3 simple trin: Brug sommerferien til at blive løber
Radio & podcast
menu-close

3 simple trin: Brug sommerferien til at blive løber

7. juli 2017 |

Drop det hårde slid og de store ambitioner. Udnyt sommerferien til med ganske små skridt at starte din løbeaktivitet.

Foto: Bobby Anwar

Det er sjovt, som vi render rundt i det stiveste puds på årets sidste dag med bobler i blodet og sætter ambitiøse kondi-mål for os selv. I kan se det for jer, ikke? ”Halvmarathon. Ja sgu da. Vi gør det!”

Det bliver for mange startskuddet til lange løbeture i mørket, hvor det er svært ikke at miste modet. For ikke overraskende spiller vejret en kæmpe rolle i vores
villighed til at træne og få rørt os.

Men det behøver jo slet ikke være sådan. Hvad nu hvis vi vendte hele scenariet på hovedet, og valgte en anden højtid som det virkelige startskud til at begynde at løbe eller nå et nyt mål? Her tænker jeg sommerferien. Det er lyst, det er lækkert og vigtigst af alt; der er tid.

Succesen i din træning handler nemlig ikke om dagen, du sætter målet, men målet i sig selv og tiden, du har til at nå det. Så lad os tage den fra toppen. Tre trin, der får dig i gang med sommerferietræningen.

  1. Sæt dit mål

Det ligger dybt i os som mennesker og dyr. Dét at jagte et mål. Så første skridt er at finde guleroden, der skal være din mentale motivation og den røde tråd igennem løbetræningen. Det mest oplagte er naturligvis at melde dig til et løb. Og her er eneste mulighed ikke et halvmaraton, selv om det virker som det eneste, folk gør. 5K eller 10K løb kan være lige så udfordrende.

I den nærmeste fremtid kan du blandt andet melde dig til disse løb:

Hvis du er i København: BMW Havneløbet den 3. august (5 eller 10 K). Læs mere her.

Hvis du er udenfor København og vil løbe med dine børn: Virum Løbet den 26. august (2, 5 eller 10K). Læs mere her.

Hvis du er i Aarhus og omegn: Marselisløbet under Aarhus Festuge den 26. august (3, 6, 12K). Læs mere her.

ALTSÅ:

  1. Find og vælg et løb.
  2. Køb en billet.
  3. Fortæl din ven eller kæreste, at du løber. Lok dem eventuelt med.

Så er vi i gang!

  1. Sæt gang i træningen

Der er to ting, du skal huske igennem din træning. For det første tager det kun 3 uger at opbygge eller forbedre din cardio (KUN 3 uger), og for det andet, så er noget løb bedre end ingen løb. Faktisk er det videnskabeligt bevist, at et miks imellem løb og powerwalk kan forbedre selv den mest trænede løbers præstation. Det betyder, at en søndagstur med hund eller børn, hvor du løber lidt og går lidt, faktisk også har sin ret.

Hvis du stiler efter at løbe en 5K eller 10K uden besvær, og vi siger træningsperioden er skolernes sommerferie, så start langsomt med en 2K tur om ugen og tilføj cirka 10% til distancen hver uge. Er du nybegynder eller næsten nybegynder, starter man typisk på 2 kilometer. Foruden løbetræningen så lav lidt mave og rygøvelser i løbet af ugen også eller tag sjippetovet frem (100 gentagelser.)

Planen kan se således ud:

Uge 27 Uge 28 Uge 29 Uge 30 Uge 31 Uge 32
2K 2.5K 3K 3.5K 4K 4.5K

Er du tilpas med en 5 kilometer i dag, så start derfra og skru op. Her er det vigtigt, du afsætter tiden til det. Du skal ikke stresse for at komme hjem, for så bliver det en sur pligt, fremfor noget, du gør for dig selv.

  1. Nyd det! Sommer er din saltvandsindsprøjtning

Tid er måske den største luksus, vi har som borgere i dagens Danmark. Så for at stille det lidt firkantet op: Lad være med at spilde den på en plastik-strandstol, imens du glæder dig over, at jagten på bikini-kroppen er ovre.

Grib muligheden for at inddrage din familie i motionen og brug dine løbesko til at se sommerlandet, storbyen eller bare et nyt sted i byen. Og husk, at vi alle sammen skal overbevise vores hjerne i ny og næ – og hvor dejligt man har det bagefter.

Og så kan man jo altid forkæle sig selv med en ispind, når turen er slut.

Foto: Bobby Anwar

Mathilde Ive er digital projektleder ved Bonnier Publications. Hun er desuden running coach ved Adidas Runners København. Følg hende på instagram @mathildeive

Mathilde Ive