Heartbeats » Samfund » Mennesker » LGBT-minoriteter får nyt flag til Pride

LGBT-minoriteter får nyt flag til Pride

17. august 2017 | Søren Vestergaard Thiesen

LGBT-minoriteter får nyt flag til Pride

Foto: Wilfred Gachau / Copenhagen Pride 2016

Mange mennesker, mange flag.

Sådan kunne man opsummere den visuelle side af Copenhagen Pride. For da Pride er kendt for sin farverige mangfoldighed, vil man i mængden kunne spotte en masse forskellige flag.

Senest har et helt nyt flag set dagens lys.

I forrige måned præsenterede byen Philadelphia i USA et nyt regnbueflag. Flaget, der hænger foran byens rådhus, er det sidste nye skud på stammen i en lang række symboler og flag, som man kan se under Pride-ugen i København. Det nye flag sætter to ekstra striber – sort og brun – øverst på regnbuen. Farverne skal sætte fokus på den diskrimination, som mennesker med minoritetsbaggrund i LGBT+ miljøet udsættes for pga. hudfarve eller religion.

Diskrimination mod farvede LGBT-personer i USA
Det ”nye” regnbueflag er født af en større debat i USA. Kampagnen “More Color More Pride”, hvor flaget blev præsenteret, udspringer af, at hele elleve af byens homobarer har modtaget klager for diskrimination af ikke-hvide gæster. Senest blev en af bar-ejerne blev fanget i en optagelse, hvor han siger “nigger”, og det er bare ét tilfælde i en længere række af sager, skriver vox.com

En anden amerikansk rapport fra Philadelphia 2017 viste, at især transkønnede sorte kvinder er sårbare overfor diskrimination, chikane og fysisk vold.

Men det er ikke kun Philadelphia, der har et problem. Også sorte homoseksuelle amerikanske mænd er særligt udsatte, da på landsplan har en større fremkomst af HIV/AIDS end hvide.

“Det (flaget, red.) er et skridt i den rigtige retning. Vi skal lytte til dem, som diskrimineres og spørge: hvad kan vi gøre for at sætte en stopper for problemerne” sagde direktøren for Philadelphias LGBT-udvalg ved præsentationen.

Flaget blev først døbt Philadelphia-flaget men anerkendes nu som ”det intersektionelle flag”.


Flaget i Danmark
Herhjemme har LGBT-foreningen Sabaah taget det nye flag til sig. Sabaah repræsenterer og rådgiver mennesker med minoritetsetnisk baggrund, f.eks. muslimer, hinduer eller andre, som har specielle kulturelle udfordringer ved at springe ud.

“Det intersektionelle prideflag reflekterer mange af de oplevelser og følelser, som Sabaahs medlemmer har – både i og uden for LGBT+ miljøet,” siger talsperson Mateen Malik Hussain.

Han tilføjer, at Sabaah vil bære flaget til Copenhagen Pride Parade i morgen, ligesom de også haft det ved deres stand på Rådhuspladsen ugen igennem.

“Flaget vil vaje side om side med den myriade af flag, vi kender fra vores rettighedskampe. Det tæller bl.a. det transkønnede flag, det biseksuelle flag, interkønsflaget, bjørneflaget og selvfølgelig det seks-stribede regnbueflag, som de fleste mennesker genkender som symbolet, der samler miljøet,” fortæller han.

LÆS ARTIKEL UFFE ELBÆKS REGNBUE-PLAYLISTE

Ikke et nyt LBGTQ-flag
Skal det intersektionelle flag så erstatte regnbueflaget?

Det korte svar er nej. Det klassiske, seksfarvede regnbueflag er et samlende symbol for alle LGBTQ+ mennesker, og repræsenterer altså ikke en enkelt minoritet – alle under samme fane, så at sige.

“Vi har en enorm sympati og forståelse for, at man har valgt at lave en variant af regnbueflaget. Det er en super vigtig problemstilling. Men det kommer ikke til at erstatte regnbueflaget, som symboliserer helt overordnede værdier og derfor favner hele LGBTQ+ gruppen,” siger Thomas Rasmussen, kommunikationschef i Copenhagen Pride.

De seks farver repræsenterer værdier, dvs. liv (rød), sundhed (orange), sol (gul), natur (grøn), harmoni (blå) og ånd (lilla). Fidusen er, at værdier ikke er det samme som en bestemt befolkningsgruppe, som det intersektionelle flag repræsenterer.


Pride og de mange flag
Der findes altså et flag, som repræsenterer værdierne i LGBT+ miljøet, og et flag, der repræsenterer etniske minoriteter i LGBT+. Er de to så de eneste flag?

Nej, selvfølgelig ikke – der findes et sandt hav af flag til Pride, som alle repræsenterer en minoritet inden i minoriteten – f.eks. jødiske eller muslimskle LGBT, men også aseksuelle, biseksuelle, fetish-orienterede ”bjørne” og mange andre subkulturer.

Fem udvalgte flag du kan opleve under Copenhagen Pride:

1. Transkønnethed
Flag her repræsenterer de personer, hvis egentlige kønsindentitet ikke er den samme som den, de blev født med.

2. Biseksualitet
Hvis man enten følelsesmæssigt, fysisk eller romantisk er tiltrukket af mere end et køn, er man biseksuel. Flaget ser sådan ud:

3. Bjørneflaget
Nogle barberer sig, andre gør ikke. “Bjørnene” eller “bears” er mænd, der er tiltrukket af andre behårede mænd. De har selvfølgelig også deres eget flag.

4. Puppyflaget
Pride er også en fest og hyldest til den seksuelle mangfoldighed. “Puppyplay” er sin helt egen fetish for folk, der tænder på hunde-rollespil.

5. Aseksualitet
Også de aseksuelle er repræsenteret under LGBTQ+-fanen. De har dog også deres egen. Sort repræsenterer aseksualit, grå er grænsen mellem seksuel og aseksuel, hvidt er seksualitet, mens lilla er fællesskab.

Hvis du er interesseret i at se flere flag, anbefaler vi at besøge Out&About. De har en komplet liste, hvor du også finder flagene for panseksuelle, genderqueer og meget andet.

Glædelig Pride!

——————

Fakta
Gilbert Baker, amerikansk kunstner, skabte i 1978 både det seksstribede og det intersektionelle regnbueflag. Derfor er det “nye” intersektionelle flag faktisk slet ikke særlig nyt. Men da Baker skabte det, repræsenterede den sorte og brune farve naturens eget farvespektrum – og altså ikke hudfarve eller etnicitet. Derfor er det først nu, at flaget indgår som led i anti-diskriminationkampagnen i Philadelphia og hos Sabaah herhjemme.

Gilbert Baker døde i marts 2017.

OBS
Paraden finder sted lørdag d. 19. august 2017 kl. 13.00 med afgang fra Frederiksberg Rådhus. Bemærk, at ruten i år er ændret på grund af vejarbejde på den sidste del af Vesterbrogade. Paraden vil derfor dreje ned ad Frederiksberg Allé og ramme Vesterbrogade ved Værnedamsvej.

Læs videre