ville det også være øv, hvis du stadig betalte af på den gamle drøm. Og en stor gæld kan også sætte en stopper for fremtidige drømme som bolig og bil. Det kan oven i købet være svært at finde overskud til at stifte familie. Eller man kommer måske senere i gang, fordi man skal rydde op i sin økonomi først.

Det er desuden veldokumenteret, at gældsproblemer også kan lede til sundhedsmæssige problemer, søvnløshed eller man føler sig udstødt af flokken. Hvis man vil undgå gældsproblemer hele livet, så skal man i gang så tidligt som muligt. Hvis du er dårlig betaler før du fylder 30 år er risikoen for, at du også er det resten af livet stor.

Det er ikke en slankekur, men en livsstilsændring
Men skal der bare en opsang til, og så kører bussen med fornuftig privatøkonomi? Det tror jeg ikke. Der vil sikkert være et par begynderfejl, men så længe de bliver rettet op og er med til at man fremadrettet ændrer sin adfærd, så er man et langt stykke. At ændre sine vaner er ikke et kortsigtet projekt, men en livsstilsændring.

Og der er mange fristelser ude i verdenen – også selvom man har en god finansiel forståelse med i bagagen. Man vil gerne det hele, men har ingen penge til det, og det er blevet meget lettere at låne penge til impulsstyrede behov. Hvorfor vente? Derfor er det godt at kende kiloprisen på et lån, ligesom det er godt at kende kalorieindholdet i en pose slik. Men det er ikke nok. For selvom du har den viden, så skal du stadig være den, der beslutter om du køber og spiser slikposen.

Jeg mener; hvor mange af os spiser ikke noget usundt, selvom vi kender kalorieindholdet?

Jo før, jo bedre
Jeg forstår godt, at man gerne vil have en øl i fredagsbaren eller en ny pæn bluse. Det skal der også være plads til, men det er bare vigtigt, at man er bevidst om, hvorfor man låner penge, og hvad de skal bruges til. Og kviklån skal aldrig blive løsningen.

Hvis du synes det er svært at komme i gang, så husk på en ting. Det er meget nemmere at betale af på en gæld på 10.000 kroner end 100.000 kroner. Ligesom man nok også vil have nemmere ved at tabe 5 kg fremfor 30 kg. Derfor skal du tage fat nu. For det er ikke sjovt at have gældsproblemer. Hverken nu eller i fremtiden.

Mille Skjold