Bliv mere økonomisk bevidst. På den rigtige måde
Radio & podcast
menu-close

Bliv mere økonomisk bevidst. På den rigtige måde

26. april 2017 |

Vi har alle dårlige økonomiske vaner - sådan kommer du ud af dem.

Hvis du vil have styr på din økonomi, så skal du bare lade være med at bruge for mange penge. Easy peasy. Det nemmeste i verden er jo at stoppe med at gøre noget, som er dårligt for en.

Det er selvfølgelig bedst at bruge færre penge end du tjener, og hvis du bruger for mange penge, så har du to valg: At skære ned i dit forbrug eller tjene flere penge. Min erfaring er dog, at det ikke altid hjælper at tjene flere penge, for man vil stadig tage sine dårlige vaner med.

Men hvordan skærer man så i forbruget? Du har sikkert hørt det velmenende råd med, at man skal sætte alle sine udgifter ind i et excel ark, tjekke sine forsikringer og lægge nogle penge i en kuvert til hver måned. Job done. Men det handler om mere end budgetter og forsikringspriser. Det handler også om et mindset.

Du skal være klar til at bryde med nogle dårlige vaner. Tænk på det ligesom en slankekur. Det er ikke nok, at du lægger en kostplan. Du skal også stå ved den søndag aften, når du craver pizza. Derfor er det godt at kigge på, hvor man har dårlige økonomiske vaner. For det er ikke alle, der køber den famøse to-go kaffe, som bliver nævnt i alle økonomiske eksempler.

Nej, det kan være, at du har en vane for at shoppe sent om aftenen på nettet. Eller købe pizza og slik hver søndag. Det er måske 200 kroner hver søndag, og så har du allerede de første 800 kroner på en måned, som du ikke vidste du brugte. Det er derfor vigtigt, at du bliver opmærksom på din adfærd. Hvornår bruger du penge? Er det for at have det sjovt? Eller fordi du vil belønne dig selv? Eller måske trøst?

Og lad være med at tro, at du bare kan beslutte dig for at leve på en sten fra næste måned. Det er sjældent en succes at komme kørende med 160 km/t og nødbremse bilen. Tag fat i en dårlig vane ad gangen. Jeg havde for eksempel et problem med netshopping om aftenen. Det er så dejlig nemt at fylde i kurven uden at bevæge sig fra sofaen, men det er på ingen måde gavnligt for min økonomi. Derfor krævede det, at jeg unsubscribede alle nyhedsbreve, og tvang mig selv væk fra gode tilbud. Også selvom det virkelig var gode tilbud. Det var sindssyg hårdt, og jeg har stadig ikke taget fat på mit sodavandsforbrug, men det skal nok komme en dag. Er det nemt? Overhovedet ikke, men jo mere du bliver bevidst om, hvorfor og hvornår du bruger penge, jo bedre vil du også blive til at sige nej til dig selv.

Mine gode råd til at blive mere økonomisk bevidst:

#1 Find ud af, hvorfor du gerne vil spare penge. Er det fordi du gerne vil betale af på gæld? Spare op til en rejse? Få en sundere økonomi? Sæt et mål ellers falder du hurtigere i igen.

#2 Gå på opdagelse i dit økonomiske liv. Kig tilbage på dine kontoudtog eller læg mærke til, hvornår du bruger penge og hvad du bruger dem på. Ofte er vi ikke klar over, at vi faktisk bruger penge på noget, som ikke gør os glade, men egentlig bare er blevet en vane. Så kan du lige så godt skære den fra.

#3 Lad være med at starte for hårdt ud. Skal du skære en vane væk, som du er rigtig glad for? Hvis du er vant til at købe take-away tre gange om ugen, så lad være med at tro, at du bare kan stoppe med det fra den ene dag til den anden. Tillad dig selv 1-2 månedlige take-away dage, som du kan se frem til eller spar op til en bluse, du virkelig ønsker dig i stedet for at shoppe impulsivt på nettet. Det gør det meget nemmere at have øje på målet, når du belønner dig selv.

#4 Hold beslutningen ved lige. Det nemmeste er at tage beslutningen. Ligesom når jeg går på slankekur hver mandag. Det hårde arbejde starter bagefter, og du skal hele tiden minde dig selv om, hvorfor du har taget beslutningen. En god idé er derfor at tage en dag af gangen, for ellers bliver projektet for uoverskueligt.

Mille Skjold